JOŠ JEDAN SLUČAJ

Upisivanje ispod praga: U Karlovcu je ravnatelj priznao grešku, ministar ga danas smijenio

 Vilić/CROPIX

ZAGREB - Daleko od medijske pozornosti, skrivena u sjeni razvikanog slučaja Srednje škole Braća Radić u Kaštel Štafiliću, ostala je još jedna srednja škola u koju su se učenici upisivali ispod bodovnog praga. Riječ je o Prirodoslovnoj školi Karlovac, gdje je prosvjetna inspekcija 10. srpnja utvrdila da je upisano 24 učenika koji nisu imali 36 bodova, koliko je potrebno da se prijeđe prag.

Napuhavanje bodova

U ovom se slučaju zapravo radi o još težem kršenju zakona jer su ti učenici upisani u prvom, ljetnom upisnom krugu. Stoga, ne stoji argument da su se, kao u Kaštel Štafiliću, popunjavala slobodna mjesta, nego se, kako je zaključila viša prosvjetna inspektorica, pogodovalo određenim kandidatima.

Time je škola onemogućila da se u sljedećim rokovima upišu učenici koji imaju potreban broj bodova, te je zbog toga 13. srpnja zabranila upis tih učenika, a 18. srpnja Školskom odboru predložila smjenu ravnatelja koji nije poštovao zakone i propise.

Upisani su učenici, kako doznajemo, imali između 28 i 35 bodova, a jednom od njih priznato je čak šest bodova s osnove kategoriziranog sportaša, iako je za svoju kategoriju mogao dobiti maksimalno dva boda.

Ministarsko razrješenje

Upisano je sedmero učenika u program agroturističkog tehničara, 12 u program prehrambenog tehničara, te petero u program veterinarskog tehničara.

“Ravnatelj škole je neodgovornim i nezakonitim postupanjem povrijedio odredbu članka 22. Zakona o odgoju i obrazovanju, kojom je propisano da pravo upisa u prvi razred srednje škole imaju svi kandidati nakon završenog osnovnog obrazovanja, pod jednakim uvjetima i u okviru broja utvrđenog odlukom o upisu. Argumentacija da ne postoji dovoljan interes za pojedine četverogodišnje strukovne programe te da su upisom ovih učenika samo popunjena prazna mjesta nema utemeljenja niti može biti opravdanje nezakonitog upisa”, piše u nalazu prosvjetne inspekcije.

Budući da je Školski odbor odbio prijedlog o smjeni ravnatelja, njega je jučer razriješio sam ministar Jovanović. On će imenovati povjerenstvo sa zadatkom da izaberu vršitelja dužnosti ravnatelja do konačnog izbora.

Damir Jakšić, dok je još bio ravnatelj Prirodoslovne škole Karlovac, izjavio nam je da se u njihovu slučaju nije digla medijska pompa jer su oni odmah problem riješili, a svi su učenici na kraju zbrinuti u drugim školama. Neki su dobili dodatne bodove na temelju socijalnog statusa i uspjeli su se upisati u neko od tehničkih zanimanja u istoj školi.

- Prekršili smo zakon, ali brzo smo ispravili propust. Kada je riječ o učeniku koji se upisao na temelju sportskih rezultata, pogriješila je ispitna komisija.

Taj je učenik ispisan. Nikoga nismo spriječili u upisu jer se u trećem roku nitko nije ni pojavio, a ženska djeca došla su kod nas jer nije bilo mjesta u programima pekara, cvjećara, frizera... - kaže Jakšić.

Ante Sanader: Ministar je kaznio djecu

Predsjednik županijskog splitsko-dalmatinskog odbora HDZ-a i župan Ante Sanader osudio je dolazak ministra Jovanovića u srednju školu “Braća Radić” u Kaštel Štafiliću. Po njemu Jovanović treba podnijeti ostavku, a optužio ga je da se ponaša “milicijski”. - Djeca su ovdje zadnja koja bi trebala preuzeti odgovornost i krivnju na sebe, a očito je to stavom Ministarstva napravljeno - rekao je Sanader.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:45