VREMENSKE NEPRILIKE

Upozorenje iz HAC-a: Ne krećite na put, stiže ledena kiša!

Zimska je oprema obavezna na većini gorskih dionica, a magla smanjuje vidljivost na autocesti A1
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Zima je službeno došla u naše krajeve, i iako su prognostičari najavili zatopljenje, Hrvatski autoklub poručuje kako još nije pametno kretati na put. Naime, tijekom poslijepodnevnih sati očekuje se kiša koja će se lediti na tu.

Ukoliko je put neodgodiv, ne zaboravite uzeti neophodnu zimsku opremu.

Najhladniji mjesto u Hrvatskoj jutros su bili Studenci gdje je izmjereno čak -21°C dok je na krajnjem jugu zemlje bila 'vruća' nula.

Sredinom tjedna očekuju se temperature i do 10°C u unutrašnjosti te čak do 15 'Celzijevaca' na Jadranu. Međutim, unatoč temperaturama višima od prosječnih prosinačkih, živa će se u jutarnjim satima i dalje držati ispod 'nule'.

Snijeg će ovaj tjedan padati još samo na Jadranu, Gorskom kotaru i Lici te postoji znatna opasnost od ledene kiše.

Ugaženi snijeg i poledica i dalje stvaraju poteškoće na prometnicama. Zimska je oprema obavezna, a kamionima i tegljačima je promet zabranjen. Magla smanjuje vidljivost na Zagrebačkoj zaobilaznici, autocesti A1 između Zagreba i Karlovca, te Bosiljeva i tunela Male Kapele kao i na većini cesta u Slavoniji.

I ostatak europskog kontinenta djelomično je paraliziran zbog snježnih mećava i niskih temperatura.

Velik broj vozila ostao je blokiran na cestama u Srbiji, a u Bugarskoj je bez struje ostalo stanovništvo u čak 130 gradova. Prognoza o nastavku padanja snijega dodatno otežava situaciju u Bosni i Hercegovini te Rumunjskoj.

Velika Britanija ponovo je postala otokom, otkada je željeznička poveznica, Eurostar, zbog kvara prestala prometovati. Superbrzi vlakovi ni danas neće krenuti s kolodvora. Hladnoća i snijeg stvaraju kvarove na elektro-energetskoj mreži u tunelu što uzrokuje prekid prometa.

Zračna luka Zadar okovana ledom

Zbog leda kojim je okovana pista Zračne luke Zadar, prekinut je sav promet na aerodromu u Zemuniku. Zadnji let bio je u četvrtak navečer nakon čega se tijekom noći smrznuo snijeg na pisti. Ne pomažu ni ralice koje su i u ponedjeljak ujutro pokušale očistiti pistu pa letova prema Zagrebu i Puli najvjerojatnije neće biti ni sutra. ( A.V.Š./EPEHA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:25