TRAGOM PRONALASKA RIBARA

Umirovljeni časnik HV-a: Projektil s Kornata proizveden je 1995. u SAD-u

 Vladimir Ivanov/CROPIX

Šibensko-kninska policija jučer je potvrdila da je ribar s murterskog područja pronašao dio eksplozivne naprave na otoku Kornatu, mjestu nezapamćene tragedije 12 vatrogasaca.

Istaknuli su da je naprava pronađena na sjevernom dijelu otoka nasuprot uvali Koromašni, koja nije zahvaćena požarom kobnog 30. kolovoza 2007. Pronađena naprava proslijeđena je na vještačenje u MUP, a o svemu je izviješteno i Županijsko državno odvjetništvu u Šibeniku.

Neslužbeno se doznaje da najvjerojatnije ipak nije riječ o dijelu bombe ili rakete sa zrakoplova nego o dijelu ručnog protuoklopnog projektila. Ustvrdio je to umirovljeni časnik HV-a Nediljko Pušić gostujući u Dnevniku 3 HTV-a, piše HRT .

- Na temelju fotografije koju sam ja dobio, zaključio sam da je projektil proizveden po standardu američke vlade o proizvodnji naoružanja i vojne opreme. Proizveden je 1995. i radi se o vođenom protuoklopnom projektilu, rekao je Pušić.

U MORH-u o ovom projektilu ne znaju ništa. Ministarstvo obrane nema saznanja o podrijetlu navodnih ostataka pronađenog projektila niti su u njegovu posjedu.

Također, napominjemo kako se na području Nacionalnog parka Kornati od 1995. godine do danas nisu održavale nikakve vojne vježbe, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

Podsjetimo, nedavno je jedini preživjeli vatrogasac s Kornata Frane Lučić izjavio da je tragediju na Kornatima izazvala NATO-ova bomba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:18