MALVERZACIJE U SC-U

VARALI NA KOLAČIMA DORH će istražiti gdje su nestali sastojci vrijedni više stotina tisuća kuna

 
Ilustracija
 Berislava Picek / CROPIX

Šefu skladišta namirnica poslovne jedinice Prehrana u Studentskom centru u Zagrebu raskinut je ugovor o radu i u tijeku je postupak utvrđivanja odgovornosti među zaposlenicima, nakon što je provedeni kontrolni nadzor pokazao ozbiljne financijske nepravilnosti u poslovanju ustanove čiji je službeni vlasnik Sveučilište u Zagrebu, no drugi je put u 15 godina u sanacijskom postupku.

Revizija poslovanja i izvanredna kontrola utroška namirnica u proizvodnji kolača u Savskoj 25 utvrdila je negativne financijske razlike između naručenih namirnica koje su trebale biti servirane studentima i stvarne količine proizvedenih obroka. Financijska šteta procijenjena je na iznos od čak nekoliko stotina tisuća kuna.

Fiktivne zadužnice

“Postoje ozbiljne indicije da su namirnice za kolače fiktivno papirnato zaduživane, a da nisu ni stigle u skladište Prehrane SC-a u Zagrebu! Izvjesno je da su namirnice transportirane na lokaciju izvan SC-a u Zagrebu”, stoji u dokumentu pod nazivom Cjelovito izvješće o postupku sanacijskih aktivnosti u Studentskom centru u Zagrebu, koji je u listopadu 2017. izradilo Sanacijsko vijeće SC-a.

Tročlano Sanacijsko vijeće u svom izvješću spominje “vrlo zabrinjavajuće podatke o prosjeku utroška namirnica”, ali opisuje i filozofiju “poslovanja” u SC-u. Poput, primjerice, provedbe godišnjeg popisa zaliha telefonskim putem ili imenovanja komisije za inventure koja najčešće i ne ode na lokaciju utvrditi stvarno stanje zaliha.

“Namirnice se ne prate po normativima pa nema usporedbe s inventurom s obzirom na to da se sve što se izda iz skladišta automatski knjiži kao trošak. Tako izdane namirnice mogu završiti u kuhinji restorana kao sirovina za studentski obrok, ali mogu završiti i bilo gdje drugdje. Dobro je, primjerice, pogledati podatke o potrošnji maslinova ulja ili mesa pa usporediti po restoranima”, piše među ostalim u Cjelovitom izvješću.

U njemu se opisuje i kako je prije 25 godina u Prehrani SC-a ciljano, protivno zakonu, ugašen odjel materijalno-financijskog praćenja utroška namirnica, umjesto kojega je nezakonito prihvaćen sljedeći model: sve namirnice i sirovine koje su u funkciji studentskog obroka zaprimljene u skladišta SC-a odmah se knjiže kao da su potrošene i to pod stavkom - “pojeli su studenti”.

Nestali dokumenti

Nakon pet godina sanacije započete zbog nagomilanih dugova prema dobavljačima - a tijekom kojih je iz državnoga proračuna SC-u doznačeno oko 150 milijuna kuna - Sanacijsko vijeće u izvještaju piše o nepravilnostima koje se odnose na nezakonito i neodgovorno ponašanje. Navode da su krenuli s prikupljanjem službenih očitovanja zbog pokretanja postupka protiv odgovornih osoba i nadoknade štete.

Međutim, na zahtjev sanacijskog upravitelja da odgovorne osobe dostave obavezne dnevne obračune utroška namirnica dolazi do problema jer, kako piše u izvješću, “u očitovanju odgovorne osobe navodi se da je nestala prateća dokumentacija dnevnih obračuna utroška namirnica na pojedinim lokacijama ili da se velike negativne razlike pokazuju jer se radi o greškama u kompjutorskom zaduženju”.

Na službeni upit koji smo postavili predsjedniku Sanacijskog vijeća Draganu Krasiću - koje je korake poduzelo Vijeće vezano uz otkrivene malverzacije, odgovor umjesto Krasića šalje sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak.

“Nisam ovlašten komentirati izvješće o kojem govorite niti imam namjeru demantirati da smo utvrdili nelogičnosti u poslovanju. U tijeku je dodatno prikupljanje dokumentacije materijalnog knjigovodstva i dodatnih zahtjeva za očitovanja. Bilo bi neozbiljno od mene izlaziti u javnost dok ne prikupimo sva moguća očitovanja i dokumentaciju”, odgovara Bošnjak.

Pokazatelji ušteda

Zanimljivo je da Sanacijsko vijeće u svom izvješću progovara i o tome kako su prvi pokazatelji ušteda nakon provedenih ozbiljnih kontrola - izvrsni. Kako pišu, nakon poduzetih kontrola, utrošak namirnica u odnosu na broj proizvedenih kolača odjednom je smanjen za sto posto!

SC zapošljava 924 djelatnika, većina ih ima SSS, prosječna plaća je 5200 kuna. Ta službeno neprofitna ustanova, osnovana prije punih 60 godina i od 1993. u vlasništvu Sveučilišta u Zagrebu, dnevno proizvede 22 tisuće studentskih obroka na 14 lokacija u gradu.

“Ove godine SC neće dobiti novac za sanaciju”

Na upit Jutarnjega lista, o slučaju se oglasilo i Ministarstvo znanosti. U službenom odgovoru potvrđuju da su primili Cjelovito izvješće Sanacijskog vijeća, da je u njemu među ostalim utvrđeno da su se nakon izvanrednih inventura i revizije poslovanja u prehrani SC-a utvrdile velike negativne financijske razlike u utrošku namirnica u odnosu na količinu proizvedenih obroka te da bi sve to moglo upućivati na kazneno postupanje.

“Zatraženo je od Sanacijskog vijeća detaljno izvješće o provedenim provjerama, kao i sva službena očitovanja osoba koje su bile uključene u navedeni postupak, kako bi Ministarstvo moglo utvrditi činjenično stanje. Slučaj ćemo proslijediti Državnom odvjetništvu RH na provjeru.

Ministarstvo smatra da je svaka eventualna zlouporaba sredstava namijenjenih isključivo subvenciji studentskog standarda nedopustiva”, stoji u pismenom odgovoru iz MZO-a, u kojemu dodaju: “s obzirom na to da su od 2013. do 2017. SC-u isplaćena sredstva iz proračuna u iznosu većem od 150 milijuna kuna, Ministarstvo znanosti za 2018. nije osiguralo dodatna sredstva za sanaciju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:14