IMA LI KRAJA?

USKOK proširio istragu: Sanader i Ježić pokušali su oštetiti JANAF za 10 milijuna eura

Bivši premijer je i osobno organizirao sastanak u svom uredu u Vladi RH na kojem je od odgovornih osoba JANAF-a zatražio da zaključe ugovor po uvjetima postavljenima od strane Roberta Ježića
 CROPIX

ZAGREB - USKOK je proširio istragu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i vlasnika Dioki grupe i riječkog Novog lista Roberta Ježića , zbog sumnje da su Ježićevoj tvrtki pokušali pribaviti nezakonitu dobit od čak 10 milijuna eura na štetu državnog poduzeća JANAF.

- Osnovano se sumnja da je Ivo Sanader, kao predsjednik Vlade RH, od studenog 2008. do lipnja 2009. godine, na traženje Roberta Ježića, većinskog vlasnika društva DIOKI, u nakani da trgovačkom društvu pribavi nepripadnu korist na štetu JANAF-a, društva koje je u većinskom vlasništvu države, najprije naložio ministru gospodarstva, rada i poduzetništvu Damiru Polančecu da organizira sastanak Roberta Ježića s odgovornim osobama društva JANAF, a sve kako bi se između društva DIOKI, kao prodavatelja, i društva JANAF, kao kupca, u što kraćem roku realizirala kupoprodaja građevinskog zemljišta s terminalom za skladištenje nafte i naftnih derivata na Žitnjaku, pod uvjetima i cijeni od najmanje 28 milijuna eura, koje je postavio Robert Ježić - navodi se u priopćenju na stranicama USKOK-a i DORH-a.

Sanader još dva mjeseca u pritvoru. Proces izručenja odgođen na neodređeno

U nastavku se navodi kako je održano više sastanaka na kojima je od predstavnika JANAF-a Damir Polančec tražio da se pregovori čim prije dovrše s ciljem zaključenja ugovora po traženim uvjetima Roberta Ježića. Međutim, s obzirom da nije došlo do zaključenja kupoprodajnog ugovora, zbog toga što je cijena koju je tražio Robert Ježić bila znatno viša od tržišne cijene, prema procjenama koje su izrađene na traženje JANAF-a, Ivo Sanader je i osobno tijekom svibnja 2009. godine organizirao sastanak u svom uredu u Vladi RH na kojem je od odgovornih osoba JANAF-a zatražio da zaključe ugovor po uvjetima postavljenima od strane Roberta Ježića, iako je znao da bi time za društvo JANAF nastupila šteta, a društvu DIOKI bi se pribavila nepripadna korist u iznosu od najmanje 10 milijuna eura. Odgovorne osobe JANAF-a su zahtjev Ive Sanadera, zbog štetnosti ugovora za njihovo društvo, odbile.

Budući da se Ivo Sanader nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Republici Austriji, upućena je zamolnica za uručenje potrebnih pismena okrivljeniku i ispitivanje okrivljenika, a istovremeno je i za ovo kazneno djelo zatraženo njegovo izručenje Republici Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:59