IŠAO PO PUTOVNICU

Umirovljenik uranio 4 sata iz samoizolacije, kažnjen s 900 kuna: ‘Pa nisam u minutu znao do kad mjera traje‘

Ja ne razumijem propise i jednostavno nisam dobro shvatio kad točno mi ta mjera ističe. Ne smatram se krivim, branio se Ranko M. (63)

MUP u Petrinjskoj ulici u Zagrebu - ilustrativna fotografija

 Marko Todorov/CROPIX

Kad se pojavio u zgradi upravnih poslova u Petrinjskoj ulici kako bi izvadio putovnicu, zagrebački umirovljenik Ranko M. (63) nije ni sanjao da je uranio s izlaskom iz samoizolacije. I to čak točno četiri sata i 11 minuta. Bilo je to dovoljno da mu još lanjskog 19. ožujka u 9.15 sati, nakon uvida u platformu za provjeru covida-19, priopće u policiji da je u prekršaju što se tiče Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Na policijski ispisan prekršajni nalog umirovljenik je podnio prigovor pa je isti stavljen izvan snage te je borbu nastavio pred prekršajnom sutkinjom koja ga je nepravomoćno proglasila krivim i kaznila sa 600 kuna, a mora nadoknaditi i 300 kuna sudskih troškova.

'Ne priznajem prekršaj'

- Ne smatram se krivim. Ne priznajem prekršaj za koji me se tereti. Točno je da sam 19. ožujka 2021. u 9.15 pristupio u prostorije policije, direktno na šalter, kako bih predao zahtjev za izdavanje putovnice. I tad mi je policajac rekao da sam uranio nekoliko sati. Pitao sam ga što to znači pa mi je kazao da je, prema odluci ministra, na snazi još uvijek mjera samoizolacije s obzirom da sam u Hrvatsku preko Bregane ušao 9. ožujka u 13.26 sati. Morao sam po toj odluci provesti deset dana karantene. Smatrao sam da je tog 19. ožujka, nakon deset dana, mjera istekla.

Ja ne razumijem propise i jednostavno nisam dobro shvatio kad točno mi ta mjera ističe. Sigurno ne bih došao u policiju da sam mislio da je mjera još na snazi - branio se umirovljenik u sudnici. Na upit svog branitelja je li mu na granici prilikom ulaska u zemlju rečeno koliko dana traje mjera i od kojeg dana se ista počinje računati, Ranko M. je pojasnio da mu je rečeno samo da mora biti 10 dana u samoizolaciji.

- Jeste li prilikom dolaska u Petrinjsku osjećali ikakve simptome - zanimalo je još branitelja na što mu je okrivljeni odgovorio da nije.

- Molim sud, ukoliko smatra da sam kriv, da se uzme u obzir da doista nisam razumio do kad mi točno u minutu mjera traje. Ujedno molim i izricanje što manje kazne jer imam malu mirovinu i nikad nisam bio kažnjavan. Cijeli ovaj postupak na mene je djelovao da u budućnosti više pazim na svoja postupanja. Doista mi je žao što je do ovoga svega došlo - zaključio je umirovljenik.

Propisana kazna puno veća

Inače, riječ je o prekršaju za koji je propisano od 8000 do 15.000 kuna kazne u slučaju nepridržavanja sigurnosne mjere izolacije u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru.

Umirovljenik je 19. ožujka 2021. prilikom ulaska u Hrvatsku, a s obzirom na pandemiju covida-19, odmah bio upućen po djelatniku Granične policije u obaveznu desetodnevnu karantenu.

Prilikom odmjeravanja sankcije, sud je prihvatio dio njegove obrane u kojoj priznaje da se zatekao na navedenom mjestu, da ne poznaje propise i da nije dobro shvatio do kad točno mjera traje.

- Nepoznavanje propisa ne ispričava, ali je uzeto u obzir kod odmjeravanja kazne koja je ublažena znatno ispod propisanog minimuna. Sud smatra i da okrivljenik nije namjerno počinio djelo jer to stvarno ne bi imalo smisla. Nebitno je je li osjećao simptome bolesti jer isto nije obilježje djela i nema veze s činjeničnim opisom. Kao olakotno je uzeto u obzir da je u prostorije MUP-a pristupio nekoliko sati prije isticanja mjere jer se u tih nekoliko sati, što se tiče zaraznosti, ne bi ništa promijenilo - obrazložila je zagrebačka prekršajna sutkinja koja otegotnih okolnosti, pak, pronašla nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 18:37