ZIMSKI UVJETI

VELIKA ZIMSKA OLUJA POČELA JAČATI U Lici već vlada snježna vijavica, ponegdje bi moglo pasti 40 centimetara snijega, meteorolozi izdali niz upozorenja

 
 CROPIX, Meteoalarm

Snijeg mjestimice pada u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji, ceste su mjestimice mokre i skliske od kiše u dijelu Dalmacije, a jak vjetar usporava promet na dionicama A1 i A6, izvijestio je u utorak navečer Hrvatski autoklub (HAK).

HAK nadalje javlja da jak vjetar usporava promet na autocestama A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić.

Zbog jakog vjetra na Krčkom mostu te na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski i Senj-Karlobag zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na autocesti A7 Draga-Šmrika te dionicama Jadranske magistrale (DC8) Novi Vinodolski-Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb otvorene su za sve skupine vozila.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na pojedinim cestama u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Krnjak-Slunj-Grabovac-Vaganac te državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar između Zdihova i Kikovice.

Za sav promet zbog snježne vijavice u Lici zatvorene su: državna cesta DC218 Dobroselo (g.ž.LS) - Mazin - Bruvno (D1), ŽC5128 Bogić Brdo-Lička Jesenica-(ŽC5113) do granice Karlovačke županije, ŽC5110 Alan-Krivi Put-Prokike, te lokalne ceste Senj-Podbila, u mjestu Francikovac, Stolac, Veljun Primorski, Selo Vratnik, Grabarje.

Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na graničnim prijelzima: Prezid, Čabar i Brod na Kupi.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima. Trajekti i katamarani plove redovito.

U sljedećim danima najavljeno je još oborina, na što su upozorili i HGSS-ovci:

'Dragi naši. S obzirom na najavljenu nepovoljnu vremensku prognozu i značajne količine snježnih oborina u narednim danima, molimo da ne planirate boravak u planini, već u toplom domu čekajte proljepšanje. Posebno obratite pozornost na starije članove obitelji kao i kronične bolesnike. Pazite na sebe i druge,a u slučaju potrebe nazovite 112.'

Novi snijeg

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u srijedu nas očekuje pretežno oblačno s oborinama i vjetrovito. U unutrašnjosti će većinom padati snijeg, najviše u gorskim predjelima uz stvaranje debljeg snježnog pokrivača, a na Jadranu, pogotovo u južnoj Dalmaciji, kiša.

Na sjevernom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice se očekuje i malo susnježice i snijega.

Puhat će većinom umjeren sjeveroistočni vjetar, osobito u gorju s jakim udarima. Na Jadranu jaka, podno Velebita i olujna bura s orkanskim udarima, a na južnom dijelu jugo i istočnjak. Najniža temperatura uglavnom od -4 do 1, na Jadranu od 2 do 7 °C. Najviša dnevna između -2 i 3, na Jadranu od 6 do 11 °C.

Zbog obilnog snijega DHMZ je putem Meteoalarma izdao žuta upozorenja za sjeverozapadni dio unutrašnjosti, Slavoniju, Baranju, Liku i Gorski kotar, gdje se očekuje od 5 do 20 centimetara snijega, dok je za šire karlovačko područje izdano narančasto upozorenje, s obzirom da se ondje u srijedu očekuje do 40 centimetara snijega.

Za Kvarner i podvelebitsko područje objavljena je crvena uzbuna zbog orkanskog vjetra, koji bi ponegdje na mahove mogao puhati brzinom do 150 kilometara na sat. Za ostatak obale zbog vjetra su izdana žuta i narančasta upozorenja.

Žuta uzbuna izdaje se kad su vremenski uvjeti potencijalno opasni, narančasta kada su opasni, a crvena kada su izuzetno opasni.

U nastavku tjedna pretežno oblačno s oborinama. Na kopnu snijeg, obilniji u četvrtak i petak u središnjim i gorskim krajevima uz nerijetko deblji snježni pokrivač. Na Jadranu povremeno kiša, na sjevernom dijelu ponegdje susnježica i snijeg.

U subotu je izgledan postupan prestanak oborine i djelomično razvedravanje.

Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, na Jadranu jaka i olujna bura, a na jugu do petka jugo i istočnjak. Na kopnu većinom malo hladnije, pogotovo na zapadu, a na Jadranu temperatura bez veće promjene ili na jugu postupno malo viša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:52