'STRAŽNJA STRANA'

Umjesto savjeta za suzbijanje HIV-a, izdali priručnik za gay ljubovanje

U udruzi Iskorak nisu komentirali jesu li doista na prevaru dobili novac za financiranje brošure

ZAGREB - Brošura pod nazivom “Stražnja strana” koja se bavi seksualnošću gay i biseksualnih muškaraca, a koju je izdao Centar za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak, izazvala je ovih dana pravi skandal.

Kako do ugodnijeg odnosa

U brošuri su se, naime, umjesto savjeta o suzbijanju HIV-a, našli savjeti za ugodniji odnos te veći užitak muških partnera. Ono što je, pak, mnoge najviše uzrujalo je to što brošura obiluje brojnim neprimjerenim izrazima. Da sve bude zanimljivije na brošuri se navodi kako ju je financiralo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Ured za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba, te Vladin ured za ljudska prava.

- Projekt udruge Iskorak trebao je biti projekt o suzbijanju HIV/AIDS-a i kao takav je i ocijenjen dovoljno kvalitetnim za financiranje. No, nismo znali za tiskanje brošure pod tim nazivom niti da će sadržaj biti ovakav, jer da smo znali, projekt ne bismo ni podržali. Zbog toga se potpuno ograđujemo od neprimjerenog sadržaja brošure - rekao je predstojnik Vladina ureda Luka Mađerić.

Tendenciozni tekstovi

S tiskanjem brošure nije bilo upoznato ni Ministarstvo zdravstva, a u udruzi Iskorak danas nitko nije htio komentirati jesu li na prevaru dobili novac za financiranje brošure, odnosno je li Iskorak predložio jedan projekt, a tiskao drugi.

Franko Dota, član organizacijskog odbora Zagreb Pridea, također nije želio komentirati slučaj.

- Ne mogu komentirati brošuru jer su je radile kolege iz druge organizacije. Ali neki su tekstovi tendenciozni - istaknuo je Dota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:35