ANTE SIMONELLI

UTOPIO SE KOD BIŠEVA Tragičan kraj iskusnog ronioca potvrđen usporedbom otisaka prsta

Policija je i službeno potvrdila da je utvrđen identitet jučer pronađenog ronioca
 Facebook

SPLIT - Policija je u srijedu poslijepodne i službeno potvrdila da je utvrđen identitet jučer pronađenog ronioca u moru kod Biševa te da se radi o Anti Simonelliju (42) za kojim se tragalo prethodnih sedam dana, doznaje se u splitskoj policiji.

Identifikacija je obavljena usporedbom otiska prsta uzetog s tijela s otiskom na kartonu njegove osobne karte pohranjenim u PU zagrebačkoj, doznaje Slobodna Dalmacija .

Tijelo pronađenog ronioca je prije usporedbe otiska pogledao jedan od liječnika iz KB Split, inače rođak Ante Simonellija, i prema ronilačkom odijelu i satu na ruci s velikom vjerojatnošću potvrdio je da se radi o nestalom instruktoru ronjenja na dah. Obdukcijom je definitivno utvrđeno da je ronilac umro od utapljanja.

Jučer je obavljena i identifikacija za vrijeme koje je, neslužbeno se doznaje, supruga nastradalog ronioca prepoznala njegovo ronilačko odijelo i ručni sat. S obzirom na to da se tijelo sedam dana nalazilo u moru Simonellijevoj supruzi je dan na uvid otisak prsta koji je bio ključan da se utvrdi kako se radi upravo o Anti.

Ante Simonelli je nestao prošlog utorka nakon što je sa suprugom Jasminom došao do otočića Budikovac. Gumenjakom je produžio u smjeru Korčule. Od tada ga nitko više nije vidio. Ubrzo je organizirana potraga pa je njegov gumenjak pronađen pet nautičkih milja od Visa.

Gotovo sve raspoložive snage tragale su za Antom sve do ponedjeljka kada je potraga okončana, a sutradan ujutro su strani nautičari kod Biševa pronašli njegovo tijeli.

Jedan iskusni podvodni ribolovac s kojim je razgovarala Slobodna Dalmacija i prije identifikacije je pretpostavio da je uzrok smrti hipoksija, odnosno nedostatak kisika u organizmu, koji dovodi do gubitka svijesti. To se, dodaje, može iščitati i s videosnimke s kamere koja je pronađena na Simonellijevoj pušci.

- Na snimci je vidljivo da je Ante, roneći prema površini, zadnjih desetak zaveslaja jako ubrzao, shvaćajući da bi mogao ostati bez kisika, a zatim je sve stalo... - kaže podvodni ribolovac, podsjećajući da je snimka proslijeđena policiji, koja ju je na analizu uputila Županijskom državnom odvjetništvu.

Sugovornik napominje i kako su u ovom slučaju dva moguća scenarija hipoksije i nesvjestice, od kojih prvi podrazumijeva da se Simonelli preforsirao zbog dugog boravka na morskom dnu, te da je zatim, prilikom izranjanja, došlo do takozvanog blackouta.

- Do nesvjestice ne dolazi na dnu, nego u pravilu par metara od površine. Naime, parcijalni tlak kisika u krvi rapidno pada na razini od deset metara dubine, pa do površine gdje su najviše razlike u tlakovima. Devedeset posto svih incidenata ove vrste se, dakle, događa na tim manjim dubinama - objašnjava sugovornik Slobodne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:50