ANDREJ PLENKOVIĆ

VELIKI BOŽIĆNI INTERVJU: PREMIJER PRVI PUT PROGOVORIO O AFERI RADELJIĆ 'Iz mog iskustva SOA svoje poslove obavlja profesionalno'

 Ranko Suvar / CROPIX

S predsjednikom Vlade i HDZ-a Andrejem Plenkovićem razgovarali smo o velikoj aferi proizašloj iz smjene savjetnika predsjednice Republike, odnosima unutar HDZ-a, o tome je li se “tvrda” stranačka struja pomirila s njegovim vođenjem stranke ili samo primirila, o političkoj sudbini Milijana Brkića, ali i o sudbini brodogradilišta, Rafinerije Sisak i LNG-a na Krku.

Dojučerašnji savjetnik predsjednice Mate Radeljić u svom je priopćenju rekao da je od djelatnika SOA-e 5. prosinca čuo da će ga predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović smijeniti, a sama mu je to priopćila 10. prosinca navodeći da se “više ne uklapa u njezine planove jer je smetnja u odnosima s premijerom”. Je li bio smetnja?

- Predsjednica odlučuje o svojim savjetnicima.

Ako je istina to što Radeljić govori, ispada da SOA odrađuje prljav posao za predsjednicu. Tu govorimo o zloupotrebi tajnih službi. Hoćete li prijeći preko toga ili tražiti da se sve raščisti?

- Iz mog iskustva u ovom mandatu SOA svoje poslove obavlja profesionalno i zakonito. Pitanje razrješenja savjetnika je kadrovsko pitanje u nadležnosti predsjednice.

Nedavno je bila sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnosti. Je li vam predsjednica tom prilikom rekla da mijenja suradnike?

- Nije.

Kada ste saznali da Mate Radeljić odlazi, a Mirjana Hrga dolazi?

- Objavom u medijima.

Za Mirjanu Hrgu kreirana je savjetnička pozicija kakve još nikada nigdje nije bilo. Savjetnica je za strateške politike te odnose s Vladom i Saborom. Iščitavate li kakve poruke iz opisa savjetničkih dužnosti nove zaposlenice Ureda predsjednice?

- Postoji li potreba da se jedan od savjetnika u predsjedničinom timu intenzivnije bavi odnosima s Vladom i Hrvatskim saborom, mislim da može biti korisno.

Hoće li sada, nakon odlaska Radeljića koji je po političkim stavovima bliži Hasanbegoviću i Zekanoviću nego vama, biti lakše komunicirati s Uredom predsjednice?

- S predsjednicom komuniciram izravno.

Cijeli intervju s Andrejom Plenkovićem možete pročitati u broju Jutarnjeg lista iod ponedjeljka na portalu Jutarnji.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:43