ŠEF ODSJEKA 1/3

UMRO ANTE BARIŠIĆ, BIVŠI DUŽNOSNIK SDS-a I PROFESOR NA FAKULTETU POLITIČKIH ZNANOSTI Bio je jedan od rijetkih udbaša koji nisu skrivali što su radili

 Ronald Goršić / CROPIX

Prema informacijama s Fakulteta političkih znanosti, u Zagrebu je umro Ante Barišić, nekadašnji dužnosnik Službe državne sigurnosti, i do prošle godine, predavač na FPZ-u.

Barišić spada među rijetke udbaše, koji nisu skrivali što su radili, a nedavno je sudjelovao u teškim optužbama protiv Tomislava Karamarka, i to su bili njegovi posljednji javni istupi.

Bio je šef Odsjeka 1/3, koji je pokrivao neprijateljske djelatnosti iz redova vjerskih zajednica, i bavio se detektiranjem gdje su bila žarišta onoga što se tada nazivalo neprijateljskom djelatnošću po tadašnji politički sustav. Prošle godine, Barišić je na sudu posvjedočio da su istinite izjave Josipa Manolića da je Tomislav Karamarko bio suradnik Udbe.

Iako je bio čuvar komunističkog režima, znao je otići u prostorije Društva političkih zatvorenika i popiti kavu s ljudima koje je u prošlosti progonio. Sprovod je u Drnišu 7. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:12