‘POTRAGA‘ ZAVRŠENA

Ustavni sud presjekao: O izuzeću Nataše Novaković mora odlučiti samo Povjerenstvo za sukob interesa

A pitanje izuzeća protiv predsjednice Povjerenstva, prvi put otkad to tijelo postoji, pokrenuli su Andrej Plenković i Martina Dalić
Nataša Novaković
 Ronald Gorsic/Cropix

Ustavni sud je objavio - o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković odluku mora donijeti - samo Povjerenstvo.

Tom je odlukom Ustavni sud završio godinu i pol dugu potragu za tijelom koje je nadležno odlučivati o zahtjevu za izuzećem predsjednice, ili bilo kojeg drugog člana Povjerenstva za sukob interesa.

A pitanje izuzeća protiv predsjednice Povjerenstva, prvi put otkad to tijelo postoji, pokrenuli su premijer Andrej Plenković i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Izuzeće Nataše Novaković zatražili su povodom prijava podnesenih u aferi Borg u kojima se od Povjerenstva tražilo da propita jesu li Dalić, a zatim i premijer Plenković povrijedili načela obnašanja dužnosti zbog krajnje netransparentnog načina donošenja lex Agrokor, zakona o restrukturiranju posrnulog bivšeg Todorićeva koncerna.

Dalić, a potom i Plenković, naime, tvrde da se Nataša Novaković mora izuzeti iz odlučivanja o prijavama protiv njih vezanim uz aferu Borg jer je u sukobu interesa. Oni ističu kako Novaković oko odlučivanja u aferi Borg ne može biti nepristrana jer je od 2006. do izbora na čelo Povjerenstva 2018. bila zaposlena u HUP-u, kojemu je Agrokor bio jedan od osnivača, a Todorić je niz godina bio i počasni predsjednik.

Kako Zakon o sprječavanju sukoba interesa nije propisao tko odlučuje o mogućem izuzeću predsjednika ili člana Povjerenstva, to je tijelo u svibnju 2019. zatražilo od zakonodavca, točnije od saborskog Odbora za Ustav, da odluči treba li se Novaković u ovim slučajevima izuzeti ili ne. Vladajuća je većina, međutim, zaključila kako Odbor nije nadležan o tome odlučivati. Povjerenstvo je potom zatražilo od Upravnog suda u Zagrebu, a potom i od Visokog upravnog suda da odluči o izuzeću Novaković, ali su i upravni sudovi odgovorili - kako to nije u njihovoj nadležnosti.

Povjerenstvo se na kraju obratilo Ustavnom sudu i taj je sud većinom glasova odlučio da o izuzeću predsjednice Povjerenstva ili bilo kojeg drugog člana toga tijela mora odlučivati samo Povjerenstvo. U odluci Ustavnog suda ističe se kako je Povjerenstvo neovisno tijelo sa specifičnim položajem koje je dužno i ovlašteno autonomno odlučivati o pitanjima kao što je i pitanje izuzeća, pa i u okolnostima kad je riječ o izuzeću njegova čelnika. Tek ako dužnosnik zatraži sudsku kontrolu odluke Povjerenstva onda jedan od prigovora sudu može biti i neprihvaćanje zahtjeva za izuzećem, stoji u odluci Ustavnog suda.

Još u svibnju prošle godine, kad su morali zaustaviti rad na predmetima Plenković i Dalić vezanim uz aferu Borg, član Povjerenstva Davor Ivanjek, pa i sama Nataša Novaković, izjavili su da zahtjevima o izuzeću premijer i bivša potpredsjednica Vlade Dalić otežavaju rad Povjerenstva, te koče donošenje konačne odluke toga tijela o prijavama u aferi Borg.

Zahtjev premijera Plenkovića i Martine Dalić za izuzećem Nataše Novaković iz odlučivanja o njihovim prijavama vezanim uz lex Agrokor prilično je neobičan ako se ima u vidu da je ministar financija Zdravko Marić do ulaska u Vladu 2016. bio član Uprave Agrokora i time blizak suradnik samog Ivice Todorića pa je usprkos tome izravno sudjelovao u pripremi restrukturiranja Agrokora i kreiranju lex Agrokor.

Ta činjenica upućuje na dvostruke kriterije u osjetljivosti Plenkovića i Dalić na sukob interesa: potpuno odsustvo osjetljivosti u slučaju Zdravka Marića i pretjeranu osjetljivost u slučaju Nataše Novaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:30