VLADA RAZLJUTILA ZEMLJE VLASNIKA HT-A I VIP-A

UPOZORENJE IZ EU: Kršite naše propise! Odmah ukinite porez teleoperaterima

Unija o preskupom roamingu: Vaša država ima nekoliko milijuna turista godišnje koji koriste svoje mobilne telefone. Od sredine 2013. godine oni će znatno manje potrošiti na roaming jer ćete morati sniziti cijene te usluge
 Dragan Matić/CROPIX

Europska Unija “iznenađena” je odlukom hrvatske Vlade o ponovnom uvođenju posebnog poreza za telekomunikacijske usluge, za pozive i SMS poruke. Izvori iz EU rekli su Jutarnjem listu da su hrvatskim vlastima prenijeli “iznenađenost” takvim porezom, za koji smatraju da bi moglo biti kršenje pravila koja vrijede u Uniji. Kako dodaju, Hrvatska bi ih, kao buduća članica, već sada trebala poštovati.

Krpanje proračuna

Međutim, naši sugovornici iz EU nisu htjeli konkretno odgovoriti što točno zamjeraju hrvatskoj Vladi i kakvo bi rješenje, po njima, trebalo pronaći.

“Upoznati smo s time da hrvatska Vlada surađuje s telekom operaterima kako bi se pronašlo rješenje koje bi zadovoljilo sve strane. Prema našem mišljenju, rješenje može biti u većim ulaganjima tih kompanija u razvojne i tehnološke programe, a ne u dodatnom oporezivanju radi krpanja proračuna. Mi te razgovore pozdravljamo i očekujemo pronalaženje rješenja”, rekao je jedan diplomat EU upoznat sa slučajem. Taj izvor ne krije da su nezadovoljstvo Europskoj komisiji prenijele države iz kojih dolaze vlasnici hrvatskih telekomunikacijskih operatera.

Slučaj Mađarske

Iako nisu htjeli formalno spomenuti imena tih država, jasno je da se radi o Njemačkoj i Austriji, državama koje su poduprle Hrvatsku tijekom pristupnih pregovora. Deutsche Telekom vlasnik je HT-a, a Austrijanci imaju drugu mrežu mobilne telefonije - VIP-net.

U EU su nas upozorili da se ne radi ni o kakvom nesporazumu između Hrvatske i Unije ili o nekom “sukobu”, već jednostavno o problemu koji je nastao i koji u duhu budućeg članstva Hrvatske u EU treba i rješavati. Podsjećaju da sličnih problema ima i s državama članicama. Ako one krše pravila Europske komisije, Komisija ih može prijaviti Europskom sudu. Takav je slučaj Mađarska koja je uvela dodatni porez za neke industrije, kao što su banke, telekom i energija. I u slučaju Mađarske sumnja se da je namjera vlasti bila da kratkoročno dođe do novca kojim bi se pokrpao državni proračun. U Mađarskoj je dodatni problem bio političke prirode jer su većina vlasnika tih kompanija bili stranci pa su neki taj porez vidjeli i kao diskriminaciju stranih investitora. No, mađarska je vlada odbacila te optužbe ustvrdivši da je među onima koji moraju plaćati dodatni porez i MOL, koji je mađarski.

U EU priznaju da se i telekom operateri moraju pripremiti za ulazak Hrvatske u Uniju, gdje će im znatno pasti profit jer naplaćuju izuzetno visoke cijene korištenja roaming usluga. Višestruko su, naime, više nego dopuštene tarife unutar Unije. Radi zaštite potrošača, Europska Unija je ograničila cijene korištenja telefona registriranog u jednoj državi tijekom boravka u drugoj državi, takozvani roaming.

Primjer s Kosova

“Vaša država ima nekoliko milijuna turista godišnje koji koriste svoje mobilne telefone. Od sredine sljedeće godine oni će znatno manje potrošiti na roaming jer ćete morati sniziti cijene te usluge. No, možda se zbog toga i poveća broj turista pa se količinom nadoknadi ono što se gubi snižavanjem cijene”, ironično nam je poručio jedan diplomat EU koji kaže da je u Hrvatskoj platio gotovo jedan euro po minuti za korištenje roaminga.

EU postavlja plafon cijena, iznad kojeg operateri ne smiju ići, ali mogu imati niže cijene. No, taj sugovornik nije znao reći može li Hrvatska i prije ulaska u Uniju primjenjivati “europske tarife” roaminga. Takav je slučaj na Kosovu, gdje IPKO, operater u vlasništvu Slovenskog telekoma, omogućava europske tarife, ali se kao pozivni broj koristi 00386 (pozivni za Sloveniju) jer Kosovo nema pravo na svoj međunarodni pozivni broj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:31