OD IZVORA DO MORA

Velika Gorica prikupljala ambalažni otpad u sklopu projekta Od izvora do mora

Sačuvati čisti okoliš naša je obveza prema djeci i budućim generacijama

Čišćenje okoliša na području jezera Čiče

 Ranko Suvar/Cropix

Stotinjak volontera, građana Velike Gorice, sudjelovalo je u subotu u čišćenju obale jezera Čiče u sklopu projekta Od izvora do mora. Cilj projekta je poticanje na primjereno odlaganje ambalažnog otpada i čuvanje vodnog bogatstva Hrvatske, o čemu Velikogoričani, uvjerili smo se, imaju dugogodišnje iskustvo.

Niti najmlađima, Bruni, Martini i Karli, nije bio problem subotu provesti u prikupljanju otpada jer kao članice Kulturno-umjetničkog društva „Čiče“ u sličnim akcijama sudjeluju godinama.

- Lijepo je očistiti prirodu i zbog turista koji ovdje dođu. Mnogi ljudi koji posjete naše Čiče ostavljaju smeće, najviše plastične boce, ambalažu od grickalica, a sve se to nađe i u jezeru, pričaju mlade Velikogoričanke, kojima nije bio problem slobodan dan od nastave izdvojiti za sudjelovanje u akciji kojom uljepšavaju izgled svoga grada. Ako se dovoljno potrude, uvjerene su, time će dati doprinos spašavanju našeg planeta.

Sadnja drveća u urbanim sredinama

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je pokrenula 2018. godine, a ove su im godine partneri Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova. Podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. U ovogodišnjem izdanju projekta sudjeluje 28 gradova podijeljenih u tri kategorije: veliki, srednji i mali gradovi. Sudjelovanjem su se obvezali da će u periodu od 15. travnja do 31. svibnja organizirati jednodnevnu akciju čišćenja područja uz vode (jezera, rijeke, more) i to u suradnji s lokalnim nevladinim udrugama i volonterima.

image

Čišćenje okoliša na području jezera Čiče

Ranko Suvar/Cropix

Tri najuspješnija grada iz svake kategorije podijelit će nagradni fond od 42.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. Projekt Od izvora do mora je, naime, ove godine proširen na sadnju drveća u urbanim sredinama s ciljem jačanja apsorpcije ugljikova dioksida te snižavanja temperature zraka.

Subotnju akciju u Velikoj Gorici podržao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

- Zaštita i očuvanje okoliša veliki je prioritet našega grada i stoga poduzimamo brojne aktivnosti kako bismo ga i očuvali. Velika Gorica mora biti zeleniji i čišći grad i zato imamo plan sadnje drveća, uređenja većeg broja parkova, ali i čišćenja divljih odlagališta, izjavio je gradonačelnik, dodajući kako je Grad postavio desetak kamera na frekventna mjesta gdje je uočena koncentracija divljeg odlaganja otpada kako bi sankcionirali neodgovorne počinitelje i spriječili daljnje gomilanje divljih deponija.

Kamere na kritičnim lokacijama

U Gradu potvrđuju kako je u postupku nabave još desetak kamera koje će biti postavljene na kritične lokacije.

- Sačuvati čisti okoliš naša je obveza prema djeci i budućim generacijama, rekao je Ačkar.

image

Akcija čišćenja okoliša na području jezera Čiče

Ranko Suvar/Cropix

Osim najmlađih, posebno aktivne u subotnjoj akciji bile su članice Udruge žena Novo Čiče, koja okuplja 30-ak Velikogoričanki. Organizator akcije bio je KUD „Čiče“.

- Kao i prijašnjih godina sudjelujemo u akciji Od izvora do mora. Grad Velika Gorica prijavljen je u kategoriji velikih gradova, a uz potporu gradske uprave i Velikogoričke „Čistoće“ organizirali smo akciju s ciljem da prikupimo što više ambalažnog otpada i na taj način doprinesemo očuvanju okoliša, rekao je predsjednik KUD-a „Čiče“ Stipo Duvnjak. Ovo je peta godina u kojoj sudjeluju u projektu, a posebno ih raduje činjenica velikog odaziva mladih.

- Mladi na najbolji mogući način pokazuju koliko im je stalo do okoliša, ističe Duvnjak.

Tko je sudjelovao:

KUD „Čiče“, Novo Čiče

DVD Novo Čiče

DVD Lazina Čička

NK Dinamo - Hidrel

Udruga žena „Novo Čiče“

Sportsko-ribolovna udruga „Odra“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:57