SKUP NEZADOVOLJNIH IZ KUKURIKU KOALICIJE

UTEMELJEN TREĆI POLITIČKI PUT HNS i IDS stvaraju novi politički blok za sljedeće izbore

 Goran Mehkek/CROPIX

Za javnost, bio je to radni sastanak četvorice župana iz redova HNS-a i IDS-a na kojemu se razgovaralo o legalizaciji bespravne gradnje, turizmu i javno-privatnom partnerstvu.

Domaćin je bio varaždinski župan Predrag Štromar koji je u Varaždin pozvao međimurskog župana Matiju Posavca, bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa i istarskog župana Valtera Flegu.

Za politički informiranije bio je to politički skup nezadovoljnika iz Kukuriku koalicije i svojevrsni početak stvaranja novog bloka na domaćoj političkoj sceni.

Župan Štromar jedan je od najjačih narodnjaka. Formalno je treći čovjek HNS-a jer obavlja dužnost predsjednika Središnjeg odbora stranke. Ali nakon što se bivši stranački lider Radimir Čačić morao privremeno povući iz politike i otići na služenje zatvorske kazne, Štromar je politički još ojačao. Štromar iza sebe zapravo ima ključnu stranačku infastrukturu, a to su HNS-ove organizacije na sjeverozapadu zemlje. Predsjednica HNS-a Vesna Pusić tamo ne kotira dobro, pogotovo nakon što je okrenula leđa Čačiću.

Župan Posavec na lokalnim je izborima porazio protukandidata iz SDP-a, jednako kao i župan Bajs koji je svoju fotelju osvojio uz podršku HNS-a. I IDS-ov župan Flego izašao je kao pobjednik u izbornom srazu sa SDP-om.

Otkad su počele pripreme njihova sastanka, govori se da je tu riječ o početku stvaranja nove političke platforme koju bi trebali činiti HNS i IDS, ali s idejom da privuku još HSLS te možda HSS i tako stvore svojevrsni politički “treći blok”.

Aktualno vodstvo IDS-a, na čelu s Ivanom Jakovčićem, definitivno se razišlo sa Zoranom Milanovićem. IDS je u vladajućoj koaliciji još samo iz pragmatičnih razloga, da imaju ministra turizma. U SDP-u očekuju da će IDS dogodine izaći iz koalicije. U HNS-u je situaciji složenija. Pusić i ne pomišlja na izlazak iz koalicije i Vlade jer bi tako izgubila položaj koji je dugo željela i koji teško može opet dobiti, mjesto šefice diplomacije.

Ali nisu svi u HNS-u zadovoljni stanjem u koaliciji. Dobar dio narodnjaka već gleda prema idućim izborima, a to su uglavnom Čačićevi ljudi sada okupljeni oko Štromara.

Iako čine narodnjačku izbornu bazu, HNS-ovci sa sjeverozapada nisu zastupljeni u Vladi. Sva izvršna vlast pripala je zagrebačkim kadrovima bliskim Vesni Pusić, uz koje je stao i Slavonac Ivan Vrdoljak koji je od Čačića preuzeo resor gospodarstva. Očekuje se da će s približavanjem novih izbora rasti i politički apetiti HNS-ove izborne baze, pogotovo nakon što se Čačić vrati iz zatvora. Za razliku od Vesne Pusić kojoj je Čačić politička prošlost, varaždinski i međimurski narodnjaci čuvaju mu mjesto. A sam Čačić više ne taji da ima ambiciju opet stati na čelo HNS-a i voditi stranku u nove izbore.

HSLS se vratio iz političke smrti zahvaljujući Darinku Kosoru koji je u Zagrebu sklopio pakt s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Kao predsjednik Gradske skupštine Kosor si je osigurao političku pozornicu s koje će probati repozicionirati liberale.

Jedna od njegovih opcija je suradnja s političkim centrom, a to ga onda vodi prema savezu HNS-IDS. Kako su liberali gotovo nestali zbog trčanja od lijeve do desne opcije - bili su i sa SDP-om i s HDZ-om - centar im je jedino mjesto na kojemu sada mogu tražiti spas.

Iako ima ideja da se u novi politički blok na centru privuče i HSS, to će ići teže. Vođa seljaka Branko Hrg dogovara već suradnju s HDZ-om, a u toj posve desetkovanoj stranci nema ozbiljnog oponenta Hrgu koji bi mogao povesti drugačiju politiku.

Sve skupa pokazuje da politički centar ima protagoniste. Ali fali mu, za sada, politički lider.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:24