GORUĆI PROBLEM

Veliki bunt u hrvatskim školama: ‘Na svoj radni stol namjerno sam stavila lak za nokte! Znate li zašto?‘

‘Svi misle da je naš posao javljanje na telefon i kuhanje kava. Istina je sasvim drugačija‘, poručuju iz Udruge tajnika i računovođa u školstvu

Arhivska fotografija (ilustracija)

 Matija Djanjesic/Cropix

Udruga tajnika i računovođa u školstvu (UTIRUŠ) zatražila je sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom zbog donošenja novog Zakona o odgoju i obrazovanju kojim bi se napokon regulirao status školskih tajnika i voditelja računovodstva.

Predsjednica UTIRUŠ-a Ela Kovačić ističe kako prema pravilniku u školama postoje četiri radna mjesta - tajnik, voditelj računovodstva, administrator i računovodstveni referent. No, ako škola ne popuni potonja dva radna mjesta, njihove poslove odrađuju tajnik i voditelj računovodstva.

Bez prekovremenih

- To znači da mi radimo dva radna mjesta, a plaćeni smo za jedno. Paralelno, imamo voditelja računovodstva s višom, visokom i srednjom stručnom spremom, a svi oni primaju istu plaću. Njihova stručna sprema nigdje nije definirana. Tražimo da svaka škola u Hrvatskoj ima tajnika i voditelja računovodstva na puno radno vrijeme.

Degradirani smo, nemamo mogućnost plaćanja prekovremenih sati, niti mogućnost napredovanja. Mi nismo nositelji djelatnosti jer nismo učitelji, no valjda bi trebalo biti jasno da smo nositelji pravilnog rada svake škole. Mi smo stručnjaci koji daju potrebna znanja ravnateljima kako bi na pravilan način bio utrošen javni novac - objašnjava Ela Kovačić.

Udruga traži uvećanje koeficijenata tajnika i računovođa škola, i to veći od nastavnog osoblja, u rangu nakon koeficijenta ravnatelja, a ne kako je sada kada su na ljestvici koeficijenata mjesto iznad domara, navode.

image

Ministar Radovan Fuchs

Lucija Očko/Cropix

Zahtjev temelje na tomu što su radnici bez mogućnosti napredovanja, čime su zakinuti za rast plaća. Kovačić spominje anketu čiji su povratni podaci pokazali kako ravnatelji škola itekako daju potporu zahtjevima Udruge jer čine jezgru funkcioniranja škole i bez njih bi im, potvrđuju, bilo izuzetno teško obavljati ravnateljsku dužnost.

- Mi smo ‘Katice za sve‘ i desne ruke ravnatelja, ali u sustavu nevidljivi - sažima obim i položaj tajničkog posla diplomirana pravnica Karmen Zekić-Žgomba, zaposlena na mjestu tajnice u OŠ Centar, Pula, navodeći kako tajnici pokrivaju nevjerojatno širok obim poslova.

Gorući problem tajnika i računovođa su loši uvjeti rada i slab koeficijent, odnosno mala plaća u odnosu na stručnu spremu i odgovornost posla.

Prava istina

- Kad iskrsne problem, uvijek je kriv tajnik. Kada dođe prosvjetna inspekcija, ne obraća se ravnatelju nego tajniku - kaže Karmen Zekić-Žgomba, priznajući kako katkad na vidljivi dio svog radnog stola namjerno postavi lak za nokte.

Jer, tajnice škole i dalje se susreću s predrasudama kako je njihov posao jednostavan i sve što trebaju jest javljati se na telefon i kuhati kave, pa eto, imaju vremena i za njegu noktiju na radnome mjestu.

- Istina je posve drukčija. U većini slučajeva mi smo diplomirani pravnici sa širokim područjem posla i velikom odgovornošću, zbog čega često nemamo vremenski period u kojem bismo otišli na godišnji odmor ‘u komadu‘.

Na bolovanja odlazimo s laptopima kako bismo bolesni radili od kuće da nešto ili netko zbog nas ne bi ispaštao - kaže tajnica s 15 godina staža, čija plaća za studeni iznosi 1175 eura.

Prema informacijama UTIRUŠ-a, sastanak u Ministarstvu o navedenim problemima održat će se početkom siječnja.

Nositelji financijskog poslovanja škola

Među problemima s kojima se susreće njihova struka je odlazak u mirovinu s danom kada navršavaju 65 godina, za razliku od nastavnika koji idu u mirovinu koncem školske godine u kojoj su navršili 65. Zahtjev Udruge jest odlazak u mirovinu na koncu kalendarske godine.

- Mnoge škole u Hrvatskoj u okviru poslovanja su uključene u projekte plaćene kroz europske fondove, gdje se ravnatelju i učiteljima plaća rad, ali ne i uključenom tajniku i računovođi.

Unatoč tomu što smo u sustavu malobrojni i kao takvi nevidljivi, nositelji smo pravnog i financijskog poslovanja škola, što iziskuje znanje i ažurnost, ali zaslužuje i priznanje statusom.

Zato pokazujemo bunt jer promjene su potrebne i kada to zahtijeva struka, ne samo EU - kaže Kovačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 11:35