OGROMNI DUGOVI

Veledrogerije: ‘Na točki smo pucanja, nekim bolnicama već je ograničena isporuka‘

Predstavnici veledrogerija su na konferenciji za novinare objavili na koliko je narastao dug države
Ilustracija
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Zbog kontinuiranog rasta dugovanja bolnica i ljekarni, veledrogerije okupljene u HUP-u održale su konferenciju za medije na kojoj su sudjelovale Koordinacije veledrogerija koja okuplja četiri kompanije – Phoenix farmacija, Medika, Oktal Pharma i Medical Intertrade.

- Nakon tri mjeseca od zadnje sanacije i rebalansa proračuna krajem 2020. i dodatne uplate ljekarnama, mi se nalazimo na točki pucanja. Dugovanja su dosegla razinu od 5,7 milijardi kuna kakva je bila u listopadu, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare Diana Percač, predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u, javlja HRT.

image
Dijana Percač
Bruno Konjevic/Cropix

Percač kaže da će ostati bez pojedinih lijekova kad se iscrpe zalihe u skladištima veledrogerija, a neke bolnice se već susreću s ograničenom isporukom, javlja N1.

Veledrogerije, članice HUP koordinacije, uputile su apel javnosti kako bi skrenule pozornost na razinu duga koji je dosegnuo kritičnu točku.

image
Jasmin Huljaj
Bruno Konjevic/Cropix

- Veledrogerije ne utječu na formiranje cijena lijekova, ne utječu na potrošnju lijekova, ne propisuju lijekove. Veledrogerije ne uključuju financiranje u cijenu lijekova. Cijena lijeka se određuje pravilnicima koje određuje ministarstvo zdravstva. Hrvatska agencija za lijekove određuje najviše dozvoljenu cijenu lijeka, a HZZO s proizvođačima lijekova tu cijenu dodatno snižava. Zadnji korak je objedinjena javna nabava gdje ministarstvo zdravstva propisuje javnu nabavu za bolnice, gdje se mi kao konkurentni dodatno natječemo i tako maksimalne cijene lijekova dodatno snižavamo. Mi smo obvezni po takvim cijenama isporučiti bolnicama koje plaćaju u roku i onima koje plaćaju nakon godinu, dvije ili više dana, pojasnila je Percač.

image
Damir Zorić
Bruno Konjevic/Cropix

Uputila je apel Vladi da riješi ovaj zadnji ovaj zadnji lanac nelikvidnosti u državi kako zdravstveni sustav ne bi došao u pitanje.

- To nas dovodi do točke nelikvidnosti gdje ne može ispunjavati obeveze prema dostavljačima, poslovnim partnerima, zaposlenicima. Nas četvero zapošljavanja otprilike 2000 zaposlenika. Dugovanja bolnica otkad je formirana HUP koordinacija veledrogerija su udvostručena. Početkom 2018. smo imali 2,2 milijarde duga, sad se nalazimo na 4,2 milijarde kuna duga, rekla je Percač.

image
Milka Kosanović
Bruno Konjevic/Cropix

Uz sve to, dodaje, došlo je i do produljenja rokova plaćanja HZZO-a ljekarnama.

- Kad pričamo o bolnicama, pričamo o rokovima plaćanja koji premašuju minimalno šest puta zakonom definirane rokove. Zamislite da radite i tek nakon godinu dana dobijete plaću, kako biste funkcionirali? Mi funkcioniramo zahvaljujući kreditnim institucijama, ali i naša kreditna sposobno ima svoj kraj. Sa svakim povećanjem duga dolazimo u situaciju kada ne možemo servisirati svoje obveze prema dobavljačima, rekla je.

image
Damir Zorić, Jasminko Herceg, Dijana Percač, Ivan Klobučar, Jasmin Huljaj i Milka Kosanović
Bruno Konjevic/Cropix

U prosincu je zabilježen rekordan rast dugovanja bolnica prema veledrogerijama. Dug je u samo mjesec dana narastao za 300 milijuna kuna, navodi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2023 16:24