'67 JE PREVIŠE'

UTRKA S VREMENOM: SINDIKATI STRAHUJU OD NEUSPJEHA, ORGANIZATORI KONZERVATIVNIH REFERENDUMA SAVJETUJU 'Mi znamo kako možete skupiti potpise!'

Prema Ustavnom sudu, Vlada može voditi protukampanju dok se prikupljaju potpisi za referendum
 Matija Djanjesic / CROPIX

Ustavni sud zatražio je od Ministarstva rada i mirovinskog sustava da im hitno dostavi podatke o financiranju kampanje u kojoj građanima poručuju da je sindikalna referendumska inicijativa “67 je previše” pogubna za mirovinski sustav te da će prouzročiti proračunsku rupu od 45 milijardi kuna.

Ustavne suce, kako je rekao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, zanima koliko je novca potrošeno na izradu i emitiranje spotova kojima Vlada brani svoju mirovinsku reformu, kao i izvor novca. Kad dobiju odgovor od ministra Marka Pavića, a suci ga očekuju u roku od 24 sata, a taj su nam rok potvrdili jučer i iz Ministarstva rada, odlučit će trebaju li reagirati i zaustaviti emitiranje Vladinih spotova u pretkampanji.

Može se očekivati, međutim, da se to neće dogoditi i da će sve dok se ne završi prikupljanje potpisa kojima se traži raspisivanje referenduma Vlada putem televizijskih i radijskih spotova financiranih od javnog novca građane uvjeravati da bi bilo štetno izglasavanje zahtjeva da se u mirovinu ide sa 65 godina života te da se ublaži penalizacija ranijeg umirovljenja. Šeparović je rekao da iz preporuka Venecijanske komisije proizlazi da se javni novac ne bi smio koristiti na referendumsku protukampanju i da se to odnosi na razdoblje od njegova raspisivanja do održavanja. Ne bi se, dakle, odnosilo na razdoblje u kojem se prikupljaju potpisi. Vlada, kaže predsjednik Ustavnog suda, ima pravo iznositi svoja stajališta, a dok kampanja ne počne službeno, nema zapreke da promoviranje svojih stajališta financira iz proračuna.

Vrijeme

Šeparović je također rekao da i nadležnost Ustavnog suda u smislu nadziranja ustavnosti i zakonitosti referendumskih aktivnosti počinje tek kad se prikupi dovoljno potpisa i na temelju njih donese odluka o raspisivanju referenduma.

- Prije toga Ustavni sud može reagirati tek ako utvrdi da je došlo do grube povrede prava građana na održavanje referenduma i kad bi došlo do ometanja ili onemogućavanja prikupljanja potpisa - rekao je prvi čovjek Ustavnog suda i objasnio da bi se takvo što dogodilo kad bi netko prijetio inicijatorima referenduma ili osobama koje prikupljaju potpise, kad bi uklanjao štandove ili nešto slično.

U preispitivanje izvora sredstava kojima Vlada financira spotove protiv sindikalne inicijative da se smanji dob za odlazak u mirovinu Ustavni sud se uputio u povodu podneska koji im je uputio SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin. Šeparović je, međutim, rekao da Ustavni sud nije obavezan reagirati na inicijative političara te da bi bilo bolje da su mu se obratili sindikati koji su inicirali referendum.

Nedostaje li sindikatima uistinu 172 tisuće potpisa ili se tek radi o pili naopako kako bi objavljenim rezultatima šokirali vladajuće, pitanja su koja smo postavili jučer i brojnim akterima iz inicijativa Narod odlučuje i Istina o istanbulskoj koji su lani skupljali potpise za svoje referendume.

Naši sugovornici iz tih inicijativa navode kako vremena još ima i kako je dobrom organizacijom moguće skupiti dovoljno potpisa.

Troškovi

- Ključ je Zagreb koji mora nositi trećinu glasova. Vremena još imaju, no njihovi volonteri moraju se razletjeti po masovnim okupljanjima. Sindikati objavom trenutnih rezultata žele potaknuti građane na još veći odaziv, no moguće je i da su blizu rezultata. Vjerujte da nitko točno ne zna koliko je skupljeno na terenu. S druge strane možda na kraju žele šokirati vladu velikim brojem potpisa. Posljednji dani prikupljanja su uvijek psihološki i do brojanja potpisa nitko ne može unaprijed proglasiti pobjedu - kažu naši sugovornici.

Objašnjavaju i kako je minus sindikata činjenica da nemaju potporu Crkve kao i lošije vrijeme, dok im je prednost odlična organiziranost na terenu.

- Ministar Pavić je vjerojatno oduševljen prvom objavom sindikata, no vrlo je lako moguće da se jedno govori za javnost, a drugo na privatnim mailovima. Možda će Vladu šokirati brojanje potpisa - kažu naši sugovornici.

Uistinu, u Vladi su poprilično iznenađeni dosadašnjim malim odazivom građana koji su potpisali sindikalnu inicijativu za referendum protiv rada do 67. godine. Naš sugovornik iz Banskih dvora kaže da je očekivao da će prikupljanje potpisa ići glatko, te da će se lako prikupiti dovoljan broj potpisa čak i prije vremena. Sada baš nisu uvjereni da će se to dogoditi.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pak objavio je da će ukupni troškovi kampanje koji se odnose na referendum iznositi milijun kuna. Kaže da su spotovi dio informativne kampanje o mirovinskoj reformi i tvrdi da je ta kampanja transparentna.

Navodi da kampanja sadrži tri spota, a njihov sadržaj i web stranicu osmislio je tim Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, a ilustracije i animaciju hrvatski animator Misch.

Zabrinuti

- Za prethodnu fazu kampanje sindikatima i ostaloj zainteresiranoj javnosti poslali smo svu dokumentaciju i račune te ćemo isto napraviti i nakon ove faze kampanje. To je transparentan način na koji Vlada informira svoje građane o mirovinskoj reformi - rekao je ministar Pavić.

U kampanji su se, nastavlja, građani informirali o svim aspektima mirovinske reforme, a u trećem spotu naveden je fiskalni učinak zahtjeva koje su postavili sindikati, i to zato što dosad nigdje nije bio naveden.

- Kampanjom smo informirali naše građane da su mirovine rasle 7,54 posto, da ćemo uz redovito usklađivanje od 1. srpnja povećati najniže mirovine za 3,13 posto, majkama smo uveli dodani staž od šest mjeseci za svako dijete, što će im mirovine povećati u prosjeku dva posto po djetetu te da bi bez mirovinske reforme rođeni 1962 i mlađi imali mirovinu oko 100 eura nižu - naveo je ministar Pavić.

Napominje da se građane informiralo o jačanju drugog stupa za mlađe generacije te da neće svi raditi do 67. godine, nego samo oni koji dotad neće uspjeti skupiti 41 godinu staža.

Iz sindikalne inicijative jučer nisu znali reći koliko su potpisa prikupili. Jedan od čelnika inicijative, Krešimir Sever, rekao nam je kako je i u ponedjeljak bilo ružno vrijeme pa nije bio veći odaziv, ali da su jučer ipak malo više potpisa prikupljali. U ponedjeljak su izrazili zabrinutost jer su u prvih devet dana prikupili tek 247.835 potpisa, dok je za raspisivanje referenduma potrebno 373.568 potpisa, a prikupljanje na više od 300 štandova u 200 gradova i općina traje do ponoći, 11. svibnja. Ako uzmemo u obzir da je u svim dosadašnjim referendumskim inicijativama gotovo uvijek oko 10 posto potpisa neispravno, sindikati bi trebali prikupiti barem 420.000 potpisa, što su i sami svjesni. Prema dosadašnjem tempu, prikupljali su u prosjeku 27.537 potpisa dnevno. Da bi ostvarili cilj, sada bi trebali prikupiti još 172.165 potpisa, odnosno u prosjeku 28.700 potpisa dnevno. Pitanje je hoće li uspjeti, kažu, jer i u četvrtak prognostičari najavljuju kišu.

Čelnici tri sindikalne središnjice traže ostavku ministra Pavića, tvrde da je šef resora mirovinskog sustava obmanuo javnost

Predsjednici Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić jučer su zatražili od ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića da podnese ostavku.

Tvrde, naime, da je ministar obmanuo javnost jer je na kampanju protiv njihove referendumske inicijative “67 je previše” potrošio više novca nego što je rekao.

- Kaže da je medijskim kućama platio oko milijun kuna za ovu promidžbu i da je isto toliko potrošio tijekom jeseni, a mi smo dobili podatak po kojem je na kampanju tijekom jeseni s PDV-om potrošeno 2,2 milijuna kuna - objasnio je Novosel te dodao kako smatra da je riječ o pet i više milijuna kuna poreznih obveznika koje je ministar potrošio.

- Ubio je socijalni dijalog u Hrvatskoj, ali ministar rada je vojnik partije i mi ga držimo egzekutorom, ali nalogodavac mu je premijer Andrej Plenković koji će biti zapamćen po totalnom ubijanju socijalnog dijaloga - poručio je Novosel.

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Ribić ističe da je Pavić rekao neistinu i o 45 milijardi kuna duga koji će nastati prođe li sindikalni referendum protiv mirovinske reforme kojom se životna dob za odlazak u mirovinu povećava na 67 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:09