NOVI DOKUMENT UNIJE

Bruxelles poručuje Hrvatskoj: Restrukturirajte brodogradilišta

Europska Unija je pripremila zajednički stav o sastanku Vijeća stabilizacije i pridruživanja koji će se održati između Hrvatske i EU u utorak u Bruxellesu
 Davor Žunić/CROPIX

BRUXELLES - Europska Unija je pripremila zajednički stav o sastanku Vijeća stabilizacije i pridruživanja koji će se održati između Hrvatske i EU u utorak u Bruxellesu. I u ovom papiru do kojeg je došao Jutarnji list stoji da je Hrvatska napravila značajan napredak u procesu pregovora o članstvu u EU ali mora učiniti dodatne napore kako bi postigla svoj cilj okončanja pristupnih pregovora do kraja ove godine.

FOTO, Kosor: Učinit ćemo sve |da spasimo škverove, imamo i plan B

Među područjima gdje se kaže da Hrvatska mora uložiti više truda se, naravno, spominje reforma pravosuđa,borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, suradnja sa Haaškim sudom, pitanje izbjeglica i dovršetak procesa restrukturiranja brodogradilišta.

U ovom papiru, koji predstavlja zajedničke stavove država članica, EU prima na znanje da je Hrvatska učinila određene rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujći i u nekim velikim slučajevima, ali smatra da i dalje postoji samo ograničen broj presuda.

EU ponavlja da je očuvana dobra suradnja Hrvatske s Haaškim sudom za ratne zločine, ali sa žaljenjem konstatira da glavni tužitelj Serge Brammertz nije još bio u stanju potvrditi značajan napredak Hrvatske oko traženih topničkih dnevnika. EU traži od Hrvatske da bez dodatnih kašnjenja riješi ovo pitanje te naglašava da će se to uzimati u obzir kada se bude odlučivalo o zajedničkoj poziciji EU oko otvaranje poglavlja 23 o pravosuđu.

EU i u ovom papiru ističe da je Hrvatska napravila značajan napredak u poglavlju tržišnog natjecanja, pogotovo oko planova za restrukturiranje brodogradilišta.

- Dodatni napori su potrebni kako bi se dovršilo restrukturiranje brodogradilišta u skladu s pravilima o državnim potporama - stoji u tom dokumentu.

Europska Unija i u ovom je dokumentu pozdravila način na koji su Hrvatska i Slovenija riješile njihov bilateralni spor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:14