PROMJENE VREMENA

VAKULA NAJAVIO NOVU PROMJENU, POZNATI SVJETSKI METEO SERVIS TVRDI 'Zagreb će pogoditi obilna kiša, padat će čak četiri dana'

 
 Goran Mehkek/Damjan Tadić / Cropix

Ovaj je tjedan donio promjenu vremena. Kiša i grmljavina koji su za vikend osvježili veći dio Hrvatske, donijeli su i osjetni pad temperatura, barem u jutarnjim satima. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda utorak će biti sunčan i vedar. Najviša dnevna temperatura kretat će se uglavnom između 22 i 27, a na Jadranu 27 i 32 Celzijevih stupnjeva.

Ujutro je na kopnu moguća magla. Vjetar će u unutrašnjosti biti većinom slab. Na Jadranu se očekuje slaba i umjerena, ujutro ponegdje i jaka bura, osobito podno Velebita, a poslijepodne i sjeverozapadnjak.

Premda su pred nama sunčani dani, a ljetni ugođaj se ponovno osjeti, jutarnje temperature u narednim će danima biti osjetno niže. Sunce će grijati većinu Hrvatske do petka. Od petka ponovno oblačnije i nestabilnije, najprije uz pljuskove i grmljavinu samo u zapadnim i gorskim krajevima, za vikend vjerojatno i drugdje, ne samo u kopnenom području, nego i na Jadranu, osobito sjevernom, tvrdi Vakula.

No, znatno brutalniju prognozu za Hrvatsku, osobito za unutrašnjost, danas su ujutro objavili na poznatom norveškom meteo servisu. Skandinavci, diljem svijeta poznati po prilično pouzdanim i točnim dugoročnim prognozama, tvrde da će se tako, primjerice, na Zagreb prvi pljuskovi sručiti već u noći s četvrtka na petak, a onda će zbog utjecaja visinskog jedra hladnog zraka u glavnom gradu Hrvatske kiša početi padati krajem petka i neće prestati sve negdje do sredine utorka.

Pritom Norvežani predviđaju da će sjeverozapadne i zapadne krajeve Hrvatske pogoditi jaka nevremena koja će u tom četverodnevnom razdobolju donijeti više od 100 mm kiše (u Zagrebu je, primjerice, prošlog vikenda tijekom prolaska posljednje hladne fronte palo triput manje).

Screenshot / yr.no

U Osijeku će prema njihovoj prognozi najviše kiše pasti u subotu, a onda će se nakon nekoliko dana bez oborina oborine vratiti u utorak, iako u puno manjoj mjeri.

Screenshot / yr.no

U Splitu i okolici do subote će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, a vikend će donijeti kišu. Nedjelja će ponovno donijeti malo sunca, a za ponedjeljak i utorak ponovno se predviđaju padaline.

Screenshot / yr.no

Rijeka može očekivati kišu već u petak navečer, a prema norveškom meteo servisu kiša neće prestati padati do subote poslijepodne. Oborine će se nakon sunačno-oblačne nedjelje vratiti u ponedjeljak navečer, a smirit će se tek tijekom utorka ujutro.

Screenshot / yr.no

Desetodnevnu prognozu norveškog servisa za Zagreb pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:58