NAJAVLJUJE SE ZAOKRET

VELIKE OLAKŠICE ZA PRIVATNE INVESTITORE Grčić: ‘Ako ne smanjimo birokraciju, teško ćemo privući ulagače!’

Vlada želi u novoj godini preokrenuti trendove i potaknuti gospodarski rast, rekao je prof. dr. sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, u novogodišnjem razgovoru za Novi list.

Grčić je najavio velike olakšice za privatne investitore koje bi ih trebale potaknuti na veća ulaganja i novo zapošljavanje ljudi. Kaže da polaže velika očekivanja u dva strateški važna zakona.

Nova radna mjesta

“Jedan je već donesen u Saboru, riječ je o Zakonu o poticanju ulaganja. Drugi je u pripremi, a radi se o zakonu o velikim, strateški važnim investicijskim projektima. Početak 2013. obilježit će donošenje provedbene uredbe Zakona o poticanju ulaganja, a onda će investitorima biti na raspolaganju cijeli niz olakšica. Za investicije veće od 3 milijuna eura porez na dobit neće se uopće plaćati u razdoblju do 10 godina od godine početka investicije, uz uvjet otvaranja najmanje 15 novih radnih mjesta povezanih s investicijom. Poduzetnicima koji ulažu od 1 do 3 milijuna eura stopa poreza na dobit umanjuje se za 75 posto uz uvjet otvaranja najmanje 10 novih radnih mjesta, dok se stopa poreza na dobit za investicije do 1 milijun eura smanjuje za 50 posto ako investitor otvori 5 novih radnih mjesta. To je samo dio olakšica koje idu na ruku investitorima, a kojima želimo pojačati konkurentnost hrvatskoga gospodarstva, postići veću zaposlenost i ravnomjeran regionalni razvoj”, kaže Grčić za Novi list.

Povjerenje u sustav

Ključnim za investitore smatra micanje birokratskih prepreka, smanjenja poreznog opterećenja, poštivanje ugovornih odnosa i uredno plaćanja obveza.

“Bez novca ćemo teško izaći iz ovog začaranog kruga. Jako je bitno da se vrati povjerenje financijskog sustava u hrvatske poduzetnike”, kaže ministar Branko Grčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:08