MIGRANSTKA KRIZA

VELIKI FOTOIZVJEŠTAJ S GRANICE RH I BiH Dramatični prizori pokušaja proboja migranata: Pogledajte kako je protekao buran dan pun napetosti i sukoba

Marko Djurica, Robert Fajt / REUTERS, CROPIX

 

Najmanje 150 ilegalnih migranata pokušalo je u srijedu iz Bosne i Hercegovine u nekoliko navrata ući u Hrvatsku preko Graničnog prijelaza Velika Kladuša-Maljevac, međutim u tome ih je spriječila bosanskohercegovačka policija.

Migranti su se tijekom dana u više navrata sukobili s policijom, što onom iz BiH, što s hrvatskom, a u tim je sukobima prema posljednjim podacima ozlijeđeno najmanje sedmero migranata, a liječničku su pomoć zatražila i dvojica hrvatskih policajaca nakon što su bili zasuti kamenjem i raznim predmetima.

Policija BiH granični je prijelaz branila s dva kordona. Migranti su prvi kordon tijekom ranog poslijepodneva uspjeli probiti, no drugi nisu uspjeli. Migranti su se u jednom trenutku našli na dva do tri metra od hrvatske granice. Migranti su kasnije poslijepodne pokušali preko zelenog pojasa ući u Hrvatsku, no i u tome su spriječeni. Svi pokušaji migranata da uđu u Hrvatsku popraćeni su glasnim uzvicima i prosvjedima da se otvori granica.

Hrvatska policija nije imala potrebe za postupanjem te u nijednom trenutku nije ulazila na bosansko-hercegovački teritorij, ističe hrvatski MUP.

Migranti koji su pokušali tijekom srijede ući u Hrvatsku iz BiH razvili su šatore ispred hrvatske granice te se, prema dostupnim informacijama, ne planiraju vraćati u BiH, premda je popodne postignut dogovor između policije BiH, uprave Željeznica Federacije BiH i Ministarstva sigurnosti BiH da se migrante autobusima odvede prihvatni centar u sarajevskom prigradskom naselju Hadžići.

U fotogaleriji pogledajte kako je protekao dan na Graničnom prijelazu Velika Kladuša-Maljevac

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo