VAŽNE TEME

VELIKA ODLUKA NA SJEDNICI VLADE 'Za bolesnu djecu osigurali smo 4,3 milijuna kuna iz proračuna. U liječenje će biti uključena 23 pacijenta'

 
 Davor Pongracic / CROPIX

NOVO 10:30 - Premijer Andrej Plenković se na početku današnje sjednice Vlade osvrnuo na aktualne teme u državi, a prvenstveno na elementarne nepogode s kojima smo suočeni.

- Bili smo s kolegama, ministrom Butkovićem i ministricom Murganić u Karlovcu da vidimo kako funkcioniraju box barijere, mislim da je postignut učinak i da je dio kuća obranjen.

- Zahvaljujem svima koji su danima radili i pomagali ljudima da se obrane od nadiranja voda.

- Kao što ste vidjeli u medijima, dok smo bili u Hrvatskoj Kostajnici dogodilo se veliko klizište koje je odnijelo desetak kuća. S te strane maksimalan je angažman lokalnih vlasti, a i prva točka dnevnog reda današnje sjednice je posvećen stambenom zbrinjavanju stanovnika. Ministarstvo socijalne politike je uputilo maksimalan iznos novčane potpore, isto rade svi drugi, angažirat ćemo Središnji državni ured za obnovu, ministarstvo graditeljstva… kao što smo to učinili i za druga područja, primjerice zadarsko. Ljudi su na nevjerojatan način ostali bez kuća i sredstava za život.

Premijer se potom osvrnuo na drugu točku dnevnog reda, a to je način osiguravanja sredstava za djecu oboljelu od visokorizičnog neuroblastoma. Za oboljelu djecu osigurat će se sredstva u iznosu od 4 milijuna i 360 tisuća kuna, što uključuje iznos za nabavu lijekova Dinutuximab beta Apeiron i Proleukin.

- Znate da sam za vrijeme gospodarskog foruma u Davosu imao prilike razgovarati s predstavnikom velike farmaceutske kompanije La Roche. Dogovoreno je da 23 pacijenta koji pate od tipa 1, 2, i 3 spinalne mišićne atrofije, na temelju svih potrebnih odluka koja su donijela etička povjerenstva, budu uključeni u liječenje. U Hrvatskoj će se provoditi studija koju La Roche pod vodstvom KBC Rebro, Klinike za pedijatriju i Odjela za neuropedijatriju u što će biti uključen velik broj pacijenata.

Vjerujemo da ćemo pomoći i da će kroz mjesec dana sve procedure biti gotove. Nadam se da će uzimanje tog lijeka poboljšati zdravstveno stanje pacijenata.

Na kraju se osvrnuo i na podatke Eurostata po kojima je Hrvatska nakon Malte i Estonije 3. država po rastu zaposlenosti. Zaključio je kako je to je popriličan uspjeh i kako svima može biti poticaj za daljnji rad.

--------------------------------

07:43 Vlada RH će na sjednici u četvrtak donijeti zaključak o stambenome zbrinjavanju stanovnika Hrvatske Kostajnice koji su ostali bez krova nad glavom jer su im uslijed odrona zemlje potpuno srušene ili znatno oštećene kuće.

U odronu zemlje u utorak u Hrvatskoj Kostajnici potpuno ili djelomično stradalo je 12 obiteljskih kuća, a ljudskih žrtava srećom nije bilo. Svi stanovnici stradalih kuća privremeno su evakuirani, neki su preselili kod rodbine, a petnaestak ih je smješteno u kostajnički Hotel Central.

Vlada će na sjednici donijeti zaključak u vezi s njihovim stambenim zbrinjavanjem, kao i stambenim zbrinjavanjem stanovnika drugih područja stradalih zbog klizanja tla.

Na dnevnome sjednice je i prijedlog zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori te zaključak o načinu osiguranja sredstava za nabavu lijekova Dinutuximab i Proleukin za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:45