POSLJEDICA NERADA SABORA I VLADE

Upitna je isplata socijalne pomoći

Od sutra isplatu naknada preuzimaju uredi državne uprave, a nisu pripremljeni
Bernardica Juretić
 Ranko Suvar / CROPIX

Od 1. lipnja u sustavu socijalne skrbi nastupa pravni kaos: centri za socijalnu skrb zakonski više ne mogu izdavati rješenja o pravu na socijalnu pomoć niti mogu postupati po zahtjevima u tijeku. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi koji je na snazi, od sutra taj posao trebaju preuzeti uredi državne uprave, koji ni kadrovski ni informatički ni na bilo koji drugi način nisu opremljeni za obavljanje toga posla. Upitna je i opća isplata socijalnih pomoći koje bi se, prema tom Zakonu, morale isplaćivati isključivo putem ureda državne uprave.

Vlada je prije tri tjedna prihvatila prijedlog novih izmjena Zakona, kojima bi se prijenos isplata i odobravanja socijalnih pomoći s centara za socijalnu skrb na urede državne uprave prolongirao s 1. lipnja na 1. ožujak sljedeće godine, ali Sabor taj zakon još nije izglasao.

Kredit za reformu

- Kaos. Ne znam što reći građanima ni kako postupati. Ministarstvo socijalne politike već danima upozoravamo jer ćemo se naći u nemogućoj situaciji, no oni kao da toga nisu svjesni - kaže naš sugovornik, dugogodišnji zaposlenik centra za socijalnu skrb.

Podsjetimo, u sklopu reforme socijalne skrbi, za koju je bivša Vlada uzela kredit od 70 milijuna eura, trebali su se osnovati Jedinstveni novčarski centri - jedinstvena mjesta s kojih bi se, s vremenom, isplaćivale sve socijalne naknade, a prva bi bila upravo socijalna pomoć (koja se sada zove zajamčena minimalna naknada, odnosno ZMN).

Planirano je da se u JNC transformiraju uredi državne uprave, za što je bivša Vlada iz Svjetske banke mogla povući ukupno 32 milijuna eura, a s radom su trebali početi 1. listopada 2015..

Međutim, provedba se oduljila, pa je izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, izglasanim u rujnu prošle godine, početak isplate socijalnih pomoći preko JNC-a prolongiran za 1. lipnja ove godine.

Novo čelništvo Ministarstva socijalne politike na čelu s Bernardicom Juretić procijenilo je da posao transformacije neće biti gotov do zakonskog roka i napravilo novi prijedlog izmjena Zakona, kojim će uredi državne uprave od centara za socijalnu skrb preuzeti isplatu socijalnih pomoći tek 1. ožujka 2017.

Hitni postupak

Takav prijedlog izmjena Zakona Vlada je prihvatila na sjednici 11. svibnja i uputila ga u saborsku proceduru. Na dnevni red Sabora ta je točka uvrštena 13. svibnja, prihvaćeno je da se izmjene donesu po hitnom postupku, podržali su ih odobri za zdravstvo i socijalnu skrb te zakonodavstvo, no do danas izmjene nisu ni raspravljene ni izglasane.

Vrijedeći Zakon o socijalnoj skrbi pak detaljno propisuje da od 1. lipnja - dakle, od sutra - rješenja o isplati socijalne pomoći (ZMN-a) mogu izdavati isključivo uredi državne uprave i da su centri za socijalnu skrb dužni “na dan 1. lipnja 2016.” sve nedovršene predmete u kojima se odlučuje o priznanju prava na ZMN predati uredima državne uprave.

Potpuna blokada

Budući da uredi državne uprave ni na koji način ne mogu preuzeti taj posao - a Sabor radi još samo jedan dan prije 1. lipnja, u kojem bi trebao raspraviti izmjene zakona, izglasati ih i objaviti u Narodnim novinama! - od srijede zakonski se ne može izdati rješenje o pravu na ZMN, započeti predmeti ne mogu se dovršiti, niti se nove socijalne pomoći mogu isplatiti.

Zakon definira da dosadašnji primatelji socijalne pomoći i nakon stupanja na snagu ovoga Zakona ostvaruju pravo dok tijelo državne uprave novim rješenjem ne utvrdi ispunjava li korisnik sve uvjete. Međutim, isplata bi morala ići preko jedinstvenog računa - ureda državne uprave.

Resorno Ministarstvo socijalne politike, koje se od smjene vlasti zatvorilo javnosti i nema običaj odgovarati na suštinska pitanja, nego komunicira putem priopćenja o sastancima ministrice i čestitki za prigodne blagdane, ni o kaosu koji čeka 104.334 primatelja socijalne pomoći nije progovorilo - ništa.

BROJKE:

104.334 Primatelja socijalne pomoći

900 kuna iznosi socijalna pomoć za radno nesposobnog samca

480 kuna iznosi socijalna pomoć za drugog odraslog člana obitelji

320 kuna iznosi socijalna pomoć za dijete

Propali nam milijuni kuna

Prema uvjetima na koje se Hrvatska obvezala krajem 2014. pri potpisivanju ugovora o kreditu Svjetske banke, socijalna pomoć trebala je biti samo prva naknada koju će isplaćivati uredi državne uprave, i to od 2015. Od ove godine trebala je početi isplata druge naknade - rodiljnih i roditeljskih naknada za roditelje koji nisu u radnom odnosu, od 2017. dječjeg doplatka, a od 2018. naknade za nezaposlene.

Kreditna sredstva država je trebala dobivati na račun nakon izvršenja pojedinog zadanog cilja. Vezano za osnivanje Jedinstvenog novčarskog centra, lani je trebala povući 6,5 milijuna kuna, a ove godine još 14,5 milijuna. No, budući da dogovoreni uvjeti nisu ispunjeni, Hrvatska je povukla tek desetinu tih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 16:28