PRESUDA - FIMI MEDIA

Sanader osuđen na 8 godina zatvora, oduzet će mu više od 15,8 milijuna kuna, HDZ odgovoran

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a proglašen je krivim i nepravomoćno kažnjen za izvlačenje novca
Arhivska fotografija - Mladen Barišić, Ivo Sanader, Branka Pavošević, Ratko Maček i Nevenka Jurak
 Davor Pongračić/Cropix

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader proglašen je u petak krivim i nepravomoćno kažnjen s osam godina zatvora za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u aferi Fimi media.

U ponovljenom suđenju krivima su proglašeni i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, dok je HDZ, u čiji se crni fond navodno slijevao dio izvučenog novca, sud proglasio "odgovornim".

image
Sutkinja Irena Kvaternik
Goran Mehkek/Cropix

Sanader ni njegovi suoptuženici, u petak nisu nazočni izricanju presude u ponovljenom postupku zbog izvlačenja 70-ak milijuna kuna preko marketinške agencije Fimi media, koja je tijekom desetogodišnjeg postupka postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

image
Sanaderovi branitelji Jadranka Sloković i Čedo Prodanović
Goran Mehkek/Cropix

Iako je na odsluženju druge zatvorske kazne Sanader nije u sudnici, već na rehabilitaciji u toplicama, a mogućnost nedolaska od suda je zatražio uoči završnih govora prošloga tjedna, zbog zdravstvenog stanja, odnosno postoperativne rehabilitacije i pandemije koronavirusa.

image
Sanaderovi branitelji Jadranka Sloković i Čedo Prodanović
Goran Mehkek/Cropix

Uz Sanadera, kažnjenog s osam godina, zatvorske kazne u slučaju Fimi media dobili su i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević dok HDZ mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14,6 milijuna.

image
Izricanje presude
Goran Mehkek/Cropix

Barišić je nepravomoćno osuđen na dvije godine i 10 mjeseci, dok je Pavošević kažnjena s godinom i četiri mjeseca zatvora. Glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček koji je u prvom postupku jedini dobio uvjetnu kaznu sada je oslobođen optužbe.

image
Suđenje Ivi Sanaderu
Goran Mehkek/Cropix

Zagrebački Županijski sud je utvrdio da je Sanader nezakonito stekao 275.000 kuna, a njegovoj obitelji, postane li presuda pravomoćna, odlukom suda oduzet će se preko 15,8 milijuna kuna za koje nije dokazano porijeklo.

image
Novinari ispred Županijskog suda
Goran Mehkek/Cropix

Od tvrtke Fimi media oduzet će se, u slučaju pravomoćnosti, 11,9 milijuna kuna, dok je za njenu vlasnicu koja je u međuvremenu preminula utvrđeno da je ostvarila nešto više od 2,5 milijuna kuna nezakonite koristi.

Dio novca koji će, postane li presuda pravomoćna, morati vratiti HDZ kao prva stranka osuđena za korupciju, već je blokiran.


Tijek izricanja presude pratite uživo:

NOVO 11:32 Za članstvo u zločinačkom udruženju za Ratka Mačeka nastupila je zastara 1. 1. 2020 godine i sud je morao odbiti optužnicu, rekla je sutkinja Kvaternik. Nadalje, rekla je kako sud smatra da je Maček pomagao u kaznenom djelu.

“Suština je da je on govorio Pavošević da ne evidentira donacije. Prikupljanje nije zabranjeno, rekla je sutkinja i dodala da su sve donacije ušle u stranku mimo Mačeka. Jedino je Pavošević rekla da joj je Maček rekao da ne evidentira donacije, što spada u prekršaje, i na temelju toga ga se nije moglo osuditi. Kad je riječ o visinama kazni sud je vrlo ograničenih mogućnosti.

Sanader je grubo zloupotrebljavao svoj položaj i moć. Uživao je privilegije, ali je imao nezasitne potrebe i to je činio na štetu svih građana pa i onih koji su ga izabrali. Stvorio je priču da je politička korupcija pravilo, a ne izuzetak. Sud smatra ove kazne primjerenima i one utječu na svijest počinitelja da se kriminal ne isplati, rekla je sutkinja na kraju obrazloženja presude.


11:25 HDZ je kao pravna osoba odgovorna za kazneno djelo koji su počinili njezin predsjednik i blagajnica. Nakon što je obrazložila ovaj dio presude, sutkinja je počela obrazlagati zašto Sanaderu i članovima njegove obitelji oduzima nezakonito stečenu imovinu. Sporne su bile neke kvalifikacije oko vrijednosti umjetnina u čemu se sud nije složio s tužiteljstvom. Jer sud je prihvatio da je Sanader kolekciju umjetnina stvarao više od 30 godina. Sanader je nabavnu vrijednost procijenio na dva milijuna kuna, ali svejedno nesrazmjer njegove imovine po ocjeni suda iznosi više od 16 milijuna kuna. Sanader se s tom ocjenom slagao jer je tvrdio da je po povratku u Hrvatsku imao ušteđevinu veću od dva milijuna eura. Međutim, sud te Sanaderove navode smatra neuvjerljivima, rekla je sutkinja Kvaternik.

“Sanader u Austriji nije plaćao poreze i to je glavni razlog zašto sud nije prihvatio njegove navode", rekla je sutkinja Kvaternik.

HDZ-u je oduzeto 14,6 milijuna imovinske koristi jer je ustanovljeno u postupku da je toliku imovinsku korist stranka stekla. Oduzeta je i imovinska korist Nevenki Jurak i Fimi mediji


11:16 “Sanader je imao svojstvo odgovorne osobe kao predsjednik stranke i vlade. Za ovaj sud uopće nije sporno da je nastupao s pozicije premijera i koristio se autoritetom premijera, a čuli smo kako su izgledali sastanci u Vladi kad se nisu poštivale odluke premijera”, rekla je sutkinja te dodala da je Sanader faktički bio i odgovorna osoba u stranci. Prvo je koristio svoju poziciju premijera da bi osigurao stranci novac iz nelegalnog izvora. On je odlučivao kako će se taj novac u stranci koristiti, iako je to trebalo odlučivati Predsjedništvo, rekla je sutkinja i dodala: 'Čuli smo iz iskaza nekih svjedoka da u stranci nije bilo moguće bez Sanaderovog dopuštenja kupiti ni jedan CD.'


11:10 Ustanovljeno je da je novcem financirana i kupnja opreme za Osječku televiziju, za Hrvatski list i za financiranje Marka Perkovića Thompsona.

Nije dokazano da su iz “crnog fonda” kupljena dva BMW-a, da su iz tog fonda plaćeni i pjevači Mišo Kovač i Nina Badrić. To je tvrdio jedino Barišić, a samo na tome se nije mogla temeljiti sudska presuda. Moguće je da je Barišić obavio ta plaćanja, ali to nisu morala biti sredstva iz Fimi medije, rekla je sutkinja Kvaternik u obrazloženju presude.

Sredstva koja je plaćala Fimi medija ne mogu se smatrati donacijama za stranku jer su pribavljena na nezakonit način, rekla je sutkinja obrazlažući presudu. Iz dobiti Fimi medije Sanader je dobio oko 250.000 kuna, a HDZ više od 14 milijuna kuna, a koristi su imali i Nevenka Jurak i drugi.


11:07 Dijelom je dokazana tvrdnja da je Barišić predao Sanaderu u dva navrata ukupno 15 milijuna kuna, a jedini je dokaz Barišićev iskaz.

“Nije bilo moguće, poštujući standarde i Europskog suda za ljudska prava, utvrditi odgovornost Ive Sanadera za to kazneno djelo samo na temelju tog iskaza”, rekla je sutkinja. Ispušten je i dio da je donacijama ostvarena protupravna imovinska korist za stranku jer je to legalan način financiranja političkih stranaka.

Može se govoriti eventualno o prekršajnoj odgovornosti u prikupljanju donacija, a radilo se o iznosu većem od 9 milijuna kuna, dodala je sutkinja.


10:54 - Predmet ovog postupka je politička korupcija, počela je obrazloženje presude sutkinja Irena Kvaternik.

- Sud smatra dokazanim da je Ivo Sanader povezao i organizirao u zajedničko djelovanje Mladena Barišića, Nevenku Jurak, Branku Pavošević... Svaki član imao je točno određenu ulogu koju im je dodijelio Ivo Sanader i svatko je postupao po njegovu nalogu. Dogovorili su se da će se stranka financirati iz dobiti koju će ostvariti Fimi medija, a radilo se o tzv. “Crnom fondu”. Sve se to događalo najranije od 2004. Sud smatra da donacijama nije dokazana imovinska korist pa je taj dio optužnice ispušten - rekla je sutkinja Kvaternik. Nadalje rekla je kako je i dokazana zlouporaba položaja Sanaderu i Pavošević, a Barišiću pomaganje u zloporabi položaja.


10:51 Protiv Ratka Mačeka odbijena je optužba da je bio dio grupe koju je organizirao Sanader. Prema nepravomoćnoj presudi je oslobođen i optužbe da je pomagao u zlouporabi službenog položaja.

Sanader i HDZ moraju nadokadnaditi oko 900 tisuća kuna za troškove vještačenja i to solidarno dok još moraju platiti po 7.000 kuna sudskih troškova. Troškove će Mačeku platiti država. Sanaderu je određen i istražni zatvor.


10:39 Barišić je osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci. Branka Pavošević osuđena je na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca zatvora. Sanaderu se oduzimaju i umjetnine pronađene u vili u Kozarčevoj, u poslovnim prostorima njegove tvrtke, u stanu u Splitu te kod Stjepana Fiolića, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a.

HDZ-u je izrečena novčana kazna od 3,5 milijuna kuna i oduzima se 14,9 milijuna imovinske koristi. Oduzet je novac koji je deponiran na računu suda, a novac je oduzet od tajnika Branka Bačića, dva milijuna kuna i 300.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

HDZ-u se nalaže uplatiti i 10 milijuna kuna koji predstavljaju tu razliku između imovinske koristi i oduzetih sredstava.


10:29 Sanaderu i članovima obitelji oduzima se i imovinska korist od 275.000 kuna i iznos veći od 15 milijuna kuna za koji nemaju pokriće u zakonitim prihodima. Sanaderu se oduzima 327.000 kuna s računa u Zagrebačkoj banci i naloženo je banci da novac prebaci u roku od 15 dana po pravomoćnosti presude. Oduzeto mu je i 38.544,12 eura koje je oročio u RBA banci te 701.859,11 eura sa žiro računa njegove supruge i pokojnog tasta sa računa u Innsbrucku. Nadalje, oduzima se 95.617,00 eura s još jedne štedne knjižice koja je nađena u sefu i novac koji je položen na računu RBA u Innsbrucku. Oduzeto mu je još 180.000,00 eura, 120.000,00 eura, a sve su to novci u banci u Insbrucku. Pretragom sefa nađeno je još 50.009,00 eura u banci u Austriji. Oduzete su i vrijednosnice u austrijskim bankama - 1.080.000 dionica.

image
Sutkinja Irena Kvaternik
Goran Mehkek/Cropix

Među iznosima koji se oduzimaju su i novčana sredstva na računima Sanaderovih kćeri Brune i Petre.

Sutkinja Kvaternik nabraja sve iznose koji će se po pravomoćnosti presude oduzeti od Ive Sanadera i članova njegove obitelji u hrvatskim i austrijskim bankama, a koji se trebaju po pravomoćnosti presude prebaciti u korist državnog proračuna u roku od 15 dana po pravomoćnosti presude pod prijetnjom ovrhe.


10:24 Ivo Sanader osuđen je nepravomoćno na osam godina jedinstvene zatvorske kazne.


10:20 Prvooptuženi Sanader organizirao je grupu ljudi za počinjenje kaznenih djela. Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi", navodi se u obrazloženju presude, javlja N1 Televizija.

image
Izricanje presude
Goran Mehkek/Cropix

"U vremenu od 2005. do 2009. u namjeri pribavljanja imovinske koristi, Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a 8 milijuna kuna iskorišteno je za financiranje HDZ-a".

"Od 24 milijuna kuna, osam je otišlo u HDZ, dio je dan Sanaderu za put u SAD, te za odijela", govori sutkinja


10:07 Bivši premijer Ivo Sanader i HDZ proglašeni su krivima u slučaju Fimi-Media.

Ivo Sanader, Mladen Barišić, Branka Pavošević krivi su, a HDZ je odgovoran.

Bivši premijer presudu je dočekao na rehabilitaciji u toplicama.

image
Sanaderovi branitelji Jadranka Sloković i Čedo Prodanović
Goran Mehkek/Cropix

U obrazloženju je navedeno da je Sanader osobno angažirao Barišića koji je tražio od trgovačkih društava, javnih poduzeća i institucija da angažiraju tvrtku Nevenke Jurak, a dio novca se predavao i Branki Pavošević za financiranje HDZ-a, rekla je u uvodu izreke presude sutkinja Irena Kvaternik.

Sutkinja zasad još čita točke presude po kojima su svi oni proglašeni krivima, a uskoro će objaviti i kolike su kazne koje im izriče.

Na objavu presude nije došao nitko od optuženih već samo njihovi odvjetnici, a Nevenka Jurak je u međuvremenu preminula.

image
Suđenje Ivi Sanaderu
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:12