PODMIĆIVALI I NAŠE

USKOK zatražio istragu u vezi s mitom u Daimleru

USKOK je danas zatražio od Ravnateljstva policije da pokrene kriminalističku istragu oko kupnje vatrogasnih vozila
 Andreja Trpčić

ZAGREB - Njemački proizvođač automobila Daimler AG , pod čijom su kapom Mercedes, Maybach, Smart i još deset brandova, platit će američkim vlastima 185 milijuna dolara odštete zbog podmićivanja državnih službenika u dvadesetak zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Prema pisanju The Wall Street Journala, isplata odštete rezultat je izvansudske nagodbe, postignute nakon istrage koja je počela 2004. prijavom bivšeg zaposlenika koji je prvi progovorio o Daimlerovim ilegalnim metodama.

Dugogodišnja praksa

Daimlerovi čelnici priznali su da su kršili američki zakon o korupciji u inozemstvu, a u optužbama protiv te tvrtke spominje se dugogodišnja praksa podmićivanja državnih službenika, a sve s ciljem dobivanja unosnih poslova opremanja voznih parkova. Tako su više od tri milijuna eura platili članovima ruske državne uprave, a kineske su političare potplatili poklonima vrijednima 4,1 milijun eura.

Iako se zasad službeno u DORH-u ne može saznati o kojim su se hrvatskim državljanima i poslovima interesirale američke agencije pri istrazi slučaja, poznata je afera oko kupnje Mercedesovih vozila u Hrvatskoj iz 2003. Tada je izravnom pogodbom, na inicijativu SDP-ove vlade, MUP kupio 210 vatrogasnih vozila Mercedes. Iako je na ranijem natječaju pobijedila tvrtka iz Marije Bistrice, ona je izbačena “iz igre” intervencijom tadašnjeg potpredsjednika Vlade Slavka Linića i Mate Crkvenca, ministra financija. Novi ugovor o isporuci 210 vatrogasnih vozila do 2009. bio je vrijedan 80 milijuna eura. Izabrana je ozaljska tvrtka IM Metal, članica konzorcija, na čelu kojeg su tvrtke Daimler-Chrysler iz Njemačke i Rosenbauer iz Austrije.

Pomoć institucija SAD-a

- Istina je da je ugovor potpisan u doba mojeg mandata, ali osim mene, potpisala su ga još dva ministra, Crkvenac i Jurčić. Za sebe znam da sam čist. Vlada je odlučila da se ide na neposrednu pogodbu s tvrtkom IM Metal - tvrdi Šime Lučin, tadašnji ministar unutarnjih poslova.

Doznajemo da je USKOK danas zatražio da Ravnateljstvo policije pokrene kriminalističku istragu o ovoj aferi, a Državno odvjetništvo je putem međunarodne pravne pomoći zatražilo informacije od institucija SAD-a.

Posljednjih 15 kamiona isporučeno 2009. godine

Iz tvrtke Euroline, Daimlerova zastupnika u Hrvatskoj, danas se nije mogao dobiti službeni podatak o broju vozila kojim su opremili Vladu RH i njezine agencije i urede, Sabor, ministarstva i druge državne institucije. No, 18. studenoga 2009. godine je u IM Metalu u Ozlju isporučeno posljednjih 15 od 210 vozila, čime je završen Vladin program nabavke vatrogasnih vozila. Protokol su potpisali Mladen Vinković, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika RH i Hagen Knaack, predstavnik Konzorcija za isporuku vatrogasnih vozila u sklopu Programa Vlade RH. ( D. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:49