REALNA OPCIJA?

VELIKA KOALICIJA Agencije i diplomati je priželjkuju, Milanović i Plenković ne odbacuju

 Damjan Tadić / CROPIX

Velika koalicija, odnosno situacija u kojoj bi HDZ i SDP formirali zajedničku Vladu, više nije nemoguća. U svojim posljednjim izjavama čelnici obiju stranaka, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik SDP-a Zoran Milanović ostavili su odškrinuta vrata za takvu mogućnost.

Budući da je predizborna kampanja tek započela, nije za očekivati od stranačkih lidera da u ovom trenutku govore o spremnosti na postizbornu suradnju s najvećim političkim konkurentima, ali je sve vidljivije da birače pripremaju za takvu mogućnost. A ona će sigurno doći na dnevni red ukoliko rezultati izbora budu na tragu prošlih, odnosno ako ni jedna strana, ni SDP-ova Narodna koalicija, ni HDZ, ne uspiju osvojiti dovoljno mandata da formiraju stabilnu Vladu.

Izgubljena godina

U ovome trenutku postoje dva ogromna razloga radi kojih bi čelnici obje stranke bili spremni ući u veliku koaliciju. Prvi je da nam u 2017. godini dolazi na naplatu 30 milijardi kuna inozemnog duga, a da smo ovu godinu, koja je prema procjenama svih ekonomskih analitičara zadnja kada je novac jeftin, naprosto profućkali. Zbog nestabilne Vlade nismo uspjeli reprogramirati dugove, a nije provedena ni jedna strukturna reforma. Drugi razlog je nastavak prvog, a najbolje ga je obrazložila agencija Fitch Ratings koja je prošli petak potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske na “BB” i kratkoročni na “B”. I dalje smo u smeću, dva stupnja ispod investicijske razine i to s negativnim izgledima.

Razlozi zbog kojih je Fitch Ratings dao lošu ocjenu su istovjetni onima zbog kojih se u dvije najveće stranke razmišlja o velikoj koaliciji. Uz napomenu da postoje pozitivna kretanja u gospodarstvu, u Fitchu su istaknuli da nema temelja za stvarni rast te upozorili na političku nestabilnost.

- Vlada Tihomira Oreškovića postigla je mali napredak na planiranju ključnih reformi koji bi novoj Vladi mogao omogućiti da brzo djeluje. Međutim, lokalni izbori u svibnju 2017. mogli bi odgoditi teške političke reforme.

Premali napredak

Dodatno, prilično je malo vjerojatno da će HDZ ili SDP ostvariti apsolutnu pobjedu. Fitch očekuje da će sljedeća Vlada biti koalicija između jedne od dviju velikih stranaka i Mosta. Ona bi mogla omogućiti značajne reforme, no moguće je da neće dugo potrajati, kao što je pokazala prijašnja Vlada HDZ-a i Mosta - naveli su analitičari Fitcha.

- U ovom trenutku je Narodna koalicija rješenje za Hrvatsku, što će biti sutra, prekosutra, to dragi Bog ne zna. To ovisi o rezultatu izbora. Ja računam da ćemo mi imati zajedno s predstavnicima manjina dovoljno mandata da sastavimo hrvatsku Vladu - kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović u ponedjeljak u intervjuu za Novu TV, a na dodatno pitanje znači li to da ne odbacuje mogućnost velike koalicije s HDZ-om rekao je da ne može odgovoriti na to pitanje.

Nova retorika

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković o SDP-u također govori biranim riječima.

- Za mene SDP nije nenarodna vlada, oni su hrvatska politička opcija koja zagovara svoje stavove i ja ću se sučeliti programima i argumentima. U ovom trenutku smatram da velika koalicija nije na dnevnom redu, ono što je na dnevnom redu je borba za potporu birača, a ja sam uvjeren da ćemo mi dobiti većinsku potporu - kazao je Plenković u jednome od intervjua što ih je ovih dana dao medijima.

Bude li Vlada koja će se formirati nakon prijevremenih izbora 11. rujna pokazivala naznake nestabilnosti, vrlo je realno očekivati pritiske iz Europske unije za formiranjem velike koalicije. Premda se o tome još ne govori, ima više naznaka da europski diplomati već naveliko propituju takve mogućnosti.

Predsjednik HDZ-a Plenković je tako u subotnjem intervjuu Slobodnoj Dalmaciji na temu velike koalicije kazao da ona nije na dnevnom redu te dometnuo da je to isto rekao predstavnicima diplomatskog zbora.

Ovakvim odgovorom Plenković je zapravo priznao da je na susretu sa stranim diplomatima akreditiranima u Hrvatskoj među ostalim razgovarao i o mogućnostima da se nakon izbora, ukoliko rezultati ne budu takvi da jedna strana ima čvrstu većinu, formira velika koalicija između HDZ-a i SDP-a.

Ono s čime će se lideri obiju stranaka suočiti ako tema velike koalicije doista dođe na dnevni red je raspoloženje u njihovim strankama te reakcija njihovih birača koji bi sigurno bili razočarani savezom s protivnicima i ubuduće im uskratili podršku.

U neformalnim razgovorima s ljudima iz vrha HDZ-a teze o sklonosti velike koalicije slušaju se još od prošlih izbora, posebno iz vremena kada se pregovaralo s Mostom o programima. Mnogi HDZ-ovci su joj bili skloni neposredno nakon pada Vlade kada je ozbiljno potonuo i rejting njihove stranke, no zanimljivo je da je nisu odbacili ni nakon što im je posljednji Crobarometar pokazao da su se vratili na stare grane.

- Mislim da možemo ostvariti dobar rezultat na izborima, ali teško možemo formirati Vladu bez Mosta. A već se pokazalo da to s njima ide jako teško - glasilo je priznanje koje nam je izgovorila osoba iz vrha stranke, bliska predsjedniku Plenkoviću.

Pušu i na hladno

HDZ-ovci su se već opekli s Mostom i sada pušu i na hladno, pa je i to veliki razlog zbog kojeg nisu neskloni koaliciji sa SDP-om, to prije što vide da im se programi u bitnome ne razlikuju i da bi se mogli dogovoriti oko najbitnijih politika.

U SDP-u također ima utjecajnih članova stranke koji nisu neskloni velikoj koaliciji, posebno među onima koji su već dugo u vrhu stranke i smatraju da će im uskoro nastupiti političko eutanaziranje ukoliko ne osvoje vlast na idućim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 03:49