OSJEĆAJU NESIGURNOST

Vapaj onkoloških bolesnika: ‘Neizdrživa nam je već i strepnja hoćemo li dobiti lijek na vrijeme‘

U većini onkoloških odjela termini pregleda i terapija su uobičajeni, a najveća briga pacijenata je nestašica lijekova
 Tea Cimaš/Cropix

U situaciji kad je čitav zdravstveni sustav koncentriran na suzbijanje epidemije koronavirusa, onkološki bolesnici osjećaju nesigurnost, boje se hoće li primiti terapiju, hoće li im biti odgođene operacije, hoće li izgubiti dragocjeno vrijeme ključno u liječenju, a posljednjih tjedana, zbog dugova bolnica veledrogerijama, hoće li ostati bez lijekova koji su im nužni.

Zbog svega toga, Ministarstvo zdravstva od danas uspostavlja rad Pozivnog centra za onkološke bolesnike na broju 01/4607-699. Onkološki pacijenti će tu moći iznijeti svoje poteškoće kod ostvarivanja prava na specijalističke preglede, dijagnostičke ili terapijske postupke ili bolničko liječenje ili dobiti nove termine u drugim bolnicama ako su bili pacijenti KB-a Dubrava.

Rješavanje problema

Telefon je dostupan 24 sata. Radnim danom od 8 do 16 sati na pozive će odgovarati osobe u pozivnom centru, a na pozive zaprimljene izvan tog vremena povratno će se odgovarati u najkraćem mogućem roku.

U većini onkoloških odjela u Hrvatskoj termini pregleda i terapija su uobičajeni kao i prije korone, a trenutno je pacijentima najveća briga nestašica lijekova.

Onkološka pacijentica, Splićanka Ivana Frapporti, nedavno je poslala javni apel zbog toga što nije uspjela nabaviti tablete za cijeli mjesec terapije. Pisala je svim službama zaduženim za lijekove i tako postala glas pacijenata u sličnoj situaciji.

"Cili život bojin se kredita, dugova, pazin da nema kune u crveno i sad bi me moga životno ugrozit državni dug... I sad meni neko ne da lijek? Jer. Nema. Para. O je*enti život. A nije samo do mene. Puno nas ovisi o lijekovima. Onkološki pacijenti ne mogu čekati terapiju. Dabogda nitko ne sazna kako je sidit za stolon i brojat tablete. Imam za 11 dana", pisala je krajem prošlog tjedna Ivana.

"Moja terapija sprečava obnovu maligne stanice, laički me održava u stanju u kojem jesam. Ja sam glasno zavikala, ali nisam jedina. Jako mi se puno ljudi javilo s problemima. To se sad počelo rješavati, ali, koliko znam, neki lijek još čekaju", kaže Ivana.

Stanje se normalizira

Iz Ministarstva zdravstva su napomenuli kako su 'moguće nestašice pojedinih lijekova u nekim bolnicama privremenog karakterate da očekuju da će nakon isplate dogovorenog iznosa od 1,84 milijarde kuna, veledrogerije nastaviti s isporukama ugovorenih lijekova.

U utorak je ministar Vili Beroš zatražio od ravnatelja bolnica da imenuju koordinatore za onkološke bolesnike kako bi se njihovi eventualni problemi rješavali žurno, odnosno da im se osigura prednost u rješavanju zdravstvene zaštite.

Nataša Vitasović, predsjednica pulske Udruga Gea, kaže da se situacija s lijekovima, odnosno kemoterapijama normalizira. Pulski pacijenti, kojima su prošli tjedan bile odgođene kemoterapije, u ponedjeljak su pozvani u bolnicu.

"Lijekovi onkološkim bolesnicima produžuju život. Sama dijagnoza je stres, a taj osjećaj nebrige jer si svjestan da ti treba lijek svaki dan, a da njega nema i ne zna se kad će ga biti je katastrofalan", kaže Sonja Grgat, predsjednica splitske udruge Caspera.

Predsjednica Udruge Jedra za oboljele od raka pluća, Sandra Karabatić, pojašnjava da se radi o ozbiljnom poslu organizacije rada bolnica u epidemiji, ali da uz dobru suradnju svih uključenih, u liječenju karcinoma pluća trenutačno sve dobro funkcionira. Zabrinuta je jer su neki pacijenti zbog straha od korone odbili ići na daljnju dijagnostiku, a, pojašnjava, ako postoji suspektna bolest vrijeme je ključno.

Ministar zdravstva Vili Beroš ovaj je tjedan zatražio od ravnatelja svih bolnica da imenuju i koordinatore za onkološke bolesnike u svojim ustanovama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:34