SLUČAJ AGROKOR

UPRAVNI SUD PONIŠTIO ODLUKU POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA U SLUČAJU DALIĆ I 'GRUPE BORG' Kao razlog naveden sukob interesa šefice Povjerenstva

 
Nataša Novaković, Martina Dalić
 CROPIX

Upravni sud u Zagrebu poništio je odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od prosinca 2018. godine kojom se utvrdilo da se bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić pri angažiranju takozvane skupine Borg ogriješila o odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Razlog za poništavanje odluke stajalište je Upravnog suda prema kojemu se predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković i sama našla u sukobu interesa kad je odlučivala o Martini Dalić i Agrokoru jer je u vrijeme pisanja Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja (lex Agrokor) radila u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), koju je u najvećoj mjeri financirao Agrokor, odnosno Ivica Todorić.

Poništena odluka Povjerenstva sadržavala je četiri točke. U prvoj se navodi da se bivša ministrica Dalić nije ogriješila o Zakon o sprječavanju sukoba interesa kad je krajem 2016. godine okupila neformalnu radnu skupinu vanjskih suradnika koji su izradili nacrt lex Agrokor i analizirali stanje u koncernu.

U drugoj je točki Povjerenstvo utvrdilo da se Martina Dalić ogriješila o odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa tako što je predložila da sud za izvanrednog povjerenika u Agrokoru imenuje Antu Ramljaka iako je znala da je sudjelovao u izradi Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja (lex Agrokor). U trećoj točki navode da se ogriješila o pravila o sprječavanju sukoba interesa jer unatoč velikom interesu javnosti nije navela tko su bili vanjski suradnici pri izradi zakona, a u četvrtoj što njihova imena na zahtjev saborskih zastupnika nije navela ni na tematskoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo u povodu izvješća o poslovanju Agrokora.

Bivša ministrica i potpredsjednica Vlade odmah je tražila izuzeće Nataše Novaković, no taj je njezin zahtjev odbijen nakon što je Novaković iznijela argumente prema kojima nije vidjela vlastiti sukob interesa. Upravni sud, međutim, odlučio je drukčije. Martina Dalić nam je potvrdila da je u povodu njezine žalbe sud donio odluku o poništenju odluke Povjerenstva, a njezini su odvjetnici bili na izricanju presude.

Upravni je sud, prenose nam, kazao da Povjerenstvo nije na valjan način odlučilo o izuzeću svoje predsjednice Novaković. Bivša ministrica gospodarstva vrlo se detaljno u žalbi referirala na njezinu poziciju u HUP-u te precizirala da se HUP financira po udjelu na tržištu i broju zaposlenika, u čemu je Agrokor prednjačio pa time i najviše participirao u budžetu udruge poslodavaca. Dalić je smatrala da su to razlozi zbog kojih se predsjednica Povjerenstva morala izuzeti od odlučivanja.

Osim toga se osvrnula i na prijašnju praksu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz koje se vidi da se Nataša Novaković izuzela u slučaju bivšeg ministra gospodarstva Đure Popijača koji je bio puno blaži od ovog. Bilo je slučajeva i da su se drugi članovi Povjerenstva izuzeli od odlučivanja također zbog, smatraju odvjetnici Martine Dalić, blažih situacija potencijalnog sukoba interesa.

Zadnji argument M. Dalić je glasio: ako već Povjerenstvo nije odlučilo izuzeti svoju predsjednicu iz odlučivanja o predmetu koji se vodio u povodu izrade lex Agrokora, onda je to trebao učiniti Sabor koji imenuje Povjerenstvo.

Novaković: Nije bilo razloga za moje izuzimanje, nisam ovisila o Todoriću

Nisam se izuzela iz slučaja o Martini Dalić zato što nisam vidjela razloge za to: gospodina Ivicu Todorića nisam ni upoznala, nisam s njim bila ni u kakvom odnosu, on je bio počasni predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca i nisam s njim kao zaposlenica HUP-a imala ikakve veze. Todorić nije bio aktivan u udruzi, moja pozicija nije ovisila o Todoriću, nego o direktoru i Upravnom odboru, a načela povrede obnašanja javne dužnosti s time nemaju veze, komentirala je predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Nataša Novaković.

Odluka Upravnog suda potegnula se i tijekom današnje saborske rasprave o Izvješću o radu Povjerenstva za 2017. godinu u kojoj je HDZ-ovci nisu štedjeli. Činjenica da Novaković drži da se nije ogriješila o odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa razljutila je HDZ-ova šefa Kluba Branka Bačića koji joj je spočitnuo “da ne može pojmiti da ona kao predsjednica Povjerenstva mrtva hladna kaže da nije bila u sukobu interesa, a radila je u HUP-u kojemu je najveći financijaš bio upravo Todorić. Postoje druga tijela koja će se time baviti”.

Novaković za Jutarnji kaže kako se dosad izuzela u predmetu koji se ticao Đure Popijača, zato što joj je on bio izravni šef godinu i pol dana. O njezinoj ulozi u slučaju Dalić i potrebi eventualnog izuzeća, objašnjava Novaković, odlučivat će nadležno tijelo o kojemu ovisi hoće li se obnoviti i postupak protiv Martine Dalić. Zaključe li da se Nataša Novaković trebala izuzeti, slijedi obnova postupka za bivšu potpredsjednicu Vlade, ali bez nje. Spomenuta odluka Upravnog suda, upozorila je Novaković, nije ni napisana ni objavljena, donesena je usmeno prije šest dana i bilo bi dobro da saborski zastupnici kažu otkud im saznanja o njoj. (Željka Godeč)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:04