LIČKI IZBORI

VELIKA POBJEDA HDZ-a NAD DARKOM MILINOVIĆEM Marijan Kustić slavi konačni pad ličkog šerifa

HDZ-ova koalicija pobjednik je nedjeljnih prijevremenih izbora za Skupštinu Ličko-senjske županije
Marijan Kustić i Darko Milinović
 Robert Fajt / CROPIX

<<<<HDZ-ova koalicija, sa osvojenih 35, 4 posto glasova, pobjednik je nedjeljnih prijevremenih izbora za Skupštinu Ličko-senjske županije, proizlazi iz informacije koju je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP), a javlja Hina.

Druga po broju osvojenih glasova (20, 4 posto) je NL Darka Milinovića, treći je HSP (17,2 posto), četvrta NL Ante Dabe ( 9,8 posto), peti SDSS (5,36 posto). Manje od pet posto glasova osvojili su SDP (3,9 posto), Živi zid (3 posto), HSLS/ HNS (2,8 posto) i Bandićeva stranka (1,9 posto).

U novom sazivu Županijske skupštine Ličko senjske županije bit će 13 vijećnika koalicijske liste predvođene HDZ-om, sedam s liste grupe birača Darka Milinovića, šest vijećnika HSP-a, tri s liste čiji je nositelj Ante Dabo, te dva s liste SDSS-a, doznaje Hina u Županijskom izbornom povjerenstvu (ŽIP) u Gospiću.

Predsjednica ŽIP-a Milka Vraneš naglašava pri tom da je riječ o potpunim, ali još uvijek neslužbenim izbornim rezultatima

Od ukupno 43.217 birača, glasovalo ih je 22.138, odnosno 51,2 posto. Nevažećih je listića bilo 592, odnosno 2,67 posto objavio je DIP, ne navodeći koliko osvojeni postotci donose mandata, odnosno vijećničkih mjesta u skupštini koja ih ima 31.

Na redovnim lokalnim izborima u svibnju 2017., lista HDZ-a koju je nosio Darko Milinović osvojila je 18 mandata u Skupštini, NL Karla Starčevića sedam, SDP tri, SDSS dva i jedan mandat HSLS. Na izbore je izašlo gotovo 60 posto birača.

----------------------------------------------

23:58 ”Mi smo rekli da ako osvojimo između 35 i 40 posto da je to veličanstven uspjeh za HDZ. Uspjeli smo i ovo je velika naša pobjeda”, rekao je za Jutarnji Marijan Kustić.

”Obećanja koja su dana Lici od strane ministara koji su tu dolazili će se ostvariti. Inzistirat ću na tome, jer Lika to zaslužuje. Naša je obaveza da olakšamo život našim žiteljima”, kaže Kustić i najavljuje da će ministri i dalje dolaziti u Liku.

Kada smo ga upitali hoće li odluku o eventualnom rušenju Darka Milinovića donijeti lički hadezeovci ili središnjica Kustić kaže: ”Mi smo sve odluke i do sada donosili na nivou Ličko- senjske županije i tako će biti i dalje”.

Opširnije pročitajte OVDJE

----------------------------------------------

22:07 Predsjednik HSP-a i nositelj liste na izborima na ličko-senjsku županijsku skupštinu Karlo Starčević vrlo je zadovoljan izbornim rezultatom sa 17 posto osvojenih glasova te je u nedjelju navečer istaknuo kako se ni jedna vlast neće moći formirati bez HSP-a, javlja Hina.

Očekujući šest, možda i sedam mandata, HSP neće čekati da bude pozvan na bilo kakve koalicijske pregovore nego će sukladno svojem koalicijskom programu ponuditi suradnju svima, izjavio je Starčević novinarima ispred izbornog stožera HSP-a.

Lista HSP-a je u gradu Gospiću gdje je Karlo Starčević gradonačelnik osvojila 39 posto glasova.

-----------------------------------

21:48 ”Nazvao sam Marijana Kustića i čestitao mu jer je HDZ pobjednik izbora”, rekao je za Jutarnji Darko Milinović, odmah kako su objavljeni prvi rezultati izbora.

”Jesam li očekivao bolje rezultate? Moram biti iskren i reći da jesam, jer sam očekivao nešto bolji rezultat. Na HDZ-u je sada da formira skupštini i naše sebi koalicijski potencijal. Moram im čestitati na pobjedi”.

Na pitanje očekuje li da će HDZ ići na rušenje župana Milinović kaže da odgovor na to pitanje treba prije svega dati Marijan Kustić i HDZ. ”Prije petnaestak dana je rekao da neće ići na rušenje proračuna, ali moguće je da će ipak ići. Vidjet ćemo to narednih dana”.

Opširnije pročitajte OVDJE

-----------------------------------

21:37 DIP je objavio nove privremene rezultate izbora u Lici. Obrađena su 102 biračka mjesta od njih ukupno 116: HDZ (HSU,HSP AS, HSS, HBS) 37,26%, Lista Darka Milinovića 18,99%, HSP 11,56%, Lista Ante Dabe 12,67 %, SDSS 7,11%, SDP 4,40%, Živi Zid 3,39 %, Stranka rada i solidarnosti 2,08 % i HSLS/HNS 2,60 %

-----------------------------------

21:36 Milinović je stao za govornicu i priznao da je očekivao bolji rezultat.

- Vodili smo političku bitku s vrhom države. Ostvarili smo respektabilan rezultat, a moram naglasiti da smo jača politička opcija od HDZ-a u Gospiću. Istina, očekivali smo bolji rezultat, a prevaga je bio u Senju.

Milinović je naglasio da je HDZ s njim kao nositeljem liste prije dvije godine imao 55 posto glasova, a sada je na 35 posto...

- Rekao bih da je ovo dobra startna pozicija za neke druge izbore. Međutim, neću formirati stranku, barem ne sada...

Lički župan nije htio prognozirati hoće li ga HDZ rušiti s mjesta župana, ali rekao je i riječ dvije o mogućoj suradnji s HDZ-om.

- Možda bi govorio o eventualnoj suradnji da smo imali bolji rezultat, a ovako je odluka na HDZ-u...

-----------------------------------

21:17 Marijan Kustić (HDZ) reporteru Jutarnjeg Mariju Pušiću upravo je otkrio da ga je Darko Milinović nazvao i čestitao mu na pobjedi.

-----------------------------------

21.00 Obrađeno je 91 od ukupno 116 biračkih mjesta i već sada se može reći da nema nikakvijh nepoznanica. HDZ je do nogu 'potukao' Darka Milinovića, razlika se čak i povećala. HDZ sa svojim koalicijskim partnerima ima čak 37,50 posto, dok lista Darka Milinovića ima 18,14 posto. Na treće mjesto se probila lista Ante Dabe (13,53 posto), četvrti je HSP s 9,58 posto, četvrti je SDSS (8,18).

Marijan Kustić je za to vrijeme proglasio pobjedu.

- Kroz sve ovo vrijeme kampanje izlazile su raznorazne ankete koji su na strpavale u isti koš s Milinovićem, a još ranije sam govorio da je samo jedna najbolja i najpreciznija anketa - ova u nedjelju - rekao je Kustić koji nije htio previše pričati o potencijalnim partnerima za formiranje većine u Skupštini.

Mario Pušić

Detalj iz stožera HDZ-a

-----------------------------------

20.50 - Karlo Starčević iz HSP-a nakon proglašenja prvih rezultata pucao je od optimizma.

- Naravno, to nisu konačni rezultati, ali mi u Gospiću vodimo s 39,40 posto. To je fantastičan rezultat, rezultat našeg rada u zadnje dvije godine. Takođr, odlično stojimo u Otočcu, mi i HDZ dijelimo prvo i drugo mjesto - rekao je superoptimistični Starčević koji je već proglasio svoju pobjedu.

- U Gospiću bi trebali imati 4 ili 5 mandata, u Otočcu 2 ili 3, poneki u Senju, a tu je još Perušić, Korenica... Očekujemo jako puno!

-----------------------------------

20.34 NOVO - Iz DIP-a su stigli rezultati, a razlika između HDZ-a i Darka Milinovića se neznatno smanjila. Obrađeno je 57 od ukupno 116 biračkih mjesta, a HDZ trenutačno vodi s 35.70 posto glasova. Lista Darka Milinovića je trenutačno na 19,25 posto. Na treće mjesto se probio SDSS s 12,04 posto glasova, razlika između HSP-a i liste Ante Dabe je minimalna...

-----------------------------------

NOVO 20.20 - DIP je objavio prve neslužbene rezultate za za županijsku skupštinu Ličko-senjske županije. Prema njima HDZ je osvojio 38,68 posto glasova, dok lista Darka Milinovića debelo zaostaje s 22,36 posto.

Na trećem mjestu je HSP s 11, 25 posto, lista Ante Dabe prikupila je 7 posto glasova, SDSS 5,46 posto, SDP, 4,93....

-----------------------------------

NOVO 19:54 U Milinovićevom stožeru tvrde da po njihovim brojkama Darko Milinović i Karlo Starčević vode mrtvu utrku s blagom prednosti Darka Milinovića, a HDZ je treći. To su podaci prikupljeni na biračkim mjestima u gradu Gospiću, svi ostale stranke su na manje od dva posto, poručuju iz Milinovićevog stožera.

-----------------------------------

19:15 S posebnom pozornošću čeka se ishod izbora u Lici, odnosno odgovor hoće li HDZ uspjeti zadržati kontrolu nad skupštinom koja je krajem 2018. srušila proračun županu Darku Milinoviću, bivšem HDZ-ovcu koji je na izbore izašao s nezavisnom listom. Po podacima od 17 sati, zanimanje Ličana za izbore osjetno je slabije nego na redovnim izborima prije dvije godine. Tada ih je do 16.30 sati glasovalo 48,1 posto u nedjelju samo 40, 4 posto, javlja N1.

S druge strane, birači u Ogulinu, Iloku i posebno Davoru, koji su birali gradska i općinsko vijeće izašli su na birališta u većem postotku nego u svibnju 2017.

U stožeru Darka Milinovića analitika radi punom parom. Zbrajaju se glasovi prema informacijama njihovih promatrača s terena, javlja reporterka N1 Ana Mlinarić.

---------------------------------------

PRVA VIJEST

Kako će izgledati vladajuća većina Skupštine Ličko-senjske županije još nije poznato te se u ovom trenutku ne može isključiti nijedna politička kombinacija koju ostavljaju postizborna koaliranja.

Ključnu ulogu mogle bi imati čak četiri opcije, HDZ i njegovi koalicijski partneri, dr. Darko Milinović i njegova nezavisna lista, HSP koji vodi gospićki gradonačelnik Karlo Starčević te Bura promjena, nezavisna lista sastavljena od gradonačelnika Novalje i Otočca, Ante Dabe, odnosno Stjepana Kostelca, te načelnika Plitvičkih jezera Ante Kovača.

U predizbornim istupima moglo se iščitati da je HSP naklonjeniji HDZ-u, a na drugoj strani da se okupljaju nezavisni, lista Ante Dabe i dr. Darka Milinovića, no kome će se prikloniti pojedinačni mandati ostalih opcija, zasad je nemoguće predvidjeti.

- Razgovarat ću, kako je rekao prvi hrvatski predsjednik, i s crnim vragom za boljitak Ličko-senjske županije, no smatram da je teško naći zajednički jezik s onima koji su rušili proračun i ostavili županiju bez 90 milijuna kuna, ali uvjeren sam da u novoj vlasti HDZ neće sudjelovati - kaže dr. Darko Milinović koji je na biračko mjesto stigao u pratnji supruge Blaženke te sina i kćeri.

On nikako može prežaliti izbacivanje iz HDZ-a pa je i nakon glasovanja istaknuo da je izbačen necivilizirano i nedemokratski.

- Odbacili su me kao Real Ronalda. I sada su izgubili Ligu prvaka, a izgubit će i prvenstvo Španjolske. Tako je danas s HDZ-om ovdje, odrekli su se Ronalda, a nije bilo nikakvih razloga za to - smatra Milinović. Njegov glavni protukandidat i dojučerašnji stranački kolega Marijan Kustić (HDZ) smatra da je Lika s Milinovićem godinama išla u propast, “vjerujem da su ljudi prepoznali da smo mi ti koji će je izdići”, rekao nam je Marijan Kustić, koji je spreman za razgovore s drugim političkim opcijama, pa čak i s Milinovićem.

- Spremni smo pružiti ruku svima, pa i njemu - rekao nam je Kustić. Karlo Starčević jučer je bio vrlo dobro raspoložen, toliko da je najavio vlastitu pobjedu jer je jedini u županiji koji je “sklopio savez s narodom”.

- Nadam da ću dobiti minimum 50 posto biračkog tijela u Gospiću, a da ću u županiji biti najjača politička snaga koja će određivati eventualne koalicijske partnere, a ne da će mene zvati kao poltrona koji će uhljebiti sebe i svoje, meni to ne treba. Oni koji su podijelili grad i županiju, ne mogu biti integracijski faktor i ne mogu voditi županiju. To može samo jedna osoba, to je Karlo Starčević na čelu Hrvatske stranke prava - kaže poznati pivar Starčević.

Na pitanje hoće li Likom onda teći pivo i mlijeko, rekao je da neće teći ni pivo ni med ni mlijeko, “nego suze jer smo u 30 godina propustili učiniti jedan važan korak, korak odgovornosti i samoodgovornosti”.

Novaljski gradonačelnik Ante Dabo Starčevića HSP i HDZ priželjkuje u oporbi.

- Pretpostavljam da većina ne želi HDZ- smatra Dabo.

Izlaznost je bila nešto lošija nego na prethodnim izborima, do 16.30 sati izašlo je nešto više od 40 posto birača, što je za osam posto manje nego prije dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:12