IN MEMORIAM

UMRO ROMANO BOŽAC, NAJVEĆI HRVATSKI STRUČNJAK ZA GLJIVE Bio je naš najveći autoritet za gljivarstvo, napisao je brojne knjige, snimao TV emisije...

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

Jedan od najvećih autoriteta u području gljivarstva prof. dr. sc. Romano Božac preminuo je 27. veljače u Zagrebu u 78. godini života, izvijestio je njegov sin.

Rođen je 25. lipnja 1942. u selu Matiki kod Žminja u Istri, po struci je bio agronom, sveučilišni profesor u trajnom zvanju. Od 1969. godine radio je kao znanstvenik i profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je kolegije „Kakvoća i prerada mesa“, “Fermentirani proizvodi od mesa“ i „Gljivarstvo“ koji je utemeljio na Agronomskom fakultetu (1994). U trajno zvanje redovitog profesora izabran je 2000.

Vodio je državne projekte „Zaštita Istarskog pršuta i Dalmatinskog pršuta“, osnovao je gljivarska društva „Kamilo Blagaić“ Zagreb, „Martinčila“ Labin, „Ožujka“ Rijeka, te utemeljio časopis „Gljivarstvo“ 1984.

Otkrio je i publicirao 53 nove vrste gljiva, objavio 72 znanstvena rada i 160 stručnih i popularnih radova, objavio 20 knjiga o gljivama, unutar kojih je i kapitalno djelo „Enciklopedija gljiva“ u dva sveska 2005.-2008., u kojoj je opisao i briljantnim slikama objelodanio 2000 vrsta gljiva.

Zagreb, 041013.
Trg Bana Jelacica.
Povodom manifestacije Bogastvo svijeta gljiva, koja ce trajati od 4. do 5. listopada, gradonacelnik Zagreba Milan Bandic gradjanima je podijelio 1000 porcija rizota sa sampinjonima.
Na fotografiji: prof. Romano Bozac.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Romano Božac

Publicirao je i knjigu poezije i eseja „Lice i naličje nedorečene istine“ (2000), a pet knjiga mu je prevedeno na njemački, slovenski i makedonski jezik. Uredio je ili preveo na hrvatski jezik sedam knjiga s njemačkog, talijanskog i engleskog jezika.

Postavio je i determinirao 115 izložbi gljiva u zemlji i inozemstvu, utemeljio je „Hrvatski mikološki-gljivarski Savez“ (2006) i bio njegov prvi predsjednik (2006-2010).

Osim toga, utemeljio je i vodio jedinstveni „ Muzej gljiva“ u Zagrebu“ (2013.), u kojem je danas izloženo više od 2000 liofiliziranih vrsta gljiva iz Hrvatske i brojnih zemalja svijeta, što je ujedno i svjetski rekord.

Za HRT je snimio projekt „Leksikon gljiva“ u 40 emisija i napisao scenarij te vodio projekt „Život gljiva“ za Internacionalni sveučilišni TV program.

Zagreb, 090310.
Svetosimunska cesta.
Agronomski fakultet.
Ovogodisnja Zlatna kuna za zivotno djelo dodijeljeno je prof. dr. sc. Romanu Bozcu, znanstveniku i redovitom profesoru na Agronomskom fakultetu Sveucilista u Zagrebu, za znacajan doprinos znanstvenom razvoju podrucja gljivarstva i tehnologije mesa.
Na slici: Romano Bozac pokazuje sadnice hrasta uz koje ce uzgojiti umjetne Tartufe.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Dobitnik je brojnih nagrada i odlikovanja u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Zlatnim slovima mu je posvećen Rječnik biografija znamenitih ljudi svijeta „Dictionary of International Biography“ (2000) i drugih knjiga iz inozemstva.

Knjiga „Gljive“ za izdavački poduhvat je dobila nagradu „J. J. Strossmayer“ HAZU-a (1994). Romano Božac dobitnik je nagrade Grada Zagreba (1997.), državne nagradu za promicanje znanosti (1999), „Zlatne kune“ za životno djelo (2010.), kojim je zadužio hrvatsko gospodarstvo i državu u cjelini.

Dobitnik je državnog odlikovanja “Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića“ za znanost (2010), nagrade za životno djelo za promidžbu znanosti o gljivama, zahvalnice Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2012) i brojnih drugih nagrada, povelja, priznanja i zahvala.

Upravo je u tisku njegova najnovija i posljednja knjiga: Uzgoj tartufa i vrganja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 23:15