KONTRA VISOKOG PREKRŠAJNOG

USTAVNI SUD SE OGLASIO O POZDRAVU 'ZA DOM SPREMNI' 'To je ustaški pozdrav iz NDH koji nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske'

 
Marko Perković Thompson
 Niksa Stipanicev / CROPIX

O odluci sjednice svih sudaca Visokog prekršajnog suda vezanoj uz Marka Perkovića Thompsona oglasio se i danas i Ustavni sud.

U odnosu na pozdrav,,Za dom, spremni", Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske", stoji u priopćenju objavljenom na službenim strancima Ustavnog suda, a potpisuje ga predsjednik toga suda Miroslav Šeparović.

U priopćenju se ističe kako se oglašavaju povodom učestalih novinarskih upita vezanih uz ovotjednu odluku sjednice svih sudaca Visokog prekršajnog suda u predmetu Marka Perkovića Thompsona. Ključnu rečenicu o jasnom stajalištu Ustavnog suda kako je "za dom spremni" ustaški pozdrav Nezavisne države Hrvatske koji je suprotan hrvatskom Ustavu navode na kraju priopćenja kojeg prenosimo u cijelosti.

"Ustavni sud Republike Hrvatske ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti.

Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku. Ustavni sud Republike Hrvatske jamči poštivanje i primjenu Ustava Republike Hrvatske i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima.

U odnosu na pozdrav,,Za dom, spremni", Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske", stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:37