RIJEČ SINOPTIČARA

VAKULA NAJAVIO MUNJEVITI POVRATAK ZIMSKIH UVJETA 'Bit će brzo, naglo i žestoko, slijedi osjetan pad temperatura i prometni kaos, odgodite putovanja'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.02.2019. u 20:07

Robert Fajt / CROPIX, Biljana Blivajs / CROPIX

Dugonajavljivana promjena vremena samo što nije. I to brza, nagla, žestoka! Pa i relativno kratkotrajna, piše glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Već u petak će, kako navodi, u većini Hrvatske biti oblačnije nego u četvrtak, te nakon i više od tjedan dana ponegdje i uz malo kiše, uglavnom u kopnenom području. Štoviše, zbog osjetnog pada temperature do večeri mjestimice u gorju može zalepršati i poneka pahulja. Tijekom dana će jačati vjetar, pa će već u drugom dijelu petka ponegdje na Jadranu i uz njega biti ograničenja u prometu.

Za vikend još vjetrovitije, osobito u subotu na kopnu uz često jak sjeveroistočnjak, gdjegod i s olujnim udarima, a na Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije još jaču buru - većinom olujnu, mjestimice čak i orkansku, koja će gotovo sigurno prouzročiti velike poteškoće u prometu - i cestovnom i pomorskom, a ponegdje vjerojatno i zračnom. Stoga ako ne morate, putovanje obalom najbolje odgodite, savjetuje Vakula.

Premda će ponovno prevladavati sunčano bit će osjetno hladnije nego prošlih dana, ponajviše u unutrašnjosti, gdje će u mnogim mjestima poslijepodnevna temperatura zraka biti i za više od 10 °C niža nego sredinom ovoga tjedna, a valja upozoriti i kako će jutarnjih "minusa" biti i ponegdje blizu mora.

No, već početkom novoga tjedna ponovno porast temperature na prosječne vrijednosti za kraj veljače, mjestimice vjerojatno i malo više, zaključuje Vakula, a u nastavku slijedi prognoza dr. sc. Petre Mikuš Jurković iz DHMZ-a, koju je također objavio HRT.

- U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačnije nego u četvrtak, pa će jutarnji "minusi" izostati, ali će dnevna temperatura zraka biti niža, uglavnom oko 10 °C. Povremeno će padati i slaba kiša, prema večeri, uz zahladnjenje, u višim predjelima moguća je i poneka snježna pahulja. Zapuhat će umjeren, prema kraju dana i jak sjeverozapadni vjetar.

I u središnjoj Hrvatskoj vjetar će popodne jačati. Uz promjenljivu naoblaku povremeno će padati slaba kiša, češća u prvom dijelu dana. Prema večeri će oblaka biti sve manje, ali će i osjetno zahladnjeti. Jutarnja temperatura uglavnom viša od 0 °C, a najviša poslijepodnevna od 9 do 12 °C.

I u gorju će povremeno biti slabe kiše, navečer uz zahladnjenje i pokoje snježne pahulje. Zapuhat će umjeren, prema kraju dana i jak sjeveroistočnjak. Na sjevernom Jadranu bura će već poslijepodne imati olujne udare, a prema kraju dana i u noći i orkanske. Uz promjenljivu naoblaku bit će uglavnom suho, kao i na srednjem Jadranu, dok će u unutrašnjosti Dalmacije ipak pasti malo kiše.

Umjeren sjeverozapadnjak postupno će jačati i okrenuti na tramontanu i buru, koja će olujne udare najprije imati na sjevernom dijelu. Stoga će more popodne biti umjereno valovito i valovito.

Pokoja kapi kiše moguća je i u zaobalju južnog Jadrana. Umjeren sjeverozapadnjak okretat će na tramontanu i buru, koja će navečer i osobito u noći jačati. Najviša dnevna temperatura zraka od 14 do 16 °C.

Na kopnu za vikend relativno vjetrovito, osobito u subotu uz povremeno jak sjeveroistočnjak, ponegdje i s olujnim udarima. Bit će ponovno sunčanije, ali osjetno hladnije, uz dnevnu temperaturu u mnogim mjestima i za više od 10 °C nižu nego u petak. Od ponedjeljka porast temperature.

I na Jadranu za vikend osjetno hladnije, a jutarnji "minusi" mogući su i ponegdje duž obale. Puhat će jaka i olujna bura s orkanskim udarima, koja će dodatno doprinijeti osjetu hladnoće. U novome tjednu bura će malo oslabjeti, no i dalje će mjestimice biti olujnih udara, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

Inače, iz DHMZ-a su putem Meteoalarma za petak izdali niz upozorenja zbog najavljenog olujnog vjetra, kojeg će biti i u unutrašnjosti i na obali. Za kopneno područje i najveći dio Dalmacije na snazi su žuta upozorenja, dok su za Istru i srednju Dalmaciju izdana narančasta, a za podvelebitsko područje i crvena upozorenja.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo