NAJVAŽNIJI POLITIČKI DVOBOJI

Uspjeh u Dalmaciji bit će presudan i za Most i za Plenkovića

Osvoji li HDZ Metković, Most gubi vjerodostojnost u državi. Padne li Andrej Plenković u Dalmaciji i Dubrovačkoj županiji, to je znak otpora njegovoj politici
Božo Petrov i Andrej Plenković
 Damjan Tadić / Hanza Media

- HDZ će svim snagama napasti Most u Metkoviću. To je jedina istinska utvrda Bože Petrova i Nikole Grmoje i ako tamo oni izgube vlast, izgubit će legitimitet. Za Split i dvije južne dalmatinske županije se ne bojimo - govori jedan visoko pozicionirani HDZ-ovac o predstojećim lokalnim izborima i direktnom okršaju s bivšim koalicijskim partnerima iz Vlade i Sabora.

U HDZ-u smatraju kako bi porazom u Metkoviću Most oslabio te da bi u moguće parlamentarne izbore, ako se ne stvori nova većina, ušli s egidom gubitnika.

Teška misija

No, za HDZ će biti teška misija osvojiti Metković. To je prava utvrda Mosta iz koje su i krenuli u pohod na nacionalnu razinu, a puno govori i vatreni doček Bože Petrova i Nikole Grmoje u Metkoviću nakon raskida suradnje s HDZ-om. Mostu u prilog idu i ankete. Prema zadnjem istraživanju, kandidatkinja Mosta za gradonačelnicu Katarina Ujdur ima potporu od 44,6 posto, a HDZ-ov kandidat Dalibor Milan je drugi s potporom od 29,5 %. U usporedbi s prošlim istraživanjem podaci govore da potpora Katarini Ujdur raste, a kandidat HDZ-a stagnira.

- Obranit ćemo sve naše utvrde i pokušati osvojiti 2-3 županije. Imamo i u Splitu Antu Čikotića čiji će ulazak u utrku promijeniti odnose snaga - kaže politički tajnik Mosta i kandidat za župana u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Nikola Grmoja. Osim u Metkoviću, žestoke bitke između HDZ-a i Mosta vodit će se i u Omišu, ali i za mjesta župana u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, te u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

“nek se j....!” U Omišu, gdje je 2013. Ivan Kovačić, sada već bivši ministar uprave, svrgnuo HDZ-ovca Ivana Škaričića, zbog kojeg je lani HDZ-u poručio “nek’ se j...”, bitka će se voditi između Mostova Ive Tomasovića, koji ide sa svojom nezavisnom listom, Denisa Dujmovića, koji ima potporu HDS-a i HSP-a, te HDZ-ova Jure Šabana Stanića. Prema anketama Tomasović, aktualni vršitelj dužnosti gradonačelnika Omiša, je u prednosti i može se očekivati da će Most tamo ostati na vlasti. A Mostovu Miri Bulju, čini se, porasle su šanse u utrci za župana nakon što je šef HDZ-a i Andrej Plenković odlučio da Zlatko Ževrnja, nakon afere Zlatni rat, mora povući svoju kandidaturu. Na njegovo je mjesto potom uskočio bivši gradonačelnik Solina Blaženko Boban. Iako se HDZ-ovci uzdaju u svoje biračko tijelo, činjenica je da Boban u županiji ipak lošije kotira od Ževrnje, što ide mostovcima u prilog ćime bi mogli osvojiti dobar dio mandata u Skupštini. Bulj kaže da će se “ono što se počelo razotkrivati na nacionalnoj razini, razotkriti i na lokalnoj”.

- Županija je HDZ-u godinama bila bankomat za obiteljske i stranačke potrebe i to ćemo promijeniti pobjedom - uvjeren je Bulj.

Tunel kroz Kozjak

Kaže kako će mu cilj biti navodnjavanje polja u Imotskom i Sinju, obnova medicinske skrbi jer oko toga HDZ ništa nije napravio, kao niti oko vodoopskrbe u ruralnim krajevima, školskog prijevoza, besplatnih udžbenika.

- Sve ćemo to imati - obećava Bulj. HDZ-ov Blaženko Boban smatra da mu slučaj plaže Zlatni rat na Bolu neće škoditi u kampanji.

- Nisam u tome ni na koji način sudjelovao, a moje je mišljenje da se sva prirodna bogatstva moraju dati na upravljanje lokalnim zajednicama - kaže. HDZ-ov Boban na reakciju Bulja, reagira obećanjima poput naknade svim novorođenima u Županiji kao i dodatno naknadom za one koji žive u ruralnim krajevima i otocima.

- Prvašićima ćemo dati besplatne udžbenike, navodnit ćemo imotsko i vrgoračko polja. U mom mandatu probit ćemo tunel kroz Kozjak do autoceste kako bi Split dobio još jedan ulaz u grad - kaže Boban.

Mostov Nikola Grmoja, pak, pokušat će u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ugroziti poziciju HDZ-ova Nikole Dobroslavića koji ide u utrku za treći mandat. No, Dobroslavić je uvjeren da za to nema šansi, iako je Grmojina lista dobila - Božu Petrova i Vlahu Orepića.

- Uvjeren sam u našu pobjedu. I istraživanja HDZ-u idu u prilog. Imamo odličan program i kandidate, a iza nas su rezultati - kaže Dobroslavić. Na zadnjim izborima pobijedio je u prvom krugu, a ovaj put mogao bi, kako stvari stoje, u drugi s Nikolom Grmojom.

Burno bi moglo biti i u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje će se kao kandidati za župana sučeliti HDZ-ov Božo Galić i Mostov Tomislav Panenić. Politički analitičar prof. dr. sc. Pero Maldini smatra da će previranja na nacionalnoj razini biti glavna tema lokalnih izbora u Dalmaciji, posebice u mjestima gdje će se sučeliti HDZ i Most, te da će umnogome utjecati na opredjeljenja birača.

Maldini očekuje kako će, po svoj prilici, HDZ, imati ukupno najbolji rezultat, koji bi, međutim, bio i znatno bolji da se Plenković odmah odlučio i na nacionalne izbore. Smatra će mu peslagivanje u Saboru i politička trgovina više štetiti nego koristiti, i taj dojam će se u stanovitoj mjeri prenijeti na lokalne izbore. Most je, kaže, tempirao svoje oponiranje većinskom partneru, koje je u konačnici i dovelo do raspada vladajuće koalicije, upravo s ciljem da sebi podigne rejting pred izbore.

- Pucanje koalicije i izlazak iz Vlade, Most će sigurno komunicirati u skladu sa svojom učestalom retorikom da su oni jedina poštena opcija u hrvatskoj politici s ambicijom moralnog arbitra koji docira svima drugima, koji su nepošteni i korumpirani - kaže Maldini.

Poruka birača

Naš sugovornik napominje kako će rezultati u Dalmaciji, kao i ishodi izbora u cjelini poslati snažnu poruku o stvarnom rejtingu političkih opcija.

- Ako Most izgubi u Metkoviću, odakle su i krenuli u pohod na nacionalnu razinu, za same građane ne bi se mnogo promijenilo koliko bi taj poraz imao jako simboličko značenje. Most bi gubitkom svoje utvrde izgubio na vjerodostojnosti na nacionalnoj razini, njihov legitimitet bi bio narušen. S druge strane, ne osvoji li HDZ Split, i ne zadrži li Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, šef stranke Plenković mogao bi se naći u problemu jer bi to mogao biti razlog oživljavanja otpora onog dijela stanke kod kojeg nema punu podršku - kaže Maldini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:19