DONACIJA OD 450 TISUĆA DOLARA

Veleposlanik SAD-a u karlovačkoj bolnici, jednoj od četiriju u kojima će se američkom donacijom graditi helidrom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.07.2019. u 22:24

Zagreb, 190319.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
Zajednicki projekt Medjunarodnog drustva primijenjenih bioloskih znanosti, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencije za odgoj i obrazovanje pod nazivom The ISABS Future Scientist Award. Projekt je najavila ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak i predsjednik ISABS-a Dragan Primorac.
Na fotografiji: Veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko šuvar / CROPIX

Na fotografiji: Veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst

Prošlog tjedna završio je pozivni natječaj Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj za izgradnju i opremanje četiri helidroma za potrebe bolnica u Zagrebu, Karlovcu, Slavonskome Brodu i Osijeku, što je u utorak tijekom posjeta veleposlanika SAD-a W. Roberta Kohorsta karlovačkoj bolnici potvrdio njezin ravnatelj Ervin Jančić.

Planirana je bila izgradnja deset helidroma, ali je projekt početkom 2017. godine, za mandata veleposlanice Julliete Valls Noyes, reduciran na američku donaciju u vrijednosti 450 tisuća dolara za izgradnju helidroma uz KB „Dubrava“ u Zagrebu, Opću bolnicu „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskome Brodu, KBC u Osijeku i Opću bolnicu u Karlovcu, a Republika Hrvatska u tim investicijama treba snositi troškove PDV-a i vanjskog nadzora projekata od milijun kuna.

Daljnja dinamika ovisi o odabiru izvođača od Veleposlanstva SAD-a.

Na parceli za helidrom uz bolničku zgradu napravit će se ploha za dnevno i noćno slijetanje helikoptera velikog kapaciteta i radijusa elise, sustav navođenja, svjetlosna signalizacija, ograda i pristupni put za evakuaciju ozlijeđenih osoba od helikoptera do hitnoga bolničkog prijma, rekao je ravnatelj Jančić.

Dodao je da se time karlovačka bolnica zbog svojega specifičnog položaja može još kvalitetnije profilirati u centar za hitno zbrinjavanje slučajeva iz područja patologije i politraume, od prometnih nesreća do mogućih nesretnih slučajeva na Vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' kod Slunja.

Veleposlanik Kohorst sastao se u karlovačkoj bolnici i sa skupinom od 16 američkih studenata medicine koji će tu u sklopu međunarodnog programa „Shadowing“ u sljedeća dva tjedna u sklopu vježbi pratiti liječničku praksu na svim odjelima, posebice na dijagnostici.

Time će, rekao je ravnatelj Jančić, ti studenti steći uvid u drugačiji način razmišljanja i praksu unutar struke u odnosu prema SAD-u, a povratno bi i karlovačka bolnica iz tog programa mogla izvući korisne savjete za unaprjeđenje svojeg sustava.

Veleposlanik Kohorst na kraju posjeta Karlovcu obišao je u pratnji direktora Damira Vranića pogone tvrtke General Electric Hrvatska d.o.o.

U izjavi nakon sastanka sa županom Damirom Jelićem Kohorst je rekao kako vjeruje da Karlovac i Karlovačka županija svojom sigurnošću i tradicijom imaju dobre uvjete za privlačenje ulagača iz SAD-a.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo