LOŠE PROCJENE

Upravu je koštala vlastita arogancija

Kredite su davali nepouzdanim tvrtkama kao što je SMS, novcem tvrtke kupovali su dionice Podravke, a nisu ulagali u daljnji razvoj tvrtke
Zagreb, 221009.Zrinjevac, Zupanijski sud. Afera Podravka.Danas su privedeni menadzeri Podravke istraznom sucu Zupanijskog suda na Zrinjevcu.Na slici: privodjenje Zeljka Sestaka.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Podravkini menadžeri svoje su poteze skupo platili zbog svjetske ekonomske krize, koju u trenutku kad su potpisivali sporazum s Fimom još nisu mogli predvidjeti.

Ne zaboravimo, riječ je o 2007., godini burzovnih rekorda i po cijenama dionica i po prometu.

Ulaganje u dionice postalo je hrvatska svakodnevica, pa su osim velikih igrača i mali ulagači živjeli s burzom, a kupnja dionica postala je novi način štednje, privlačniji od oročenja u bankama.

U tom poletnom vremenu Podravka i Fima dogovaraju sve te aranžmane.

Da je išlo sve po planu...

Obje strane vjeruju kako će dionice i dalje rasti, a u tome vide svoju šansu za veliki uspjeh. Da su te dionice uistinu rasle, danas bi Marinac, Horvat i ostali bili slavljeni kao veliki junaci.

Da nije došla ekonomska kriza, Srđan Mladinić, čelni čovjek splitskog SMS-a, možda bi uspio vraćati kredit, premda se, kako sada tvrdi bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, Zdravko Šestak već tada hvatao za glavu jer je sumnjao da će SMS moći vratiti 65 milijuna kuna, ali ih je odobrio, navodno, na intervenciju predsjednika Mesića.

No, da nije bilo krize, možda bi u svojim namjerama uspjeli i danas bili proglašeni herojima obrane Podravke od nepoželjnih vlasnika koji su je htjeli preuzeti.

Darko Marinac, Zdravko Šestak i ostali menadžeri pokazali su tih godina neprimjerenu aroganciju jer o svojim potezima nisu obavijestili Nadzorni odbor niti Skupštinu dioničara.

Sami su procjenjivali tko su neprijatelji od kojih se tvrtka mora braniti, sami su odlučivali kako će se tvrtka braniti i sami su odlučivali na što će tvrtka trošiti svoj novac.

Ipak nisu krali za sebe

Danas ih se s pravom optužuje da su Podravkinim novcem upravljali manirom lošeg gospodara, jer su njime kupovali dionice Podravke i davali kredite nepouzdanim tvrtkama, kao što je SMS, umjesto da su ga ulagali u razvoj kompanije. No, sve je to još daleko od kriminala koji im se pripisuje - da su za sebe htjeli ukrasti većinski udio u tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:34