VELIKI USPJEH PEJČINOVIĆ BURIĆ

VELIKA ČAST I ODGOVORNOST, ALI I BASNOSLOVNA PLAĆA Hrvatska ministrica do prošlog tjedna nije bila u ulozi favorita, ali onda se sve promijenilo

 
Damir Krstičević, Marija Pejčinović Burić i Andrej Plenković
 Boris Kovacev / HANZA MEDIA

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Hrvatska ministrica svoj petogodišnji mandat trebala bi preuzeti 1. listopada, a prema pisanju belgijskih medija, imat će godišnju plaću od oko 300.000 eura.

Ovo je prvi put da jedan hrvatski političar preuzima ovako uglednu međunarodnu dužnost i zasigurno predstavlja uspjeh za Hrvatsku.

Marija Pejčinović Burić u ožujku je ušla u drugi krug izbora za glavnog tajnika Vijeća Europe, te najstarije europske organizacije za zaštitu ljudskih prava. Šanse su joj naglo porasle prošli tjedan, o čemu smo pisali, kada je čak 150 uglednih belgijskih sveučilišnih profesora poslalo otvoreno pismo Vijeću Europe u kojem su se oštro usprotivili mogućem izboru njihova ministra.

Optužili su ga, naime, da je kao ministar vanjskih poslova donio odluku da se iz sirijskih izbjegličkih kampova u Belgiju vrate samo djeca bez roditelja, ne i sva djeca belgijskih državljana koji su se otišli boriti na strani Islamske države.

Prednost Pejčinović Burić bila je i ta što će biti tek druga žena izabrana na toj funkciji, te prva osoba na toj dužnosti koja dolazi iz srednje i jugoistočne Europe.

Nije zanemarivo ni to što joj je Europska pučka stranka, koja ima najviše svojih zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, dala podršku. Predsjednik Joseph Daul je poslao pismo u kojem je pozvao sve članove EPP-a da podrže ministricu Pejčinović Burić zbog njezina iskustva i znanja.

Podršku su joj dali i neki Socijalisti.

Plenković čestitao, javio se i Milanović

Pobjeda Marije Pejčinović Burić u izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe najveći je hrvatski diplomatski uspjeh u kandidaturama za međunarodne institucije, ali i potvrda snažnog vanjskopolitičkog položaja Hrvatske danas, poručio je premijer Andrej Plenković u srijedu, čestitajući šefici hrvatske diplomacije na "sjajnom rezultatu".

Na velikom uspjehu ministrici je čestitao i Zoran Milanović, i to preko svojeg Facebooka. Predsjednički kandidat je samo kratko napisao:

- Izbor Marije Pejčinović Burić je dobra stvar za Hrvatsku. Čestitam!

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je u srijedu u Strasbourgu za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio sa 105 glasova.

Premijer Andrej Plenković je u srijedu ujutro u emisiji "A sada Vlada" kazao da je Hrvatska obavila dobar posao oko lobiranja za Pejčinović Burić.

Istaknuo je da je Hrvatska dobar dojam ostavila i tijekom šest mjeseci predsjedanja tom organizacijom prošle godine.

"Naši prioriteti, zalaganja i sve što smo učinili bilo je izrazito dobro prihvaćeno i mislim da smo tu stekli imidž zemlje koja može dati doprinos", rekao je premijer.

Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti.

Ona je u svom prvom obraćanju zastupnicima Parlamentarne skupštine VE kazala kako ta organizacija nikada nije bilo važnija i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:40