LEX AGROKOR

VEĆINOM GLASOVA SKINULI TOČKU S DNEVNOG REDA Odbor neće raspravljati o tome tko je mjerodavan za odluku o izuzeću Novaković u slučaju Plenković

Zagreb, 140619. Markov trg.
Sabor
54. sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politicki sustav.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav odlukom vladajuće većine danas neće raspravljati o tome tko je nadležan odlučiti o izuzeću Nataše Novaković, predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, povodom zahtjeva premijera Andreja Plenkovića koji smatra da Novaković ne može odlučivati o tome je li on bio u sukobu interesa kad se donosio tzv. lex Agrokor. Zbog toga je oporba demonstrativno napustila sjednicu.

Za takvu odluku bez rasprave glasovalo je sedam članova tog saborskog Odbora dok ih je pet bilo protiv.

Marija Jelkovec iz HDZ-a zatražila je na početku sjednice skidanje točke o Nataši Novaković s dnevnog reda.

Arsen Bauk upozorio je da se tim potezom prijedlog koji je podnijela trećina zastupnika derogira pravo manjini da otvara teme i da uskraćivanje rasprave o odgovornosti nije baš najbolji način za obranu premijera. Bauk je potom zatražio da se glasa o tome da je predsjednik Odbora Željko Reiner bio u pravu kad je tu točku uvrstio na dnevni red.

"Ova vrsta manevra da se ne može o nečemu ni raspravljati se u vojnoj terminologiji zove odsudna obrana i HDZ brani Plenkovića kao što je branio Sanadera kod satova".

Reiner mu je odgovorio da je sve odrađeno sukladno s Poslovnikom jer se o točkama dnevnog reda odlučuje bez rasprave.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo