IZMJENE U ZAKONU

I stranci će raditi u državnoj službi, umjetna inteligencija bira pitanja na testovima!

Kandidati će se prijavljivati online, što bi za njih trebalo biti povoljnije jer prijave za zapošljavanje dosad su slali poštom

Ministar Ivan Malenica predstavio je E-propusnice

 Ranko Suvar/Cropix

Svi oni koji se budu htjeli zaposliti u državnoj službi od kraja iduće godine testirat će se anonimno, pod šifrom, pitanja na ispitu generirat će umjetna inteligencija, a oni će se na natječaj prijavljivati online.

Ovo su najvažnije izmjene u novom Zakonu o državnim službenicima koji će se Ministarstvo pravosuđa i uprave objaviti do kraja tjedna na e-Savjetovanju. Novi zakon tako uvodi centralizirani sustav zapošljavanja po uzoru na institucije Europske unije.

Transparentniji postupak

Kandidati će se prijavljivati online, što bi za njih trebalo biti povoljnije jer prijave za zapošljavanje dosad su slali poštom. Nakon što ispune formalne zahtjeve i dostave dokumentaciju kroz posebni sustav, koji će biti povezan s COP-om, bit će pozvani u ispitni centar Ministarstva uprave.

Tamo će ih dočekati računalo i prije nego što počnu pisati ispit, sustav će im dodijeliti šifru i u tom trenutku cijeli postupak se anonimizira. Primjerice, Petar Perić, koji se javio na natječaj za službenika u Ministarstvu zdravstva, postaje šifra 457. Pitanja na ispitu dodjeljuje mu poseban algoritam, opći dio i poseban dio vezan za radno mjesto na koje se zapošljava i tada sve do intervjua u Ministarstvu zdravstva Petar će biti šifra 457. To bi, kažu u Ministarstvu uprave, koje je nositelj projekta iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti vrijednog oko 2 milijuna eura, trebalo omogućiti veću transparentnost samog postupka, smanjiti mogućnost potencijalnih zloupotreba te osigurati da se postupci zapošljavanja u državnoj službi znatno skrate. Ministarstvo uprave provodit će ispite, a intervjue tijela u kojima se traži zapošljavanje.

image

Ivan Malenica

Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Virtualna ploča

Nakon što Petar prođe pisani dio ispita, on je još uvijek šifra 457 i pod tom šifrom bit će obaviješten da je prošao ispit i da se poziva na razgovor u Ministarstvo zdravstva. Obavijest bi se trebala objaviti na virtualnoj oglasnoj ploči. - Pod tom šifrom oni koji su zadovoljili bit će pozvani na intervju i do intervjua ta tijela neće znati tko su kandidati, što će se sve raditi putem COP-a koji napokon postaje ono za što je i zamišljen, ne samo sustav za centralni obračun plaća, nego i centralno mjesto za zapošljavanje u državnoj službi - pojašnjavaju u Ministarstvu.

Druga novina koju zakon donosi, a vezana je i uz Zakon o plaćama koji je uvršten u e-Savjetovanje, jest novi sustav ocjenjivanja.

Tako će ubuduće svi službenici koji dobiju ocjenu "zadovoljava" biti poslani na dodatno osposobljavanje ili će biti premješteni na drugo radno mjesto s istim stupnjem obrazovanja, odnosno mogu nazadovati i dobiti manju plaću. Ocjena "ne zadovoljava" razlog je za otkaz, a zaposlenici s tri najviše ocjene - izvrstan, naročito uspješan i uspješan - moći će ostvariti bodove i plaću veću do 30 posto tijekom radnog vijeka.

image

Gradonačelnik Šibenika željko Burić i ministar Ivan Malenica

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

Novi Zakon o državnim službenicima uvodi još neke novine. Tako se po uzoru na druge članice Europske unije propisuje mogućnost zapošljavanja državljana drugih članica EU, ali i iz trećih zemalja, te zapošljavanje umirovljenika na pola radnog vremena, a sve zbog nezainteresiranosti za državnu službu i malih plaća koje se nude. Uvjet će biti poznavanja hrvatskog jezika i latiničnog pisma, a strani državljani neće se moći zapošljavati na poslovima u tijelima državne uprave koji su propisani Ustavom ili zakonom, odnosno za koji postoji uvjet hrvatskog državljanstva, već na općim, administrativnim, računovodstvenim i informatičkim poslovima. Tako će se, primjerice, osoba iz BiH koja vidi priliku za zapošljavanjem u državnoj službi u Hrvatskoj moći zaposliti na mjestu informatičara. Ili, primjerice, izbjeglica iz Ukrajine koja je već neko vrijeme u Hrvatskoj i naučila je hrvatski jezik na mjestu voditelja voznog parka ili administrativnog referenta.

Kada je riječ o umirovljenicima, omogućuje se njihovo zapošljavanje na određeno vrijeme i na pola radnog vremena, uz uvjet da osoba nije starija od 67 godina. Državna služba takvoj osobi moći će trajati do navršenih 67 godina.

Primjedbe sindikata

Tomislav Petrović, član Radne skupine ispred Matice hrvatskih sindikata, kaže da nisu vidjeli konačnu verziju dokumenta pa ne mogu još dati ocjenu.

image

Ivan Malenica

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

- Bit će izmjena oko sustava rada od kuće, nešto je mijenjano oko odredbi sukoba interesa, a naši prijedlozi oko zaštite sindikalnih povjerenika, bez obzira na to je li riječ o reprezentativnom ili nereprezentativnom sindikatu, nisu prošli - kaže Petrović.

Dodaje kako je bilo i dvojbi oko centraliziranog sustava zapošljavanja te da je bilo i alternativnih rješenja. - Zakon je išao u cilju poboljšanja sustava, neke naše primjedbe nisu usvojene, ali dok ne vidimo završnu verziju, ne mogu ništa reći. Vidjet ćemo kako će to izgledati, što je usvojeno, što nije i uključiti se u e-Savjetovanje te, bude li potrebno, i dalje ćemo inzistirati na onim odredbama koje su nam bitne - poručuje.

Otkaz za bezuvjetnu, ali i uvjetnu osudu

Novi Zakon regulira i mogućnost rada od kuće za državne službenike, što je za zaposlene u privatnom sektoru definirano novim Zakonom o radu za vrijeme pandemije korone, a za službenike je rad na izdvojenom mjestu bio definiran Uredbom.
Sada se to regulira zakonom, pa će se neki upravni poslovi moći obavljati od doma, za službenike koji dobiju dopuštenje nadređenog za to. Ovo će pomoći i osobama s invaliditetom koje se žele zaposliti jer će im biti lakše raditi od doma, budući da nisu sve zgrade državne uprave prilagođene njima.
Uvode se i dva nova razloga za prestanak službe po sili zakona: prestanak službe službeniku koji je osuđen za kazneno djelo s obilježjima korupcije, neovisno o tome je li mu izrečena uvjetna ili bezuvjetna osuda, ili rad za opće dobro.
Sadašnji Zakon po sili zakona predviđa otkaz službeniku koji je osuđen na kaznu zatvora, kaznu dugotrajnog zatvora ili djelomično uvjetnu osudu, osim ako mu je izrečena uvjetna osuda ili rad za opće dobro. Drugi novi razlog za otkaz je i u slučaju da je službenik osuđen za kazneno djelo i izrečena mu je sigurnosna mjera zabrane potpunog obavljanja dužnosti, danom saznanja za pravomoćnost presude.Novi Zakon propisuje i obvezu potpisivanja izjave da se službenik ne nalazi u sukobu interesa. Službenik će biti dužan obavijestiti o promjenama koje nastaju tijekom državne službe, a koje su vezane uz sukob interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 15:23