MJERA

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA PRVA U HRVATSKOJ SREZALA PLAĆE ZAPOSLENICIMA Novac će biti bespovratno isplaćen ugroženim obrtnicima

Radimir Čačić
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Svim službenicima Varaždinske županije i zaposlenima u tvrtkama povezanima uz Županiju, smanjuje se plaća za 20 %.

Plaće se smanjuju bez izuzetaka, osim za zdravstvene radnike. Milijun kuna ušteđenih na plaćama ukupno 200 ljudi, prebacuje se u poseban fond za pomoć obrtnicima čiji su obrti zatvoreni.

Manju će plaću primati i zamjenici župana, dok se župan Radimir Čačić svoje plaće već ranije odrekao u humanitarne svrhe. On prima naknadu, koja će također biti umanjena za 20 %.

Novac iz Fonda obrtnici će dobivati bespovratno.

Osim toga, Varaždinska županija je za obrtnike osigurala kreditna obrtna sredstva u ukupnom iznosu od pet milijuna kuna, uz preuzimanje 80 posto garancije. Županija plaća i kamate za prve dvije rate kredita.

- U Varaždinskoj županiji je, kad se izuzme područje Grada Varaždina, oko 360 obrtnika kojima je odlukom Vlade u potpunosti onemogućen rad. Egzistencija svih tih ljudi je ugrožena. Svi oni će imati pravo na bespovratna sredstva za troškove režija za ožujak i travanj, i to u iznosu od 3.000 kuna, odnosno 5.0000 kuna za obrtnike s 10 i više zaposlenih. Ukupno je osigurano 1,5 milijuna. Milijun kuna smanjivanjem plaća i 500.000 kuna viškom prihoda iz prošle godine – istaknuo je župan Čačić na današnjoj konferenciji za novinare, 10. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:42