NAVIJAČKI BLOKOVI

VELIKA KARTA PODRŠKE: KAKO SU FORMIRANA SAVEZNIŠTVA UOČI FINALA U MOSKVI Otkrivamo na čiju sve podršku mogu računati naši nogometaši

 

I naše neposredno susjedstvo, naša regija uzbuđena je zbog hrvatskog plasmana u finale. Većina medija s ovih prostora uglavnom je oduševljena uspjehom hrvatske reprezentacije.

Doduše, ima iznimaka, poglavito u Srbiji, gdje neki ne mogu podnijeti tu činjenicu i u potpunom su šoku, tolikom da ne mogu dostojanstveno podnijeti pogled na finalni raspored.

Medijski napisi poprilično se razlikuju ovisno o raspoloženju javnosti.

Politički utjecaji

Taj ton uglavnom daju političari, u prvom redu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je iz nekog razloga imao potrebu reći da će prvo navijati za Ruse, pa za Engleze, a sada vjerojatno za Francuze, te da je “morao stišati ton na RTS-u koliko je srpski komentator navijao za Hrvate”. “Francuska prvak sveta?!?” piše Informer.

Pravda se ne smiruje

- “Hrvati na pokvaren način ušli u finale”, a Večernje novosti na svojoj naslovnici nisu imale rezultat naše polufinalne utakmice. Srbijanski mediji uglavnom se bave dilemom “Zašto oni mogu, a mi ne?” i nastoje pronaći odgovor. “Da li je srpski navijati za Hrvate?” pita se, pak, Blic.

Ima i onih koji iskompleksirano poručuju da su oni koji navijaju za Hrvatsku izdajnici - “Idite na njihovo more, da bog da vam tamo razlupali aute”, ljutit je bliski Vučićev suradnik Vladimir Đukanović.

Direktor Crvene zvezde Nebojša Čović iz nekog razloga smatra da “oni slave inateći se Srbiji. Treba da se okane mantre da su stvoreni da mrze Srbe.” No, dobar dio javnosti u Srbiji ipak se divi “vatrenima”. Beogradski Blic donosi veliki tekst o Zlatku Daliću pod naslovom: “Iz anonimnosti do borbe za svjetsku titulu”. Podgoričke Vijesti donose reportaže sa slavlja u Tivtu, Kotoru, Cetinju i Podgorici, a Antena M piše o Hrvatskoj u transu te navodi: “Kapa dolje Hrvatima”.

Usprkos tim naslovnicama, Hrvatska, zemlja sa samo četiri i pol milijuna stanovnika, sutra bi mogla postati prva svjetska nogometna velesila, a prema svemu sudeći, veći dio Europe ipak će bodriti kockaste. Bilo zbog povijesne povezanosti, dobrosusjedskih odnosa ili jednostavo situacije u kojoj za nas navijaju samo zato što su protiv Francuske, činjenica je da će sutra naš 12. igrač biti moćniji nego ikad.

A po kojem smo ključu većinu Europe obojili u kockice?

Susjedne zemlje koje uključuju Balkan i zemlje bivše Jugoslavije uglavnom će biti naši navijači jer i dalje sa simpatijama gledaju na našu zemlju.

Što se tiče Srbije, kao što smo naveli, mnogi će biti naklonjeni nama, no velik dio vladajuće politike naziva ih izdajnicima.

Rumunjska će navijati za našeg protivnika jer drže do svojih romanskih korijena, kao i Moldavci.

Mađari, Česi i Poljaci podršku daju Hrvatskoj. Tradicionalno ljetuju na našem Jadranu te su vezani za nas, a i premijeri njihovih zemalja javno su nam čestitali na ulasku u finale.

Talijani su ljuti što se nisu plasirali na Prvenstvo, ali će, kao i Englezi koje smo pobijedili u polufinalu te Nijemci, ipak navijati za Hrvatsku zbog velikog sportskog rivalstva s moćnom Francuskom.

Skupina podijeljenih

Belgija će biti podijeljena, i to tako da će Valonci navijati za Francuze, a Flamanci će samim time biti naši navijači.

Grčka će se podijeliti jer nema neke velike povezanosti ni s jednom od dviju zemalja, a Bugari će po slavenskoj liniji navijati za nas.

Podršku će nam dati i skandinavske zemlje s obzirom na velik broj gastarbajtera koji u njima radi. Većina tih zemalja, osim Švedske, ima manji broj stanovnika pa ih veseli uspjeh malih naroda, a po prirodi cijene trud i zalaganje. Na kraju, tu su i Irci, koji su tradicionalno ljubitelji naših sportaša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:35