U ORGANIZACIJI JUTARNJEG

VELIKA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI CESTOVNOG PROMETA Ulaže se dodatnih 300 milijuna kuna u naše autoceste: 'Cilj je smanjiti broj poginulih za 50 posto'

Hanza Media i Jutarnji list organizirali su veliku prometnu konferenciju “Sigurnost cestovnog prometa” u hotelu Esplanade.
 Boris Kovacev / CROPIX

Čak 300 milijuna kuna uložit će se ove godine u hrvatske autoceste, izjavio je pomoćnik ministra prometa Mario Madunić na današnjoj velikoj konferenciji „Sigurnost cestovnog prometa“ u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, u organizaciji Jutarnjeg lista.

Dodao je da su upravo ta ulaganja ono što naše autoceste čini sigurnima i modernima, a u usporedbi s ostalim zemljama Europske unije pokazuju i vrlo nisku stopu rizika.

Zagreb, 170418.
Konferencija Jutarnjeg lista pod nazivom Sigurnost cestovnog prometa koja se odrzala u hotelu Esplanade.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Ipak, ima prostora za napredak. Do 2020. godine cilj je smanjiti broj poginulih na cestama za 50 posto, odnosno spustiti taj broj ispod 213 stradalih. Prema riječima pomoćnika ministra, to se može postići uklanjanjem tzv. crnih točaka, poboljšanjem pješačkih i biciklističkih staza te boljom pokrivenosti prometnim znakovima.

Brzina, alkohol i mobiteli u vožnji, sve su to faktori stradavanja u prometu, upozorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Dodao je i će prometne nesreće uskoro postati peti uzrok smrtnosti, a to se posebno odnosi na mlade. Iako je svaki život neprocjenjiv, tvrdi, moramo znati da materijalna šteta uzrokovana prometnim nesrećama prelazi 8 milijardu kuna, odnosno 2,3 posto hrvatskog BDP-a.

Zagreb, 170418.
Konferencija Jutarnjeg lista pod nazivom Sigurnost cestovnog prometa koja se odrzala u hotelu Esplanade.
Na fotografiji: Davor Bozinovic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Davor Božinović

Lošim statističkim podacima sigurnosti u prometu, napominje ministar, doprinosi i povećanje vozila na cestama. Tako se u zadnjih 25 godina povećao broj vozila za 1,3 milijuna. Isto tako, svaka godine imamo i 17 milijuna turista na cestama što situaciju u prometu čini kompleksnijom. Osvrnuo se i na najpoznatiju prometnu akciju „Poštujte naše znakove“, a najavio je i kako će policija svoja prometna postupanja uskoro digitalizirati te će policijski službenici biti opremljeni e-kamerama.

Na velikoj prometnoj konferenciji u organizaciji Jutarnjeg lista sudjeluju i Krunoslav Borovec, načelnik uprave policije, Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti te Goran Pejić, pomoćnik Uprave za tehničke poslove CVH, a samo neki od nazočnih bili su i ravnatelj policije Nikola Milina te general i savjetnik za nacionalnu sigurnost Mladen Markač.

Zagreb, 170418.
Konferencija Jutarnjeg lista pod nazivom Sigurnost cestovnog prometa koja se odrzala u hotelu Esplanade.
Na fotografiji: Mladen Markac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Mladen Markač

Pogledajte sve fotografije s konferencije!

'Vozači i putnici se čude kada ih službenici upitaju zašto se ne vežu na zadnjem sjedalu'

Gotovo 40 posto od svih stradalih u prometnim nesrećama nastalo je zbog neprilagođene brzine, naglasio je načelnik uprave policije u MUP-u Krunoslav Borovec. Značilo bi to 125 poginulih u prošloj godini, a policija je zabilježili i 300 tisuća otkrivenih nepoštovanja ograničenja brzine.

Nadalje, kao jedan od najvećih problema Borovec je istaknuo i ne korištenje pojaseva.

„Vozači i putnici se čude kada ih službenici upitaju zašto se ne vežu na zadnjem sjedalu, a ne znaju da je to njihova zakonska obveza“, poručio je Borovec i dodao da pojas spašava život u 6 od 7 slučajeva teških prometnih nesreća. Također, kao jedan od uspjeha i ostvarenih ciljeva naveo je povećanje nošenje kacige za motocikliste. Nakon što je povećana novčana kazna, čak 97 posto motociklista i mopedista nosi kacigu prilikom vožnje. Nadalje, ono na čemu svakako treba radi jest smanjivanje udjela alkoholiziranih u prometu. Prema riječima načelnika 86 osoba izgubilo je život prošle godine u prometu zbog alkohola, a policija je otkrila i sankcionirala čak 36 tisuća slučajeva pijanih vozača. Nastavno na ministra Božinovića, Borovec je najavio projekt modernizacije policije koji je opisao kao najveći tehnološki iskorak od osnutka. Neki od ciljeva su povećanje tehničkih uređaja u prometu, omogućiti službenicima samostalni pristup bazama podataka, smanjiti obradu podataka i vrijeme izdavanja dokumenata za građane.

Automobili u Hrvatskoj su u prosjeku stari

Prosjek starosti osobnih automobila je gotovo 13 godina, izjavio je Goran Pejić pomoćnik Uprave za tehničke poslove iz Centra za vozila Hrvatske, a čak 70 posto vozila na cestama je starije od 10 godina. Ova činjenica, naglasio je, jedan je od najvažnijih čimbenika sigurnosti na cestama. Naime, u 2017. godini čak je 23 posto automobila bilo tehnički neispravno. Međutim, ono što najviše brine, ističe Pejić, jest da je od najbrojnijih automobila na cesti, onih stariji od 10 godina, čak svaki treći tehnički neispravan. Tehnička je neispravnost uzrok i gotovo polovice prometnih nesreća, tvrdi Pejić.

Rješenje je poticati kupovinu novijih automobila i pomlađivanje voznog parka u Hrvatskoj.

Paradoks je da se većim ulaganjem u ceste, boljim i kvalitetnijim prometnicima povećava i broj prometnih nesreća, istaknuo je Marko Ševrović, predstojnik Zavoda za prometno planiranje s FPZ-a. Naime, vozači se osjećaju sigurniji, tvrdi. Također, faktor distrakcija se penje. Međutim, nije samo mobitel problematičan. Prije dvadeset godina na konzolama je automobila bilo ukupno 13 prekidača, danas je 15 prekidača samo na volanu, kaže. Sigurnost se po njegovim procjenama može povećati lociranjem riskantnih cesta na kojima su nesreće najčešće te poticanjem javnog prijevoza za koji tvrdi da je u svim kategorijama najsigurniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:43