SLOVENSKI PREMIJER NA MARKOVOM TRGU

NIŠTA OKO DOGOVORA OKO GRANICE Plenković ponudio Ceraru novi model za postizanje dogovora, Slovenac ne popušta 'Arbitraža se mora poštovati!'

 
 Boris Kovacev / CROPIX

NOVO >>>14:18 Hrvatski premijer odgovorio je novinarima na pitanje što će se dogoditi 29. prosinca, kada je predviđen početak provedbe arbitražne odluke sa strane Slovenije.

- To je dan kao i svaki drugi. Hrvatska se njom ne osjeća vezano i svi znate koji su bili razlozi i zašto je Hrvatska izašla iz arbitražnog procesa.

Važno je da kroz dijalog približimo konačnom rješenju pitanja granice koji bi bio prihvatljiv i jednoj i drugoj strani. Jedino dijalogom možemo riješiti ovu situaciju. Obnavljamo dva mosta kod graničnih prijelaza, Dragonje i Metlike, kako bi mi kao premijeri poslali poruku.

Naša je poruka - granica, kako god izgledala, mora biti prihvaćena od obje zemlje i mora biti potvrđena u nacionalnim parlamentima - kazao je Plenković.

- Razgovarali smo o pitanju arbitražne odluke jer je 29.12 zadnji dan za provedbu. Mi smo spremni i pristupit ćemo provedbi tamo gdje možemo sami i za što nam Hrvatska ne treba. Za ostale provedbe moramo se konzultitrati s Hrvatskom. Stajališta nismo približili, ali važno je poštovati odluku i to je ključno pitanje dviju država. Vjerujem da samo provedba arbitražne odluke mogu dovesti do bolje suradnje kao i da to bude primjer dobre prakse za cijelu regiju.

Činjenica je da je odluka nedjeljiva cjelina i da ima kopneni i morski dio. Koliko sam shvatio kolegu Andreja postoji mogućnost da Hrvatska na to drukčije gleda, ali mi vjerujemo samo arbitražnoj odluci - kazao je Cerar.

Pravni okvir

- Što se tiče pravnog okvira, Hrvatska želi dogovoriti protokol o državnoj granici koji bi se odnosio na režim Piranskim vodama i u Savudrijskoj vali. To je posao za eksperte dviju država - kazao je Plenković te odgovorio hoće li Hrvatska provesti arbitražnu odluku i što je najveći uspjeh današnjeg sastanka.

- Ponavljam, važna je namjera i naglašavam da smo suglasni oko kopnene granice, nekih 9o posto. Hrvatska u ovom trenutku ne može sprovesti odluku koja za nas nije obavezujuća. Najvažnija poruka s današnjeg sastanka je da voduimo dijalog u europskom duhu i nakon njega ne ostaju dvojbe - kazao je hrvatski premijer.

- Dijalog je bio otvoren i jasan. Mislim da je u redu da svi vide naše pozicije i vjerujem da je to važno za obje strane. Stajališta su i dalje različita. Slovenija će nastaviti putem na kojem jest, a nadamo se da nam se pridružiti i Hrvatska - odgovorio je Cerar.

Što je s tužbom slovenskog ministra vanjskih poslova protiv Hrvatske?

- Naše stajalište je jasno. Neprovedba odluke znači kršenje međunarodnog i europskog prava i pristupit ćemo tužbi ako Hrvatska ne poštuje odluku - kazao je slovenski premijer.

Zagreb, 191217.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Mirom Cerarom.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

- Kada se incident slovenskog suca otkrio, Hrvatskoj je taj proces postao nevjerodostojan. Sloveniji možda nije, ali mi to ne možemo prihvatiti. Nije Hrvatska izašla iz procesa jer joj je bilo dosadno, nego zbog toga što je arbitraža kompromitirana.

Eventualna tužba nije dobar put, a mislim da nema ni pravnog temelja - zaključio je hrvatski premijer.

Premijer Plenković zaključio je konferenciju za novinare riječima:

- Bliže smo pronalasku rješenja problema granice nego prije, ali zato nam je potrebna određena doza fleksibilnosti, i jedne i druge strane. Obje strane bile bi sretne da se ovo riješi. I siguran sam da, kada dobro analiziramo dobru volju koju imamo kolega Cerar i ja, možemo postupno doći do rješenja koje će zadovoljiti obje strane, i riješiti pitanje koje naše dvije zemlje opterećuje zadnjih pola stoljeća, rekao je.

----------------------

14:08 --> Hrvatski i slovenski premijeri Andrej Plenković i Miro Cerar održali su u utorak u Banskim dvorima razgovore s ciljem rješavanja graničnog pitanja u vrijeme kada se približava 29. prosinca, istek roka koji je arbitražni sud odredio za implementaciju svoje odluke.

- Za Hrvatsku je pitanje granice na stolu, želimo ga riješiti, smatramo da je činjenica da arbitražna odluka uvažava jedno od temeljnih načela, načelo katastraske grance, u velikoj mjeri sud uvažio.

- S te strane Hrvatska je slovenskoj strani sugerirala pravni okvir koji bi mogao biti temelj za rješenje i postizanje dogovora o obostrano prihvatljivoj ganici i na kopnu i na moru. Smatram da kad se realno pogleda, postoji visok stupanj usuglašenosti kako bi granica trebala izgledati, rekao je Plenković i nastavio:

- Želimo da dijalog koji smo vodili danas i prije pola godine i niz susreta ove jeseni nastavimo i da ga nastave naši stručnjaci. Spremni smo se ponašati na način da izbjegavamo bilo kakve jednostrane poteze koji bi doveli do bilo kakvih incidenta, zaključio je Plenković

Nakon njega riječ je preuzeo slovenski premijer Cerar.

- Današnji susret predstavlja nastavak dijaloga što smo ga započeli odmah nakon arbitražne presude. Kao što znate, arbitražni sud je presudio i u skladu s njim odredio granicu između Hrvatske i Slovenije. Dakako, Slovenija smatra odluku obvezujućom i stoga ju namjeravamo poštovati i implementirati. Današnja poruka je da isto očekujemo i od prijateljske Hrvatske. Kolega Plenković i ja smo se dotaktnuli i drugih tema ali središnja tema bila je ova, rekao je Cerar.

- To je za obje države izuzetno značajna stvar. Vrlo brzo, 29. prosinca istječe rok za implementaciju odluke arbitražog suda. Razumijem stajalište Plenkovića da arbitraža za Hrvatsku nije obvezujuća, ali se s tim stavom ne mogu složiti. Slovenija poštuje i vjeruje da je ta odluka obvezujuća za obje države. Vjerujem da je upravo činjenica da smo se 20 godina u međusobnom dijalogu pokušavali dogovoriti o granici, jedini pravi put za postizanje rješenje i da na toj točci pomognemo da se među dražvama postigne još bolje rješenje, rekao je Cerar.

- Slovenija nastoji njegovati prijateljske odnose sa Hrvatskom. Naši su odnosi višeslojni, negdje dobri negdje manje. Na pitanju granice nedostaje povjerenja i tu je važno da pronađemo rješenje koje je pravo i osobno sam uvjeren da je vladavina prava i poštivanje pravne države civilizacijska norma i temeljna vrednota EU-a i vjerujem da je ono što nas mora sve obvezivati ako želimo ostati u konstruktivnom suživotu, rekao je Cerar.

- Još jednom sam hrvatskog premijera obavijestio da za Sloveniju jedino vrijedi odluka abritraže. Arbitražna odluka je nedjeljiva cjelina. Ima dvije različite dimenzije, jedna je na moru gdje je sud potegnuo vrlo pravu liniju, a potpuna je drugačija situacija na kopnenom djelu gdje je potrebno osnovati komisiju koja će u stvarnosti provesti odluku i povući liniju, rekao je Cerar.

- Žao mi je što se u ovih 6 mjeseci stajališta nisu promijenila. Znamo da ta odluka ima i europsku dimenziju. Moram reći da Slovenija nikako neće poticati nikakve incidente na moru ili drugdje. Važno je za nas da nema incidenata, da su odnosi normalni, da su ljudi u prijateljskim kontaktima. Čak i nakon isteka pripremnog roka, počet ćemo s implementacijom u onoj mjeri u kojoj to slovenija može sama. Tamo gdje ne možemo, razgovarat ćemo, zaključio je Cerar.

-----------------------------

Ako je suditi po raspoloženju koje vlada u Sloveniji, šansa da se danas u Zagrebu postigne dogovor o rješenju graničnog spora između dviju zemalja je minimalna. Koalicijski partneri Mire Cerara dan prije njegova susreta s Andrejom Plenkovićem složili su se da slovenski premijer mora isključivo inzistirati na provedbi arbitražne presude, čiji rok istječe 29. prosinca, i da ni jedno drugo rješenje ne dolazi u obzir.

U Sloveniji gotovo nitko ne očekuje “čudo u Zagrebu”, već samo još jedan pokušaj da se traži rješenje koje je unaprijed osuđeno na propast. Plenkovićeva izjava da Hrvatska i Slovenija trebaju naći “srednji put za dugoročno rješenje spora o granici” dočekana je kao pokušaj da se izbjegne provođenje arbitražne presude i kupovina vremena od strane Hrvatske.

Pesimizam

Cerar je stigao u Zagreb sa striktnim ograničenjima koji ne daju manevarski prostor da se kroz bilateralne razgovore nađe neko kompromisno rješenje. Predsjednik socijalnih demokrata Dejan Židan i šef Demokratske stranke umirovljenika Karl Erjavec poručili su Miri Ceraru da bude oprezan, a ujedno i iskazali pesimizam o konačnom ishodu razgovora dvojice premijera. “To će biti samo još jedan sastanak, puka formalnost, a onda idemo našim putem naprijed kako smo i najavili”, rekao je Židan, uz naglasak da treba poduzeti pravne korake ako Hrvatska ne primijeni do 29. prosinca odluku arbitraže.

“Samo se nadam da Cerar neće u Zagrebu ništa potpisati ili prihvaćati neke obaveze, jer s hrvatskom politikom imamo loše iskustvo. Preporučio bih našem premijeru oprez i da ima na umu da je arbitražna odluka pravni akt koji to mora i ostati”, rekao je nakon sastanka koalicijskih partnera u slovenskoj vladi Karl Erjavec koji se protivi što je Cerar uopće prihvatio Plenkovićev poziv.

Koalicijski partneri Mire Cerara kažu da se nikako ne smije pristati na ponudu Zagreba i bilateralne razgovore oko granice, jer bi to značilo i poništenje arbitraže. Erjavec očekuje da će Cerar Plenkoviću jasno reći što će Slovenija poduzeti ako Hrvatska ne prihvati arbitražu, što uključuje i tužbu koju je šef slovenske diplomacije već najavio.

Priprema tužbe

Istovremeno detalji slovenskih planova koji uključuju i buduća događanja u Piranskom zaljevu nisu priopćeni, iako slovenska strana tvrdi da Hrvati znaju što će sve Ljubljana poduzeti. Sam Erjavec je ponovio da njegovo ministarstvo sprema materijale za tužbu protiv Hrvatske pred sudom EU u Luksemburgu. Sada je u postupku priprema, a javnost će biti obaviještena o detaljima ne ispoštuje li Hrvatska arbitražnu presudu. Slovenci smatraju da će presudan biti i angažman potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa, ali se ne iznose detalji kako bi Komisija uopće mogla prisiliti Hrvatsku da prihvati arbitražu iz koje je izašla. Slovenci stalno ponavljaju da Europska komisija snažno podupire arbitražu i arbitražnu presudu, ali da je slovenska strana mora sama provesti. Da treba razmišljati i o tužbi ako Hrvatska ne ispoštuje arbitražnu odluku slaže se i Dejan Židan, uz naglasak kako “iskustvo pokazuje da je s Hrvatima, kada se ne drže sporazuma, potrebno poduzeti pravne korake”. “Slovenija je u potpunosti spremna za primjenu arbitraže, sve su pretpripreme izvršene i samo se čeka hrvatski odgovor hoće li poštivati presudu koja je jasno označila granicu na moru i kopnu između dvije zemlje”, kažu u Ljubljani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:27