VREMENSKA PROGNOZA

VAKULA PROGNOZIRA ŠTO NAS ČEKA U SLJEDEĆIM DANIMA Do kraja tjedna i dalje sunčano, čak i iznadprosječno toplo, a nakon Uskrsa - promjena

 
 CROPIX

Iako ne vedro kao dosad, i u nastavku će Velikog tjedna prevladavati sunčano, uz daljni porast temperature, i to na poslijepodnevne vrijednosti iznadprosječno visoke za ovo doba godine, te tijekom nedjelje uz sve zamjetniju južinu, piše Zoran Vakula za HRT.

Stoga ćemo nakon jednog od najhladnijih početaka travnja, ponegdje čak i s rekordno niskom temperaturom zraka - od 10. do 13. travnja imati poslijepodneva topla kao rijetko kada, ponegdje čak i nikada u znanoj povijesti mjerenja ovog dijela godine.

Nakon blagdana slijedi promjena! Brza, prolazna, kratkotrajna! Neprijeporan je pad temperature te umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na većini Jadrana bura, mjestimice i olujna, ne samo na udare, a u većini je Hrvatske vrlo velika vjerojatnost i za pljuskove s grmljavinom. Lokalno se ne smije isključiti ni mogućnost tuče, u gorju i snijega. No, već od srijede ponovno stabilnije, uz porast temperature...

Petak: pretežno sunčano i još toplije, ali ujutro još ponegdje svježe

I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, prijepodne i vedro, te još toplije nego u četvrtak, ali i dalje uz ponegdje prohladno jutro, pa i uz slab mraz, posebno u Posavini.

Iako uz višu temperaturu nego prošlih dana, jutarnjih "minusa" pri tlu će biti i u većini središnje Hrvatske, a poslijepodne će, uz uglavnom visoke prozirne oblake živa u termometrima meteoroloških kućica porasti do većinom 23 i 24 °C.

Razmjerno toplo i sunčano poslijepodne, ali i prohladno jutro bit će i u gorju, i unutrašnjosti Istre, dok će uz obalu sjevernog Jadrana temperatura zraka biti od 9 do 13 °C. Ujutro će puhati većinom slaba i umjerena bura, zatim maestral, uz koji će more biti malo valovito.

Podjednako većinom slabo vjetrovito i malo valovito more bit će i u Dalmaciji, uz prevladavajuću vedrinu, a samo poneki oblak moguć je u unutrašnjosti, gdje će ujutro opet pri tlu biti temperaturnih "minusa", osobito u Sinju i okolici. Jutarnja temperatura zraka na 2 metra visine bit će od 0 do 6 °C, uz more 9 do 12 °C, a poslijepodnevna 20 do 23 °C, u unutrašnjosti oko 26 °C.

Stabilno i na jugu Hrvatske, te vedro, uz mjestimičnu sumaglicu, ujutro gdjegod buru, još češće burin, zatim maestral, uz uglavnom malo valovito more. I naravno, iznadprosječno toplo poslijepodne, a ni ujutro neće biti odviše svježe.

Sljedećih dana na Jadranu većinom još toplije, do Uskrsa i sunčano. Tijekom Uskrsnog ponedjeljka jačanje juga i gomilanje oblaka s kojima će se navečer i u noći na utorak povećavati vjerojatnost mjestimične kiše, koja je najvjerojatnija tijekom utorka, i to uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Osim pada temperature osjećaj hladnoće pojačavat će i bura - često jaka, mjestimice vrlo vjerojatno i olujna, osobito na sjevernom Jadranu. U srijedu će većinom slabjeti, atmosfera se slabilizirati, temperatura početi ponovno rasti...

I na kopnu do ponedjeljka većinom suho i sunčano, uz dnevni razvoj oblaka i samo mjestimice moguć kratkotrajni poslijepodnevni pljusak, uglavnom u gorju. Uz povremeno umjeren jugozapadnjak temperatura će biti razmjerno visoka za ovo doba godine. U utorak gotovo sigurno slijedi promjena! Brza, prolazna, kratkotrajna. Pad temperature te umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar djeluju neprijeporni, a vrlo je velika vjerojatnost i za česte pljuskove s grmljavinom. Lokalno se smije isključiti ni mogućnost tuče, u gorju i snijega. Već od srijede ponovno stabilnije, uz porast temperature...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:37