SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Predsjedniku Milanoviću ću danas donijeti potpise većine kako bismo dobili mandat‘

Javnost je dobila i informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus

 
 Davor Pongracic/Cropix

Počinje sjednica Vlade na kojoj je premijer Andrej Plenković trebao predstaviti novi ustroj Vlade. Plenković to u svom uvodnom govoru nije učinio, već je sjednica nastavljena po točkama dnevnog reda.

Na dnevnom redu današnje sjednice je odluka o produženju roka trajanja posebnih okolnosti te izmjena Odluke o izradi digitalne platforme i uspostavi interoperabilnosti u svrhu praćenja i suzbijanja zaraznih bolesti. Također, ministri će dobiti informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus, kao i o aktivnostima Stožera civilne zaštite.

"Ovo je naša predzadnja sjednica, zadnju sjednicu imat ćemo još u utorak, da određene odluke koje Vlada do kraja svog mandata treba donijeti, također usvojimo", kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

- Danas je dan kada će biti objavljeni rezultati izbora i nakon što DIP to objavi, ja ću predsjedniku Milanoviću donijeti potpise većine kako bismo dobili mandat. Sredinom idućeg tjedna bit će i konstituirajuća sjednica novog saziva sabora, rekao je Plenković i dodao da će se zadnja sjednica ove Vlade održati u utorak.

Osvrnuo se i na ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam 2.

- Slijedom naše strategije uvođenja eura, naše odluke i pisma, potpunog ispunjavanja akcijskog plana, ispunili smo u roku sve kriterije, rekao je Plenković i dodao da će danas poslijepodne u Bruxellesu s europskim dužnosnicima uoči Europskog vijeća razgovarati o Višegodišnjem financijskom okviru i fondu oporavka.

Ministar zdravstva Vili Beroš je podnio izvještaj o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj.

- Na 143. dan pojave koronavirusa prema posljednjim podacima od 97.724 testiranih osoba njih 3953 je pozitivno. Broj aktivnih slučajeva je 1204. Pet pacijenata je na respiratoru, 132 na bolničkom liječenju. U ovom valu preminulo je 12 osoba, a većina ih je imala značajnije komorbiditete. Prosječna dob pozitivnih je 47 godina. Nema novih žarišta, a još su aktivna žarišta sa vjenčanja i velikih okupljanja. U zadnjih 20-ak dana situacija se pogoršala i svakodnevno donosimo selektivne mjere razmjerne epidemiološkoj situaciji. Molim građane za maksimalno strpljenje i kontinuirano odgovorno ponašanje. Hrvatska je pokazala zrelost i smaodisciplinu i vrijeme je za ponavljanje tog obrasca ponašanja, zaključio je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović se osvrnuo na nove mjere koje su uvedene kao odgovor na povećanje broja zaraženih koronavirusom.

- Nakon analize stanja epidemiološke situacije, Stožer je u posljednjih tjedan dana donio više odluka i selektivnih mjera. U morske luke i luke unutarnje ploividbe RH mogu uplovljavati putnički brodovi s najviše 200 putnika. Uvedena je nužna mjera nošenja maski. Nije namjera uvesti sankcije i ograničenja, već normalno funkcionirati i poitivnim primjerima osigurati da funkcionira gospodarstvo i život uopće, ali da bude siguran boravak i domaćim i stranim turistima u Republici Hrvatskoj, rekao je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:22