HRVATSKA BLIŽA ČLANSTVU

Važno je da se pregovori dovrše što kvalitetnije

Hrvatska je otvorila još dva poglavlja, a u travnju se očekuje i otvaranje pregovora o pravosuđu
Zagreb 100210 .Hrvatski sabor.Sjednica Nacionalnog odbora za Europsku uniju. Premjerka Jadranka Kosor,predsjednica odbora Vesna Pusic i Vladimir Drobnjak.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

BRUXELLES - Nakon što je Vijeće EU uputilo Hrvatskoj poziv za predaju stajališta o pregovorima iz poglavlja o pravusuđu i temeljnim pravima, izgledi za zaključenje pristupnih pregovora tijekom ove godine znatno su veći. Hrvatska je prošlog tjedna otvorila još dva poglavlja, Okoliš i Ribarstvo: ovo drugo poglavlje bilo je najdulje blokirano, još od jeseni 2006.

U travnju posljednja tri

Hrvatska trenutno ima 30 otvorenih poglavlja - od čega 17 privremeno zatvorenih. Optimistična očekivanja su da bismo preostala tri poglavlja trebali otvoriti već u travnju, što bi ostavilo dovoljno vremena za rad na ispunjavanju mjerila za zatvaranje. U travnju bi Hrvatska trebala privremeno i zatvoriti nekoliko poglavlja.

Ipak, u EK u Bruxellesu upozoravaju da je posao koji je još pred Hrvatskom vrlo izazovan. Kad je o političkimh kriterijima riječ, još nije sve riješeno u odnosima Tužiteljstva Haaškog suda i Hrvatske oko topničkih dnevnika iako je i Nizozemska kao zadnja odustala od blokade otvaranja tog poglavlja.

Nastaviti s istragama

Pitanje suradnje s Haaškim sudom dužnost je Hrvatske sve do kraja procesa i EU je upozorila Hrvatsku da ukidanje rezervi oko otvaranje poglavlja 23 ne shvati kao razlog za opuštanje u istragama u vezi s dokumentima koje traži glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

U Bruxellesu ipak kažu da su sretni što je ihrvatska strana ozbiljno shvatila to pitanje te da je i Zagreb dao do znanja da ne želi da taj problem s Tužiteljstvom Haaškog suda stalno bude razlog za neku vrstu sumnje prema Hrvatskoj nego želi riješiti taj problem. Ako sve bude išlo prema planu, Europska Unija, odnosno države članice u sljedećih mjesec dana pripremit će svoju zajedničku pregovaračku poziciju i pozvati Hrvatsku na otvaranje poglavlja 23 u travnju.

Drugo važno poglavlje koje čeka otvaranje je ono o tržišnom natjecanju. Izvori iz EK već su potvrdili da je natječaj za drugi krug privatizacije brodogradilišta znatno jasniji od prvog, stoga će Vijeću uputiti izvješće o mjerilima za otvaranje i tog poglavlja.

Nejasna dokumentacija

Ključni je problem u tom poglavlju bila nejasna dokumentacija o vlasništvu i dugovima brodogradilišta, što je sada riješeno. Također, države koje su ukinule rezerve prema otvaranju tog poglavlja najavile su da će suradnja s Haaškim sudom ostati kao mjerilo za zatvaranje kako bi se zadržao pritisak na Hrvatsku.

Iako oko Hrvatske u ovom trenutku sve izlgeda iznimno pozitivno, iz EU upozoravaju da ostaje još puno posla. Novi povjerenik za proširenje i europsko susjedstvo Štefan Füle prije puta u Zagreb u Bruxellesu je rekao da će kvalitetan način na koji će Hrvatska ući u EU biti važan ne samo za Hrvatsku i EU nego i za cijeli proces proširenja prema zapadnom Balkanu.

Hrvatska prati vanjsku politiku Europske Unije

Treće poglavlje koje još nije otvoreno je o vanjskoj politici i obrani, za koje Slovenija ima rezerve, ali bi ih također mogla ukloniti do travnja. To poglavlje, prema riječima glavnog pregovarača Vladimira Drobnjaka, neće biti teško zatvoriti jer Hrvatska već duže vrijeme radi s EU u mnogim misijama i svoje stavove u važnim vanjsko-političkim i sigurnosnim pitanjima prilagođava zajedničkim stavovima EU.

Inače, radna skupina Vijeća za izradu nacrta Pristupnog ugovora s Hrvatskom već je napravila značajan napredak u izradi tog nacrta. EU je pripremila financijski paket za hrvatsko članstvo koji je prihvaćen u Vijeću EU, a Hrvatska je ostvarila napredak u ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:43