COVID-19 U HRVATSKOJ

UMRLA ŠTIĆENICA IZ DOMA UMIROVLJENIKA U SPLITU Koronavirus potvrđen i u Domu za starije u Pločama

Županijski stožeri i danas objavljuju nove podatke o novozaraženima i situaciji s koronavirusom na svojim područjima
Dom za stare i nemoćne u Splitu, štićenica doma gore desno
 Jakov Prkić / CROPIX
Koronavirus i u domu za starije u Pločama

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije potvrdio je da jedna od tri osobe kojoj je jučer potvrđen koronavirus radi kao njegovateljica u Domu za starije u Pločama.

Pozitivna je jedna štićenica tog privatnog doma za starije i nemoćne, a još se čekaju nalazi 33 uzorka uzeta iz tog doma. Ti su nalazi poslani na analizu, javlja HRT.

U Splitu preminula jedna 93-godišnjakinja

'Nažalost je jutros u KBC Split preminula jedna naša sugrađanka, gospođa od 93 godine koja je bolovala od nekoliko kroničnih bolesti, što je uključivalo i tešku i kroničnu bolest srca. Gospođa je iz onog doma, iz skupine koja je prebačena u KBC Split i gospođa je imala pozitivan test na koronavirus', izvijestio je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

Split, 080420
Zupanijski centar za koronavirus, Krizine.
Ministar zdravstva Vili Beros doputovao je u Split zbog novog zarista zaraze koronavirusom u Domu za starije i nemocne. Konferencija za medije lokalnog Stozera  i ministra Berosa 
Na fotografiji: Julije Mestrovic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Julije Meštrović

Kada je riječ o ostalim korisnicima doma u KBC-u, većina i dalje ima blage i umjerene simptome osnovne bolesti. Jedna osoba ima teže simptome, dodao je Meštrović.

'U KBC-u je trenutno 94 pacijenta. Od njih je 78 pozitivno na koronavirus. Devetro ih je narespiratoru. Od tih 9, petero je iz splitsko-dalmatinske županije, a ostali iz Zadra, Šibenika i Dubrovnika. Danas se još jedan pacijent odvojen od respiratora vraća kući u Dubrovnik', istaknuo je Meštrović.

Od sinoć do danas u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima 20 novooboljelih, ukupno je to 296 oboljelih od Covid-19. Od toga je 55 zdravstvenih djelatnika, od kojih su 3 njegovateljice iz doma umirovljenika, priopćeno je oz Stožera Splitsko-dalmatinske županije.

Split, 100420.
Nakon vise od 15 dana posebnih mjera koje vladaju zbog koronavirusa  na rivi se unatoc suncanom danu pojavljuju tek rijetki  prolaznici
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / CROPIX

U Istri nema novooboljelih

Danas u Istri nema pozitivnih osoba na koronavirus od 51 uzorka koji su jučer poslani u Zagreb. U Istri je od početka epidemije do danas na ovaj virus pozitivna 81 osoba, od čega je 19 ozdravilo. Od početka epidemije u Istri je uzeto 767 briseva, a trenutno je pod mjerom samoizolacije 908 osoba.

-Tijekom jučerašnjeg dana iz Tunisa i Austrije došao je dio građana koji žive na području naše županije. Iz Tunisa su zrakoplovom došle 3 osobe koje su testirane i nalazi su im bili negativni. One su u samoizolaciji. U samoizolaciji su i osobe iz Austrije koje su došle autobusnim linijama na Breganu. Tu su im uzeti brisevi i nalaze ćemo dobiti tokom dana, kazao je ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović na današnjoj konferenciji za novinare istarskog Stožera civilne zaštite.

Isto tako u Zavodu za javno zdravstvo u završnoj je fazi priprema laboratorija koji će moći ispitivati briseve koji bi mogli biti pozitivni na koronavirus.

-Laboratoriji su opremljeni, osoblje je educirano i sada smo u fazi validacije metoda te rješavanja testnog uzorka iz klinike Fran Mihaljević. Nakon dostave naših rezultata, dobit ćemo potvrdu o osposobljenosti laboratorija. Pretpostavljam da će se to dogoditi za nekoliko dana, kazao je Stojanović. To znači da će se moći početi s dijagnostikom u Puli za područje Istre. Pojasnio je da će u smjenskom radu moći analizirati 50 uzoraka. Toliko se i prosječno dnevno uzorkuje testova iz Istre.

- Time ćemo brže dobivati analitička izvješća. Kod nekih ćemo lakše doći do rezultata u hitnim slučajevima. Isto tako, olakšat će se Općoj bolnici Pula posao budući da neće morati dostavljati uzorke u Zagreb i imat će manje troškova, a i olakšat ćemo i posao naših kolega u Zagrebu, kazao je Stojanović.

Načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac kazao je da će mjere biti na snazi i preko prazničkog vikenda te je još jednom apelirao na sve da se ne okupljaju bez obzira na slobodno vrijeme i sunčani i topao vikend.

-Donijeli smo mjeru da se tržnim centrima pridruži radno vrijeme do sutra u 20 sati i da se relaksira kretanje na područjima na kojima je to moguće. Jučer je na terenu bio veći broj ljudi. To ne znači da se možemo i dalje kretati bez prijeke potrebe. Zbog lijepog vremena, koje se očekuje ovog vikenda vjerujemo da će neki htjeti ići van i da će htjeti ići prošetati i družiti se, ali mjere vrijede i dalje. Ponavljam da nije dozvoljeno roštiljanje na otvorenom prostoru, poručio je Kozlevac. Kazao je i da je zbog toga za automobile zatvoreno i Lungomare u Puli, a ako bude veća navala na Kamenjak, zatvorit će se ulaz i na to područje. Policijske ophodnje će biti češće i neće obilaziti samo centre gradova, nego i plaže.

- Što se tiče tržnih centara, jučer smo dobili na stotine i stotine dojava građana oko kršenja mjera. U pravilu se radi o dojmu. U tri navrata smo jučer popodne obišli centre i u pravilu se unutar tržnih centara pravila poštuju, kazao je Kozlevac. Gdje budu primijetili da se trgovci ne pridržavaju pravila, te će se trgovine odmah zatvoriti.

Sisak: Negativan nalaz štićenice Doma za starije i nemoćne

Sumnja da se i u županijskom Domu za starije i nemoćne Sisak pojavila zaraza koronavirusom, a koju je sinoć iznio šef HZJZ-a i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak, srećom je otklonjena. Naime, kako neslužbeno doznajemo, nalaz testiranja starije štićenice tog Doma koja je dobila temperaturu i imala teškoće s disanjem, je negativan.

Više pročitajte OVDJE.

Zadar: Dva nova slučaja zaraze

Nove podatke objavio je i stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Načelnik stožera Šime Vicković rekao je da u županiji danas ima dva nova pacijenta zaražena koronavirusom.

'Ukupno imamo 63 oboljelih. U bolnici je 9 pacijenata, od njih je troje na respiratoru. U Specijalnoj bolnici u Biogradu je 7 pacijenata, a kućama je otpušteno njih 4. Stanje je pod kontrolom, tržnice su proradile prema uputama nacionalnog stožera', rekao je Vicković i uputio uskrsnu čestitku.

Voditelj epidemiološke službe Alan Medić rekao je da se čekaju nalazi za još dvije osobe.

'Od ukupno 63 oboljelih, njih 43 su vezana uz ortopedsku bolnicu. Tamo se nalazi 7 pacijenata, 4 ih je otpušteno kući u izolaciji, 2 su ozdravila i još čekamo nalaze za 2. U samoizolaciji je 611 ljudi, a njih 1615 ih je izašlo iz samoizolacije, a od jučer su 44 nove osobe u samoizolaciji. U Covid-ambulanti obavljeno je 81 testiranje, a od toga je bilo 5 pozitivnih. Sve za sada teče prema planu i neka tako i ostane', rekao je Medić.

Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar Edi Karuc rekao je da je od 9 bolesnika u zadarskoj bolnici, njih 4 na intenzivnoj njezi.

Zadar, 280219.
Ministrica Nada Murganic je poslijepodne u zadarskoj OB posjetila djecu koja su jutros tesko ozlijedjena na Pagu kad ih je otac bacio s prvog kata obiteljske kuce.
Na fotografiji: dr. Edi Karuc.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX
Dr. Edi Karuc

'Od 4 na intenzivnoj njezi, tri osobe su još na respiratoru. Nema promjene u odnosu na prijašnje stanje što se tiče djelatnika, u izolaciji je 21 liječnik, a 2 su pozitivna.'

PU zadarska je izvršila 426 provjere mjera samoizolacije i u 24 sata su utvrđena 2 kršenja mjere samoizolacije.

'Evidentirana su 4 slučaja okupljanja na javnim mjestima. Policija je te građane upozorila i oni su se onda razišli.

Najavljuje se lijepo vrijeme, moramo paziti i ne zaboraviti da su na snazi sva ograničenja pa ovim putem moram reći da će policija biti na terenu i nadzirati provođenje svih odluka. Hvala građanima koji su odgovorni i poštuju odluke i čuvaju sebe i sve nas', poručila je Ivana Grbin iz PU Zadarske.

Zadarski župan Božidar Longin zahvalio je policiji i zdravstvenim djelatnicima te svim ostalim službama, kao i sugrađanima.

'Svi mi i svi naši sugrađani su svojim odgovornim ponašanjem zaslužni što imamo još uvijek ovaj kontrolirani rast oboljelih i stabilnu situaciju. Bez obzira na situaciju koja nije tako dramatična, nemojmo se opustiti. Moramo i dalje biti svi odgovorni i vrlo oprezni. Znam da je lijepo vrijeme, ljude to vuče van, otvorene su trgovine duže, i tržnice, ali bez obzira na to, nemojmo se grupirati, ponašajmo se odgovorno kao i do sada. Čuvajući sebe i odgovornim ponašanjem čuvamo i sve one oko nas. Provedimo Uskrs u krugu najbliže obitelji, a rođacima i prijateljima čestitajmo telefonom ili na neki drugi način, nemojmo u posjete, nemojmo se grupirati... Simbolika Uskrsa je sada još značajnija, on simbolizira pobjedu života nad smrću. Neka nam uskrsno svjetlo pruži nadu da ćemo se što skorije vratiti normalnom životu i radu', poručio je župan Longin.

>

Virovitičko-podravska županija: Deveti dan za redom nema novooboljelih

U Virovitičko-podravskoj županiji deveti dan za redom nema novooboljelih, objavljeno je na Facebook stranici.

'Oboljelih je i nadalje dvoje, oni se nalaze u kućnoj samoizolaciji. Nemaju više simptome bolesti COVID 19. Do sada su na području naše županije testirane 103 osobe, 101 nalaz je bio negativan. U posljednja 24 sata, djelatnici Policijske uprave Virovitičko-podravske, na dežurnim punktovima u kontroli prometa zatekli su 3.886 osoba u 3.142 vozila. Od navedenih, njih 9 nije imalo propusnice.Provjerili su i 30 osoba, poštuju li mjere samoizolacije. Jedan od njih je „prošetao gradom“', piše u toj objavi na Facebooku.

Karlovačka županija: Nema novooboljelih, velika opasnost zbog lokalne transmisije

Dobru vijest da nema novozaraženih osoba na području Karlovačke županije zasjenila je ona puno lošija, započela je lokalna transmisija širenja virusa Covid-19, jer za posljednje dvoje od 26 ukupno zaraženih nije utvrđen izvor zaraze.

Radi se o jednoipolgodišnjem djetetu iz mnogočlane obitelji koja je u Plaški nedaleko Ogulina migrirala s područja Zagreba, a drugi slučaj je muškarac srednjih godina iz Karlovca koji je završio na operaciju u Općoj bolnici Karlovac, on se sada nalazi u Zagrebu u KB Dubrava. Loše vijesti građanima je priopćila karlovačka epidemiologinja dr. Biserka Hranilović.

- U dosadašnjim slučajevima oboljeli su bili bliski članovi obitelji ranije obojelih ili su došli izvana u RH, a ovo bi značilo da ne znamo izvor zaraze, da postoji veća mogućnost zaraze i da svi zajedno moramo biti svjesni ozbiljnosti situacije. Situacija je ozbiljna utoliko što imamo samo dvije mjere koje možemo provoditi da bi spriječili daljnju infekciju, a to su smanjivanje fizičkih kontakata i provođenje higijenskih mjera - rekla je dr. Hranilović

Napomenula je kako "smo se do sada oslanjali na epidemiološku situaciju, mogli smo trijažirati pacijente prema bolnici Karlovac i drugim zdravstvenim ustanovama, a od sada će tako nešto biti vrlo teško".

- Svako nejasno febrilno stanje, koje ne možemo objasniti s određenim uzrokom, nama je zapravo sumnja na Covid-19, što znači da će nam se vrlo lako sada dogoditi da nam se pojavi pacijent s Covidom u našim zdravstvenim ustanovama, kod liječnika obiteljske medicine, nažalost i među korisnicima u domovima za stare i nemoćne. Žao mi je, ali moram upozoriti na ozbiljnost situacije - rekla je dr. Hranilović, navodeći da je svatko do nas odgovoran za širenje zaraze te da toga moramo biti svjesni i moramo se pridržavati svih mjera.

Ozbiljnost se mora, napominje dr. Hranilović, dići na jednu višu razinu.

Jedan novi slučaj u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Jedan novi slučaj zaraze potvrđen je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U toj je županiji sada ukupno 9 osoba zaraženo koronavirusom.

Večernji list piše da je jedan Bjelovarčanin saznao da je zaražen tek nakon što mu je prošla samoizolacija od 14 dana, za koju tvrdi da je provodio pod strogim uvjetima. Tijekom tih 14 dana nije imao simptome bolesti, a oni su se pojavili tek 19. dan, kada je test pokazao da je pozitivan.

Tvrdi da tijekom samoizolacije nije imao ni jedan simptom odnosno da su se oni pojavili tek nakon devetnaest dana. Da ima Covid-19 potvrdilo je testiranje.

"Istraživanja govore da je vrijeme inkubacije koronavirusa od dva do 12 dana. Moguće je da se jači simptomi pojave i koji dan kasnije a da je pacijent imao blage simptome već prije toga", objašnjava epidemiolog dr. Bernard Kaić, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodaje da bi tek epidemiološki izvidi mogli potvrditi što se točno događalo kod tog konkretnog pacijenta.

Jedan novi slučaj u Brodsko-posavskoj županiji

U Brodsko-posavskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Sada u toj županiji ukupno ima 19 zaraženih, potvrdio je načelnik stožera Stjepan Bošnjaković. Radi se o muškoj osobi srednje životne dobi, a do zaraze je došlo zbog kontakta s već zaraženom osobom, javlja SB Online.

U Osječkoj županiji jedan novooboljeli, iz Stožera pozivaju na disciplinu, posebno na tržnicama

U Osječko-baranjskoj županiji od 121 testiranog uzorka pozitivan nalaz pokazao se kod jedne osobe, čime je ukupan broj zaraženih COVIDOM-19 porastao na 103, a onih koji su i službeno ozdravili i dalje je četvero.

- Na bolničkom liječenju je 28 pacijenata u KBC-u Osijek i jedna u Općoj županijskoj bolnici u Našicama. Što se tiče bolničkih djelatnika i dalje su četiri pozitivna, a 21 u samoizolaciji. Vezano uz osobu kojoj je potvrđena bolest njenih 14 kontakata je u samoizolaciji, a ukupno je u ovom obliku zaštite 228 osoba, što je puno manje u odnosu na preko 1200 koliko smo ih imali prije nekoliko dana. No, sve to ne znači da se smijemo opustiti, nego i dalje moramo biti disciplinirani i poštivati sve mjere i naputke – kazao je Goran Ivanović, načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, s kojeg će danas prema Stožeru Civilne zaštite Republike Hrvatske otići još jedan zahtjev ta tzv. okrupnjavanjem jedinica lokalne samouprave i njihovim neformalnim ujedinjenjem s najbližim gradom kako bi se olakšao sustav izdavanja e-propusnica.

- Danas ćemo odraditi potpisivanje sporazuma između JLS na područjima bivših općina, koje potom šaljemo prema Nacionalnom stožeru na odobrenje. Siguran sam da ćemo odgovor dobiti do kraja današnjeg dana, pa bi to bilo u primjeni od sutra. No, bez odobrenja Nacionalnog stožera to nećemo moći učiniti – kazao je Ivanović, koji je pozvao građane i na disciplinu vezano uz odlaske na tržnice, a s obzirom na to da su u petak u ranim jutarnjim satima na njime zabilježeni dugački redovi.

- Danas je na tržnici u Osijeku 80 OPG-ovaca. Svjesni smo da će biti gužva na tržnicama, ali MUP kao i inspektori Civilne zaštite imaju naputak da se maksimalno angažiraju i na tržnicama, ali na ulicama i trgovima, jer se čini da je broj ljudi koji se počeo kretati povećan. Molim građane da rasporede vrijeme, da ne idu svi u isto vrijeme, jer se stvaraju ogromne gužve na pojedinim lokacijama, što operativne službe pokušavaju riješiti. Ako se ne smanje gužve bojim se da Nacionalni stožer ponovno zabrani rad tržnicama, a to ne bi bilo dobro prvenstveno za proizvođače, a onda i za građane. Pozivam sve na disciplinu i neka nam ono što se dogodilo u Splitu bude opomena. Ostanimo doma i na drugačiji način, ali dostojanstveno proslavimo Uskrs – poručio je Ivanović.

U Vinkovcima nema zaraze u Domovima za starije i nemoćne

U Domovima za starije i nemoćne osobe u Vinkovcima ipak nema zaraženih osoba COVIDOM-19. Izvijestila je o tome u petak dr. Kata Krešić, ravnateljica ZZJZ Vukovarsko-srijemske županije.

- Do sada nismo imali niti jednu sumnju na obolijevanje u Domovima za starije i nemoćne osobe na području naše županije. Jučer poslijepodne dobili smo informaciju kako četiri korisnika Centra za rehabilitaciju Mala Terezija pokazuju blaže simptome. Odmah smo organizirali uzimanje briseva i danas smo dobili informaciju kako su sva četiri nalaza negativna –kazala je Krešić.

Pomutnju je, inače, izazvala izjava ravnatelja HZJZ Krunoslava Capaka koji je u četvrtak navečer kazao kako postoji sumnja na zarazu „u domovima u Sisku, Pločama i Vinkovcima“, no pokazalo se da to ipak, na sreću, nije slučaj. Za komentar smo nazvali i Matu Puljića, v.d. ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe u Vinkovcima, koji je bio 'prvi osumnjičeni'.

- Da, na žalost puno nas je ljudi zvalo, prvenstveno obitelji i rodbine korisnika, kao i naši nadređeni, pa nam je to izazvalo i malo neugodnosti. No, u ovom trenutku najvažnije je da kod nas nema zaraze, niti sumnje na nju, a o tome smo izvijestili sve nadležne institucije, od Stožea civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije do našeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Dakle, nemamo ni sumnju ni potvrdu na koronavirus bilo kod štićenika, bilo kod zaposlenika – rekao je Puljić.

Inače, u Vukovarsko-srijemskoj županiji je ukupno 31 dom za starije i nemoćne osobe u kojima je smješteno 1212 korisnika, a u svima je, prema riječima Zdravka Kelića, načelnika Stožera, pojačan nadzor. Što se tiče opće slike u petak su objavljena dva nova pozitivna slučaja, čime je broj oboljelih narastao na 32. U samoizolaciji je 571 osoba, a među oboljelima su i tri liječnika, dvije medicinske sestre, troje drugih zdravstvenih djelatnika i jedan nezdravstveni.

U Zagrebačkoj županiji novih četvero zaraženih, ukupno 101

Nove četiri koronavirusom zaražene osobe bilježi u petak Zagrebačka županija, u kojoj je od početka pandemije zaraza ukupno potvrđena za 101 osobu od kojih je 13 izliječeno, a dvije su umrle.

Iz županije su priopćili kako je prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo na njenom području najviše zaraženih potvrđeno u Velikoj Gorici (32), zatim u Zaprešiću (23), Svetoj Nedjelji (16), Dugom Selu (14), Ivanić Gradu (7), Sv. Ivanu Zelini (4).

U Samoboru su dosad zaražene tri osobe te po jedna u Jastrebarskom i Vrbobvcu.

Umrle su dvije osobe, po jedna u Velikoj Gorici i Dugom Selu.

Ukupno je u županiji od koronavirusa izliječeno 13 osoba.

Županijske vlasti pozivaju sve stanovnike da poštuju upute Nacionalnog stožera civilne zaštite jer jedino odgovornim ponašanjem, ističu, možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom.

"Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", poručuju u priopćenju.

Četiri novooboljela u Šibensko-kninskoj županiji, ukupno 61

Još četiri osobe s područja Šibensko-kninske županije pozitivne su na koronavirus, tako da se broj oboljelih do sada popeo na ukupno 61, izvijestio je u petak županijskog Stožera civilne zaštite.

Svo četvoro novooboljelih su kontakti prethodno oboljelih u kninskoj Općoj i veteranskoj bolnici, a među njima troje je pacijenata i jedan zdravstveni djelatnik te bolnice. Dvoje zaraženih je iz Knina, jedan je s područja Općine Promina, a jedan iz Grada Drniša.

Od ukupno 61 oboljelih osoba od COVID-19 u Šibensko-kninskoj županiji, jedna osoba koja je zdravstveni djelatnik Opće i veteranske bolnice „Hrvatski ponos“ Knin, je iz Splitsko-dalmatinske županije.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 osoba oboljelih od COVID-19, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Dva pacijenta su i dalje na respiratoru u KBC-u Split.

U karanteni su i dalje dvije osobe koji su hrvatski državljani. U zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljena je jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije za koju je provjerom utvrđeno da kršenja mjere nije bilo.

Stožer Primorsko-goranske županije preporučio nošenje zaštitnih maski u zatvorenim javnim prostorima

Županijski stožer Civilne zaštite Primorsko-goranske županije u petak je donio preporuku da svi pružatelji usluga i korisnici koriste zaštitne maske ili pokrivala za lice sa sličnom namjenom pri ulasku u zatvorene prostore poput trgovina, banaka, pošta ili ljekarni, a preporučuje se nositi i jednokratne rukavice.

Rekao je to načelnik tog stožera Marko Boras Mandić na konferenciji za novinare u petak u Rijeci te dodao kako je riječ o preporuci jer županijski stožer nema snagu donošenja odluka. Ocijenio je da je to najrigoroznija preporuka u Hrvatskoj vezana uz mjere sprečavanja širenja koronavirusa.

Pozvao je na oprez i strpljenje, ustvrdivši da je pred nama najzahtjevnija faza - razdoblje Uskrsa i lijepog vremena.

Trebalo bi svakako izbjeći situaciju u kojoj bi se za 10 do 15 dana sve dobro što smo učinili bacilo u vjetar, rekao je.

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji

Voditelj Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević izvijestio je da su u proteklom danu zabilježena tri nova slučaja zaraze koronavirusom u toj županiji.

Dva su iz iste obitelji, u kojoj je jedna osoba bila u samoizolaciji jer je bila u inozemstvu, a druga je zaposlenica Doma zdravlja PGŽ.

Kako je riječ o zdravstvenoj djelatnici, svi njezini kontakti su testirani i stavljeni u samoizolaciju, rekao je.

Na sreću, nije imala mnogo kontakata i nadamo se da ćemo uspješno spriječiti širenje virusa u zdravstveni sustav, kazao je.

Marko Boras Mandić dodao je da ta djelatnica Doma zdravlja nije bila u izravnom kontaktu s pacijentima te da je u proteklom razdoblju bila u 15-dnevnom turnusu kući. Treći novi slučaj nije povezan s njima, a riječ je o osobi koja je stigla iz inozemstva, izvijestio je Rončević.

U županiji je sad 48 oboljelih, a 15 osoba je ozdravilo.

40-ak djelatnika Crvenog križa i 150 volontera pomaže u nabavci namirnica i lijekova

Svim putnicima iz zrakoplova koji je u četvrtak iz Tunisa stigao u Zračnu luku Krk uzeti su brisevi te se uzorci testiraju. Dvojica državljana Srbije, odnosno Bosne i Hercegovine, tu su bili u tranzitu prema svojim zemljama, a 12 hrvatskih državljana putnika su u samoizolaciji i čekaju rezultate nalaza, kazao je Rončević.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije Vesna Ćavar izvijestila je da je na terenu širom županije svakodevno 40-ak djelatnika Crvenog križa i 150 volontera koji pomažu onima koji ne smiju izlaziti iz svojih domova u nabavci živežnih namirnica ili lijekova.

U dijelovima županije slične zadatke obavlja 26 gerontodomaćica, koje sad ne smiju ulaziti u domove korisnika, ali im pomažu dostavom namirnica, pripremanjem i dostavom obroka i na druge načine, rekla je.

12 novozaraženih u Gradu Zagrebu, u Psihijatrijskoj bolnici za djecu pet djelatnika sa koronavirusom

U zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež na koronavirus su pozitivna pet djelatnika, no niti jedno dijete, rečeno je u petak na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera civilne zaštite.

Zagreb, 100420. 
Konferencija za medije Stozera civilne zastite grada Zagreba i gradonacelnika Milana Bandica.
Na fotografiji: Milan Bandic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX / POOL
Davor Pongračić / CROPIX
Milan Bandić

"Ni jedno od desetero prisutne djece u bolnici i testirane nije pozitivno, na svu sreću. Dakle, 59 osoba u bolnici je testirano i samo imamo pet bolesnika - tri kuharice, jedna medicinska sestra i jedan liječnik psihijatar", rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Izvijestio je da je u Zagrebu evidentirano 12 novih bolesnika pozitivnih na koronavirus, odnosno tijekom jučerašnjeg dana broj zaraženih u Zagrebu je porastao sa 370 na 382.

Kazao je i da je kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošao 71 bolesnik, četvero je išlo u samoizolaciju, a 20 na testiranje.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štamapar" Sandra Šikić izvijestila je da su tijekom jučerašnjeg dana testirali 222 uzorka, od čega je detektirano 10 pozitivnih. Rekla je i da je novih 25 osoba stavljeno u mjere izolacije.

Zagreb, 100420. 
Konferencija za medije Stozera civilne zastite grada Zagreba i gradonacelnika Milana Bandica.
Na fotografiji: Sandra Sikic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX / POOL
Davor Pongračić / CROPIX
Sandra Šikić

"Promatrajući ove podatke možemo zamijetiti blagi pad na osnovu dnevnog praćenja pozitivnih na Covid virus što svakako ohrabruje i daje prostora optimizmu, ali svakako moramo biti i dalje oprezni jer ovi podaci nas zapravo obvezuju i dalje na disciplinirano i na striktno ponašanje, poštivanje svih preporuka i propisanih mjera. Apeliram na sve građane da se i dalje ponašaju odgovorno i poštivaju sve propisane mjere", poručila je Šikić.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić rekao je da u posljednjih 24 sata evidentirano četiri osobe koje su kršile mjeru samoizolacije. Također, u Novom Zagrebu je evidentirano jedno kršenje mjere zabrane rada te jedno kršenje mjere ograničenja društvenih okupljanja. Radi se o frizerskom salonu te jednoj ekipi od osam osoba koja je igrala nogomet na nogometnom igralištu kao da je stanje normalno.

Rašić je rekao i da je zagrebačka policija tijekom posljednja 24 sata evidentirala 52 osobe koje nisu imale propisanu propusnicu za napuštanje mjesta prebivališta, odnosno stalnog boravka.

Izvijestio je da u Policijskoj upravi zagrebačkoj imaju 11 policijskih službenika pozitivnih na koronavirus te 57 policijskih službenika koji su u samoizolaciji.

Rekao je da je na području PUZ-a od 22. ožujka, od potresa, do danas evidentirano 16 kaznenih djela teških krađa provaljivanjem, od čega je devet izvršeno, a sedam je ostalo u pokušaju. Istaknuo je da na području centra nije evidentirano niti jedno takvo kazneno djelo, a što govori da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće i dobro.

Dva nova slučaja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Prema posljednjim dostupnim informacijama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupna brojka zaraženih koronavirusom je 69, a od 35 uzoraka koji su poslani u srijedu imamo dva nova slučaja: jedan iz Dubrovnika te jedan slučaj u općini Slivno. Još uvijek se čekaju nalazi 33 uzorka poslanih na analizu u četvrtak.

U kućnoj izolaciji je 48 pozitivnih osoba. Hospitalizirano je 16 pozitivnih pacijenata. Deset ih je u OB Dubrovnik, a šest u sekundarnom objektu bolnice tj. Studentskom domu. Od četiri pacijenta koji su prethodno stavljeni na respirator i prebačeni u Split, tri su skinuta s respiratora, dva su tijekom jučerašnjeg dana vraćena u OB Dubrovnik na liječenje, a jedan će biti vraćen danas u poslijepodnevnim satima. Jedna osoba je i dalje iz predostrožnosti u Klinici za zarazne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu, a njegovo opće stanje je dobro. Također, jedna osoba je ranije preminula, a dvije osobe su izliječene. Do današnjeg dana ukupno je upućeno 636 uzorka na analizu.

U posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje samoizolacije, a od početka pandemije to je ukupno 18 slučajeva kršenja mjere samoizolacije.

U karanteni su i dalje dvije osobe. ŽC 112 Dubrovnik je do danas zaprimio 1160 poziva građana vezano za koronavirus, dodaje se u priopćenju Stožera Dubrovačko-neretvanske županije.

Krapinsko-zagorska županija: Pet novozaraženih

U Krapinsko-zagorskoj županiji novih je pet potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom te ih je ukupno 93, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek kazao je da su dvije nove zaražene osobe iz Desinića, a po jedna iz Pregrade, Oroslavja i Zaboka.

„Do sada je uzeto 539 briseva i čekamo rezultate za 37 osoba, s time da je 17 od tih 37 osoba kod kuće u samoizolaciji“, rekao je Ferek Jambrek te podsjetio da je najveći broj zaraženih, 36, iz Pregrade.

Voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Ivan Lipovac dodao je da trenutno imaju 696 ljudi u samoizolaciji.

Tijekom dana rezultati testiranja osoba iz Stubičkih Toplica

Rezultati testiranja osoba iz Specijalne bolnice u Stubičkim Toplicama očekuju se tijekom dana.

„Ljude iz bolnice u Stubičkim Toplicama koji su u samoizolaciji ćemo kroz idućih 14 dana vidjeti kakve će biti brojke. Nažalost, za očekivati je da se među njima može desiti određeni postotak zaraženih, odnosno oboljelih osoba“, rekao je Lipovac.

Ravnatelj zabočke Opće bolnice Tihomir Vančina kazao je da je situacija u bolnici bolja jer je većina pacijenata u izolaciji bila negativna pa su oslobođeni ti prostori. Na COVID odjelu je i dalje 13 pacijenata.

„Jučer poslijepodne se nepokretnom pacijentu, godišta 1933., stanje pogoršalo. Tijekom noći se stabiliziralo, ali je i dalje teško. Ostali pacijenti se dobro osjećaju i dobrog su općeg stanja“, dodao je Vančina.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar ocijenio je dobrom vijest da se smanjuje postotak zaraženih u odnosu na broj testiranja.

„U jednom trenutku, kada nam je epidemija bila na najvišoj razini u Pregradi, broj oboljelih od koronavirusa u odnosu na broj testiranih je bio veći od 25 posto, a prosjek Hrvatske je bio između 10,5 i 11,5 posto, ovisno o danu“, rekao je Kolar i dodao da je danas taj postotak u Krapinsko-zagorskoj županiji 17 posto.

Na novinarski upit hoće li liberalizacija kretanja stanovništva i na području Krapinsko-zagorske županije te produženi rad trgovina uoči Uskrsa utjecati na epidemiološku sliku, Kolar je odgovorio da ne očekuje da će ove mjere pridonijeti širenju virusa.

„Ono što je bitno i na što smo i danas pozvali, a pozivat ćemo i sljedeće dane: pridržavati se strogo uputa stožera, ne grupirati se. Samo o nama i našem ponašanju ovisit će rezultat ukupne borbe protiv koronavirusa“, poručio je Kolar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:43