teške komplikacije

Upozorenje šefa riječke kirurgije: ‘30-40 posto hospitaliziranih zbog korone dobit će trombozu‘

- Primjerice kod nas trenutno na odjelu leži mlad čovjek u tridesetim godinama koji ima trombozu, rekao je dr. Kovačević
Koronavirus bolnica, Ilustracija
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka, dr. Miljenko Kovačević kaže da je zabilježena vrlo visoka incidencija pacijenata koji su hospitalizirani zbog koronavirusa, a da imaju venske tromboze. Radi se o 30-40 posto svih pacijenata koji su hospitalizirani zbog koronavirusa, piše Novi list.

– Iako to nije službena statistika, mi smo kod pacijenata s COVID-19 uočili da velik broj onih koji su preboljeli koronavirus imaju venske tromboze, rekao je Kovačević i dodao da su kao posljedica Covida-19 komplikacije tromboze vena donjih ekstremiteta ili zdjelice, kao i iste komplikacije u smislu plućnih tromboembolija. Takve komplikacije, ističe Kovačević, mogu dovesti i do smrti.

Dodao je i da se pacijenti koji su preboljeli koronavirus često obraćaju liječnicima zbog post covid sindroma u kojem imaju komplikacije kao što su venska tromboza i plućna embolija. Manje su izražene arterijske tromboze, a one se javljaju u jedan do dva posto pacijenata koji su hospitalizirani zbog koronavirusa.

– To su izrazito teški slučajevi, a sam uzrok nastanka razlikuje se od tromboza drugog uzroka. Radi se o tome da koronavirus po svojoj prirodi sa svojim vezanjem na endotel krvnih žila izaziva sistemsku upalu i pritom se oslobađaju protrombogeni čimbenici, objašnjava Kovačević za Novi list.

Kovačević ističe da su kod arterijskih tromboza posljedice gubitak ekstremiteta i visoka smrtnost. Kirurška terapija je u tim slučajevima neuspješna.

Kovačević je objasnio razliku u liječenju.

– Bolesnici u kojih se razvijaju arterijske tromboze imaju vrlo težak oblik bolesti pa je i razumljiv loš rezultat u liječenju. Kod venske tromboze rezultati su, ako ne dođe do fatalne plućne embolije, puno bolji i vrlo rijetko se dešavaju daljnje komplikacije.

Postoje neke predispozicije za dobivanje venske tromboze, no Kovačević kaže da su u slučaju oboljelih od covida-19 liječnici zaključili da pravila nema pa se tromboze događaju i mladim pacijentima.

- Primjerice kod nas trenutno na odjelu leži mlad čovjek u tridesetim godinama koji ima trombozu, rekao je dr. Kovačević.

Podsjetimo, Europska agencija za lijekove (EMA) objavit će u utorak poslijepodne svoje mišljenje o cjepivu Johnson & Johnsona protiv covida-19, čija je uporaba obustavljena u Sjedinjenim Državama i Europi zbog rijetke pojave krvnih ugrušaka. Takvi su slučajevi zabilježeni i kod cijepljenja cjepivom Astra Zenece.

Dr. Kovačević kaže da iz svojeg iskustva ne zna za niti jedan slučaj prijavljene tromboze nakon cijepljenja.

- S druge strane, to je igra velikih brojki pa ako se cijepi 20 milijuna ljudi, brojevi su takvi da se mora dogoditi dvadesetak nuspojava. Ne bih se usudio komentirati ono o čemu nemam iskustva, no to su mali brojevi i benefiti cijepljenja su puno veći od potencijalnih komplikacija, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:53