PRAVO NA ŠTRAJK

Ustavni sud četiri je puta odlučivao o štrajku i svaki put odlučio da je nezakonit

Miroslav Šeparović
 Bruno Konjević / CROPIX

Tri su ključna pitanja o kojima premijer Andrej Plenković mora odlučiti, a koja su jučer ostala u drugom planu zbog skupa EPP-a: hoće li smijeniti ministricu obrazovanja Blaženku Divjak koja se javno ogradila od njegove politike, hoće li olabaviti poziciju i ponuditi sindikatima dovoljno da obustave štrajk te hoće li posegnuti za drugim rješenjima i pokušati uvesti zabranu štrajka, odnosno zatražiti od suda da štrajk proglasi nezakonitim.

Pravo na štrajk zajamčeno je Ustavom, a u praksi Ustavnog suda navedena su četiri slučaja u kojima je odlučivao o tome pitanju i svaki put je odlučio da je štrajk bio nezakonit.

U rujnu 2017. Ustavni sud odbio je ustavnu tužbu četiriju sindikata aerodromskog osoblja koji su pobijali odluku Vrhovnog suda da je njihov štrajk nezakonit.

Štrajk je bio najavljen uoči davanja zračne luke u koncesiju, a kao razlozi za štrajk navodili su se neprovođenje odredbi Zakona o radu i Kolektivnog ugovora. Sudovi su rekli, a Ustavni sud potvrdio, da su to pravna pitanja i ne ulaze u razloge za štrajk te ga proglasio nezakonitim.

U studenom prošle godine Organizacija radnika Croatia Airlines (ORCA) podnijela je ustavnu tužbu protiv presude Vrhovnog suda koji je pak dao za pravo Županijskom sudu u Zagrebu da je štrajk najavljen za 8. kolovoza prošle godine pa sve dok Croatia Airlines ne ispuni zahtjeve štrajkaša - nezakonit.

Problem je bio u tome što je štrajk najavljen za 8. kolovoza zapravo bio odgođeni štrajk iz srpnja. Odlučujući po žalbi Vrhovni sud je rekao da organizatori štrajka time što ne definiraju točan datum štrajka izbjegavaju obavezu pregovaranja koja mora prethoditi štrajku i poslodavca drže u stalnom stanju pripravnosti. Takvu je argumentaciju Ustavni sud prihvatio.

Lani u prosincu odbio je ustavnu tužbu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, a radilo se o štrajku dijela zaposlenika na Hrvatskim studijima. Štrajk je počeo je 3. travnja 2017. nakon dvotjedne studentske blokade nastave, i to zbog ukidanja studija filozofije. Sveučilište u Zagrebu je podnijelo tužbu s tvrdnjom da je štrajk nezakonit i on je nakon tjedan dana obustavljen.

U travnju ove godine Sindikat metalaca Hrvatske obratio se Ustavnom sudu jer su im redovni sudovi zabranili štrajk u Same Deutz-Fahr Žetelice d.o.o. sa sjedištem u Županji. Sudovi su utvrdili, a Ustavni sud potvrdio, da je izmjena Kolektivnog ugovora razlog za štrajk, ali je u konkretnom slučaju u Kolektivni ugovor bila ugrađena odredba da se neće poduzimati nikakve sindikalne akcije dok traje pregovaranje, a odredba nije bila stavljena izvan snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:07