NOVI ROKOVI

UPISI U SREDNJE ŠKOLE OVE GODINE ĆE ZAVRŠITI DVA TJEDNA KASNIJE OD UOBIČAJENOG TERMINA Odluka izazvala revolt djece, roditelja i profesora

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Upisi u srednje škole ove godine neće završiti prije kraja srpnja, što je gotovo dva tjedna kasnije od uobičajenog. Takva odluka nadležnog Ministarstva naišla je odmah na revolt kako učitelja i članova upisnih povjerenstava, kojima će zbog toga godišnji odmor početi znatno kasnije, tako i roditelja i djece kojima će toliko duže trajati neizvjesnost i koji će morati prolongirati eventualni odlazak na ljetovanje.

Naime, prema Odluci o upisu u srednje škole koju je Ministarstvo obrazovanja kasno popodne uputilo u javnu raspravu, upisi će se i ove godine obavljati elektroničkim putem na stranici www.upisi.hr, a osmaši će se u sustav moći početi prijavljivati od 1. lipnja (lani je to bilo od 27. svibnja), dok će objava konačnih ljestvica poretka pojedinih škola biti tek 25. srpnja, umjesto 13. srpnja, kao što je to bilo prošle godine.

Sukladno takvim rokovima, upisnice će učenici u upisane srednje škole donositi tek između 27. i 31. srpnja, ovisno o odluci pojedine škole, dok je prošle godine taj rok, kojim zapravo završavaju upisi u ljetnom roku te učenici i roditelji mogu odahnuti, bio između 15. i 19. srpnja.

- Ova nastavna godina je iznimno stresna, kako za učenike i njihove roditelje, tako i za učitelje. Nakon svega što smo svi zajedno prošli i još uvijek prolazimo, staviti učenike, roditelje i članove upisnih povjerenstava u poziciju da do kraja sedmog mjeseca čekaju upis u srednju školu smatram nepedagoškim i nepotrebnim. Vjerujem da je moguće naći bolje rješenje koje će omogućiti učenicima da se ranije upišu u srednju školu, skinu taj teret s leđa i odu na zasluženi odmor, kao uostalom i mi, učitelji i stručni suradnici, članovi upisnih povjerenstava. Mislim da svi to zaslužujemo - primjedba je Antonije Ćosić, stručne suradnice edukacijske rehabilitatorice, na spomenutu Odluku, s kojom se slažu i mnogi drugi.

- Umjesto da učenicima omogućimo da što prije okončaju postupak upisa i eventualno odu na ljetovanje, rokovi za upise su se protegli do sredine ljeta. Podsjećam da je prošle godine predaja upisnica započinjala 15. srpnja, što također smatram dosta kasnim terminom, a ove godine je to dva tjedna kasnije - smatra Darka Sudarević, ravnateljica III. gimnazije Zagreb.

Ukupni broj slobodnih mjesta koja će ostati za jesenski rok za one koji nisu uspjeli ili mogli upisati srednju tijekom ljetnog roka znat će se 12. kolovoza. Jesenski će rok, kao i lani, trajati između 21. kolovoza i 1. rujna.

Prema podacima Ministarstva, u srednjim školama kojima je osnivač država, ima mjesta za 47.390 učenika u 2.207 razrednih odjela, što je više nego dovoljno da se upišu svi osmaši: osmi razred završava oko 38.800 učenika.

Za redovni program planirano je 44.848 mjesta u 2.077 razrednih odjela, od čega će gimnazijske programe moći upisati 10.643 učenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:46